Luni, 16 octombrie

Astăzi am fost la Spitalul Central Zvezdara. Am fost întâmpinați de Marina, o asistentă medicală care iubește ceea ce face și este foarte dedicată. Este director de îngrijiri în acest spital și asistent șef ATI. Am avut acces pe două secții: Cardiologie și ATI. Pe Cardiologie am asistat la montarea unui holter, efectuarea unui test de rezistență la efort, la efectuarea unei ecografii cardiace și a unei ecografii Doppler carotidiene. Pe terapie intesiva ni s-au prezentat saloanele, aparatele utilizate, tratamentele administrate în funcție de afecțiuni. Am asistat pentru scurt timp și la o operație de bypass coronarian.

 

Marți, 17 octombrie

 Azi am avut acces pe mai multe secții: Nefrologie, Urgențe, Gastroenterologie, Cardiologie și Îngrijiri palliative. La Gastroenterologie am asistat la o colonoscopie și o endoscopie, iar la Cardiologie am asistat la o coronarografie; pacienta era o asistentă medicală de numai 21 de ani, care avea hipertensiune arterială ( cu o zi înaintea a avut tensiunea 200/110 mm Hg ), iar medicii au decis că trebuie operată de urgență. La Nefrologie am observat pacienții care vin la dializă. Pentru această procedură vin la spital o dată la două zile.

Am aflat că la acest spital s-a deschis primul centru de dializă din Europa.

La Urgențe au încăperi separate pentru: urgențe majore, minore, monitorizare etc., spre deosebire de spitalul din  Zemun, care avea doar o singură încăpere.

La Îngrijiri paliative volumul de muncă este foarte mare deoarece sunt doar doi asistenți medicali  pe timp de zi, iar pe timp de noapte este doar unul pentru 20 de pacienți. În plus, nu este niciun medic în acea clădire. Atunci când este o urgență, medicii sunt sunați să vina din alte pavilioane.

 

Miercuri, 18 octombrie

Am fost în blocul operator și am asistat la două operații. Mai întâi însă, am fost la sterilizare și ni s-a arătat cum se sterilizează instrumentarul medical și echipamentul.

Prima operație a fost o hernie; pacienta era supraponderală și a apelat la operația de micșorare a stomacului ( avea 130 kg). Se pare că a dobândit această hernie imediat după ce a avut intervenția la stomac. A doua operație a fost  cea de litiază biliară, care a durat puțin și a fost un real succes.

 

Joi, 19 octombrie

O zi în Spitalul Central Zvezdara – am avut acces  pe blocul operator și am asistat la trei operații: o hernie și două colecistectomii, toate fiind un succes.

Cadrele medicale au fost foarte primitoare cu noi. Fiind  ultima noastră zi, ne-au făcut o surpriză și ne-au servit cu prăjituri.

Timpul a trecut foarte repede în aceste două săptămâni. Dar, totul a avut valoare și această experiență este foarte importantă pentru noi.

 

Vineri, 20 octombrie

Astăzi a avut loc finalul schimbului de experiență. Ne-am luat la revedere de la profesorii care ne-au îndrumat pe tot parcursul acestui schimb. Am împărtășit  experiența noastră  cu ceilalți și am vorbi despre sistemele noastre medicale.

A fost o  experiență foarte frumosă pentru noi, cu care ne-am dori să ne  mai întâlnim.

 

 Mihai Ghinea, Alexandra Munteanu și Lavinia Văleanu (clasa II B – AMG) 

  

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 400

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes