În perioada 07 – 18 octombrie, Școala Postliceala Sanitară „Carol Davila” este gazdă pentru 5 studenți veniți din Spania în schimb de experiență, în cadrul programului internațional European Nursing Module: Nuria Mas, Daniel Boiangiu, Marta Roque Padrosa de la Universitatea Rovira i Virgili – Tarragona, Tortosa și Jara Esteban, Laura Sanchez de la Universitatea Francisco de Vitoria din Madrid.

Însoțiți de elevi ai școlii noastre din anii I, II și III, calificarea AMG, oaspeții participă la stagii de instruire practică în Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, precum și în Rețeaua medicală privată Medlife, sub coordonarea doamnei prof. Mirela Avram.

 

Prezenți la sesiunea de reflexie organizată de coordonatorul ENM, prof. Alina Ioniță, studenții spanioli ne împărtășesc impresiile lor din prima săptămână de proiect, experiența acumulată în spitalul „Bagdasar-Arseni”, pe secțiile de Cardiologie, Terapie intensivă și Urgențe:

Nuria Mas: „Pe secția de Cardiologie am remarcat un sistem de monitorizare al pacienților foarte bine pus la punct. De asemenea, cadrele medicale au un foarte bun raport de colaborare, ceea ce duce evident la un grad mare de satisfacție a serviciilor medicale oferite de spital.”

Daniel Boiangiu: „Este foarte evidentă grija asistenților față de pacienți, lucru care m-a surprins cât se poate de plăcut. În această privință sistemele de sănătate din Spania și România fiind asemănătoare, comunicarea cu pacientul fiind un aspect cât se poate de profesional în ambele țări.”

Jara Esteban: „Ce am remarcat încă de la bun început este atmosfera relaxantă, liniștitoare din cadrul spitalului „Bagdasar-Arseni”; pe fundal se aude muzică în surdină, ceea ce nu se întâmplă la noi. O diferență ține de asigurarea intimității. În România, am observat că la patul fiecărui pacient sunt afișate anumite informații, lucru care nu există în spitalele din Spania. La noi, când intră în salon, asistentul face referire la un anumit pacient menționând numărul patului, de exemplu: pacientul 12.”

Laura Sanchez: „La Urgențe și Terapie intensivă am observat o strictețe a regulilor de igienă și prevenție, precum și o atitudine profesionistă față de pacient.”

Marta Padrosa: „O diferență între spitalele din România și cele Spania este legată de uniformele asistenților și de legitimația cu numele lor. În Spania, toți asistenții poartă alb și au ecusoane cu numele și poziția lor.”

 

În zilele următoare vom reveni și cu alte detalii despre experiența studenților spanioli la noi în țară.

 

prof. Alina Ioniță

Responsabil Relații și Proiecte Internaționale – coordonator ENM

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 116

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes