Luni, 07.03.2022, a avut loc deschiderea programului EUROPEAN NURSING MODULE (ENM) din luna martie.

Cei 12 studenți de la universități de prestigiu din Spania, Belgia, Danemarca și Anglia au fost primiți cu ospitalitate și bucurie de către profesorii și elevii școlii noastre.

Doamna director, prof. Aurelia Șova, le-a adresat câteva cuvinte studenților sosiți în țara noastră pentru două săptămâni și i-a asigurat de tot sprijinul pe parcursul derulării programului.

Au avut loc discuții și prezentări despre România și tradițiile noastre, despre sistemul de sănătate românesc și învățământul sanitar.

Imaginile și informațiile despre țara noastră le-au stârnit curiozitatea și în același timp dorința de a vizita cât mai multe locuri, iar prezentările susținute de prof. Alina Ioniță, prof. Corina Bucur și elevul Gabriel Samoilă (clasa 3 L – AMG) le-au oferit o imagine de ansamblu asupra sistemului de sănătate românesc și detalii despre școala noastră.

A fost o atmosferă caldă, în care ne-am prezentat și am interacționat cu toții. S-au stabilit legături și s-au descoperit afinități.

Oaspeții au fost impresionați de bogăția tradițiilor țării noastre și au primit cu drag și curiozitate diferite mărțișoare specifice acestei perioade din an, dar și felicitări personalizate, realizate de elevii noștri în cadrul atelierelor extrașcolare.

Studenții străini au vorbit cu entuziasm despre obiectivele personale și profesionale, dar și despre motivele pentru care au ales România pentru acest schimb de experiență:

Amelia Santos Clemente – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Mă bucur pentru că mă aflu aici, alaturi de voi, și pot spune că principalele motivații de a veni în România pentru ENM sunt dorința mea de a avea o perpectivă mai clară asupra unui sistem sanitar diferit de cel din Spania, dar și pentru a exersa limba engleză!”

María Llorente de Santiago – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Mă simt minunat în Romania și vă mulțumesc pentru ospitalitate! Vreau să descopăr cum se desfășoară tehnicile de nursing în spitalele de aici. Sunt sigură că voi descoperi aspecte diferite, dar interesante!”

Murillo Saez de Jauregui Jauregui  – Escuela Universitaria de Enfermería de Vitoria-Gasteiz, Vitoria – Spania: „Doresc să mă familiarizez cu specificul sistemului de sănătate din țara voastră și să interacționez cât mai mult cu oamenii. Mă simt bine aici!”

José Adrián Ortega Martínez – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Ce m-a determinat să aleg acest schimb de experiență? Curiozitatea de a surprinde aplicarea tehnicilor și intervențiilor de nursing, ca apoi să vorbesc colegilor și profesorilor din Spania despre toate acestea, iar ulterior să le aplic în țara mea. Este motivația cea mai puternică de a fi azi aici. Am auzit că în România procesul de îngrijire este unul de calitate. Aștept cu nerăbdare să îl descopăr!”

Amalie Bülow Pedersen – Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „Am ales România pentru diferențele culturale, dar și profesionale. Pot spune de la bun început că sunt încântată de alegerea făcută!”

Sabine Johansen – Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „Observarea diferitelor protocoale din spital, dar și descoperirea culturii și tradițiilor din România m-au determinat să ajung la școala dumneavoastră!”

Kimberly Herman – Artesis Plantujin, Antwerp – Belgia: Sunt nerăbdătoare să încep schimbul de experiență. Nu mi-am setat anumite așteptări și nici nu mă voi lasă influențată de stereotipiile clasice. Vreau ca această perioadă să își lase amprenta și să percep lucrurile așa cum sunt în realitate în sistemul de sănătate și în cultura românească!”

Luis Enrique Castrejón Prado – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „O nouă cultură și curiozitatea cu privire la tehnicile de nursing, dorința de a cunoaște oameni și locuri noi m-au făcut să aleg România!”

Alfonso González Arnaiz – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania:   Am ales România deoarece sunt curios să descopăr acele asemănări și deosebiri dintre sistemele de sănătate și, implicit, de educație sanitară, modalitatea în care asistentul își desfășoară activitatea aici, dar și să descopăr o cultură nouă, să îmi lărgesc orizontul cunoașterii!”

Sergio Moreno Horno – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Sunt aici pentru a interacționa cu oameni din altă cultură și aștept să fiu oarecum surprins în mod plăcut de ceea ce voi învăța din schimbul de experiență, din activitatea în spital!”

Gemma GordonUniversity of Northampton, Northampton – Anglia: „Vreau să înțeleg mai bine practica nursingului și să învăț de aici lucuri pe care să le împărtășesc cu ceilalți. Sunt sigură că va fi o experiență bogată atât la nivel personal, cât și profesional!”

 În cadrul evenimentului, prof. Alina Ioniță a organizat un workshop cu tema „Adaptarea formării asistentului medical în situații de criză”. În cadrul acestei activități, elevii școlii noastre și studenții de la universitățile partenere ENM au împărtășit detalii despre impactul pe care perioada pandemiei l-a avut asupra procesului de învățare. Iată feedback-ul studenților invitați:

Kimberly Herman – Artesis Plantujin, Antwerp – Belgia: „ În Belgia, stagiile de practică s-au reluat în condiții speciale de protecție și distanțare, după o pauză de două luni. Cursurile s-au desfășurat prin intermediul unor materiale video înregistrate timp de doi ani. Ne-a lipsit foarte mult interacțiunea cu profesorul. Vom mai continua încă un an de aici înainte cu partea teoretică în mediul online, pe Zoom.”

María Llorente de Santiago – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „În Spania, pe toată perioada pandemiei, cursurile s-au desfășurat exclusiv online, iar stagiile practice au fost complet suspendate timp de un an. Acest lucru a îngreunat destul de mult procesul de învățare și ne-a făcut să ne temem că nu vom asimila toate informațiile în mod adecvat.”

 Gemma GordonUniversity of Northampton, Northampton – Anglia: „În UK, cursurile s-au desfășurat în sistem blended learning și continuăm așa. A fost o perioadă în care am conștientizat foarte mult importanța interacțiunii cu profesorul!”

Sabine Johansen – Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „Am avut șase luni cursuri teoretice online, iar stagiul de practică s-a desfășurat în condiții speciale, cu grupe de studenți reduse și măsuri stricte de protecție!”  

Oaspeții noștri vor desfășura în următoarele două săptămâni un program de instruire clinică alături de profesori de nursing și elevi ai școlii noastre la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” și Maternitatea Polizu.

De asemenea, vor avea diverse ocazii să cunoască tradițiile și cultura noastră printr-un program diversificat ce va include și vizite la obiective turistice: Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Centrul istoric al Bucureștiului, excursii.           

Pe site-ul și pagina de Facebook a școlii veți găsi detalii despre activitățile din cele două săptămâni.

Prin acest program se dorește realizarea obiectivelor EUROPEAN NURSING MODULE (ENM) ce vizează sesizarea diferențelor referitoare la sistemele sanitare, dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare, observarea tehnicilor de nursing și dezvoltarea conceptului de multiculturalitate.

 

prof. Alina Ioniță

responsabil Relații și Proiecte internaționale, coordonator European Nursing Module

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 239

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes