Cătălina Ana–Maria Nedelcu (clasa II B – AMG), eleva școlii noastre, participă la schimbul European Nursing Module desfășurat la Avans University of Applied Sciences – Breda, Olanda. Iată impresiile din primele zile petrecute acolo:

 

„Ca elevă a Școlii Postliceale Sanitare ,,Carol Davila’’ am ales să vă împărtășesc impresii din schimbul meu de experiență din Olanda. Este o provocare pentru mine! Doresc să devin un profesionist în nursing și am ales să văd cum funcționează sistemul de sănătate dintr-o țară străină. De asemenea, mi-am dorit să văd cum asistenții de aici își desfășoară întreaga activitate și, în același timp, la rândul meu să pot aplica, tot ceea ce am asimilat, în viitoarea mea carieră de asistent medical generalist.

Olanda are un sistem de sănătate avansat, care permite accesul la medicamente, eficiență în oferirea serviciilor (timpul de așteptare pentru un consult este redus). Olandezii au multiple programe de prevenție (de exemplu: controlul dietei elevilor în școli).

Totul este la superlativ!

 

Luni – 6.05.2019

A avut loc prima întâlnire la Universitatea Avans din Breda. Am aflat astfel care vor fi activitățile pe care eu și Andreea urmează să le desfășurăm atât în Spitalul ETZ Elisabeth din Tilburg, cât și în cadrul renumitei Universități Avans. La această Universitate învață 29.000 de studenți și își desfășoară activitatea 2.600 de angajați.

Studenții au la dispoziție 54 de programe educaționale (Economie și Management, Inginerie, Educație, Sănătate etc.). Cei care studiază nursing-ul beneficiază de săli de curs, săli de pregătire de specialitate dotate cu paturi, pe care sunt așezate diverse manechine, materiale medicale, mulaje, diferite dispozitive ce permit efectuarea tehnicilor specifice.

Tot pentru studenți există săli de jocuri, săli de relaxare, o imensă biblotecă și multe altele. Universitatea Avans este în top 3 în Olanda.

După turul general am mers cu lectorul Universității la cantină, pentru a lua prânzul. De fapt, această „cantină” este mai degrabă un imens restaurant cu sute de delicii.

Tot în această zi, am vizitat un Centru de asistență din Breda, unde am cunoscut-o pe Leonie, studentă în anul 4 la Avans. Ea ne-a explicat că are în grijă în jur de 3 – 5 pacienți pe zi: tineri cu demență, leziuni cerebrale, vârstnici cu demență, pacienți care necesită reabilitare, tratament de zi sau îngrijire paliativă. Personalul de aici oferă îngrijire, tratament și asistență persoanelor cu boli complexe.

Leonie ne-a însoțit la cafeneaua Universității pentru a discuta diverse subiecte legate de schimbul de experiență. Ea este una dintre studentele care au participat anul trecut la schimbul ENM în România. Pentru că am avut ocazia să o cunosc, țin să menționez că este o studentă foarte bine pregătită și o persoană unică, ce oferă răspunsuri detaliate la orice întrebare a noastră.

A fost o zi lungă, însă a vrut să ne mai prezinte un spital vechi din Breda, care a fosr renovat și funcționează în prezent la standarde înalte.

 

Marți – 07.05.2019

Azi m-am întâlnit cu Hans, un adevărat profesionist al nursing-ului. Mi-a prezentat Spitalul ETZ Elisabeth, un spital de antrenament clinic și un centru de traume. Țin să menționez faptul că echipamentele pe care le folosesc zilnic, instrumentarul, modul de organizare și camerele destinate pacienților… totul este la un nivel înalt. Aș rezuma în două cuvinte: CALITATE și profesionalism.

Hans mi-a prezentat secția de Anestezie și Terapie intensivă, secția de Primiri Urgențe, Centrul de Recoltări. Am aflat că în interiorul spitalului există și 2 policlinici cu medici de specialitate. Turul a continuat cu secția de Ortopedie, Pediatrie, Neurochirugie și Ginecologie. Este un spital imens, în care activează doar profesioniști.

Hans mi-a arătat unde urmează să-mi desfășor stagiul clinic în următoarele zile, anume pe secțiile Oncologie și Hematologie.

Ceea ce am observat și apreciez este faptul că legătura dintre pacient și asistent este foarte strânsă. Asistentul medical este extrem de apropiat de pacient, îl încurajează, îi strânge mâna, îl susține și încearcă să îi îmbunătățească starea.

Am avut ocazia de a vedea manevrele de montare a unui cateter de ultimă generație – porth-a-cath. Am observat că orice secție din acest spital de renume are destinată o cameră în care se află stocul de medicamente și diverse echipamente.

Sunt o mulțime de lucruri de povestit, însă promit că vi le voi povesti pe toate la întâlnirea de la școală.

Mulțumesc!”

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 200

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes