Adrian Cozma ( clasa II D – AMG ), participant la schimbul European Nursing Module, ne-a transmis jurnalul activităților din cea de a doua săptămână la Taganrog Medical College din Rusia:

 

Duminică – 13.05.2018

Doamna coordonator a organizat o întâlnire cu un detașament de pompieri, unde lucrează și paramedici.

Am ajuns la 8:00 și ne-am întâlnit cu domnul comandat al Detașamentului, care mi-a prezentat toată unitatea, de la membrii echipei, mașini și utilaje folosite la intervenții.

Mi-a dat o uniformă de pompieri și mi-a zis că dacă va fi vreun incident, pot să merg și eu, ceea ce m-a bucurat foarte mult.

Cel care se ocupa cu tuburile de oxigen mi-a prezentat cum se încarcă, cum se utilizează un tub de oxigen. Interesant a fost că mi-a dat o mască de oxigen și tubul și m-am plimbat prin unitate vreo 15 minute pentru a mă obișnui cu oxigenul artificial.

După această experiență, am cunoscut un paramedic care mi-a povestit tot ce implică funcția sa și care sunt responsabilitățile sale la un incendiu. Așa am aflat că ei au dreptul să acorde numai tehnicile de prim-ajutor și să transporte victima la spital.

 

Luni – 14.05.2018

Am fost la un spital de urgență. Aici, m-am întâlnit cu o doamnă profesor care predă Ortopedie și Chirurgie generală. De asemenea, este și medic de specialitate în acest spital.

Mi-a prezentat tot spitalul începând cu Secțiile: Ortopedie – Traumatologie, Urologie, Ginecologie, Chirurgie 1, Chirugie 2, Unitatea de Primiri Urgențe, Terapie intensivă ( aici se mai numește Reanimare). Mi-a arătat Radiologia, Computerul Tomograf, secția de Anatomie patologică.

Am ajuns și la Blocul Operator, care are 10 săli de operație. În fiecare sală era un chirurg principal și un chirurg asistent, un asistent medical responsabil cu instrumentele chirurgicale, un medic anestezist, care are și un asistent medical ca ajutor, un brancardier. La fel era în fiecare sală de operație. Am asistat la diferite intervenții: amputație de membru inferior, traheostomie, operație de apendicită, înlăturarea totală a prostatei, hemoroidectomie.

 

Marți, 15.05.2018, am venit la același spital ca și în ziua precedentă, unde am mers pe secția de Ortopedie – Traumatologie. Sub îndrumarea și supravegherea asistentului coordonator am fost ajutor de nădejde în sala de pansamente. Aproape toată ziua mi-am petrecut-o acolo.

După programul la spital, am mers la Colegiu și am asistat la un concert dedicat Zilei Asistentului Medical.

 

 

Miercuri, 16.05.2018, am mers la Dispeceratul de ambulanțe și descarcerare. Mi-au prezentat mașinile și tipul de intervenții la care participă, echipajele și membrii acestora. Pot să spun că am constatat că există lucruri comune în modul de organizare, iar specificul intervențiilor, responsabilitățile sunt aceleași ca în România.

 

 

Joi, 17.05.2018, am mers din nou la Unitatea de pompieri. Mi-a arătat în ce constă pregătirea fizică și practică de stingere a unui incendiu cu victime. Interesant a fost că la exercițiu au participat și paramedicii. Am participat cu ei și la o intrevenție reală, un incendiu de vegetație, fără victime.

Mâine voi merge la spital, pe Blocul operator. Va fi ultima zi din acest schimb ENM. A fost o experiență pe care aș dori să o repet!

Sâmbătă zbor spre Moscova. Apoi, după o escală de 2 ore, urmează avionul spre Chișinău. Marți sunt la București și abia aștept să vă povestesc mai multe!

 

Adrian Cozma ( clasa II D – AMG ), Taganrog Medical College, Taganrog – Rusia

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 119

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes