În perioada, 08 – 19 octombrie 2018, s-a desfășurat primul schimb de experiență EUROPEAN NURSING MODULE ( ENM ) din acest an școlar. Timp de două săptămâni, elevii noștri au interacționat cu studenți din Danemarca, Belgia și Elveția, au avut loc discuții, seminarii pe teme legate de sistemele de sănătate, profesia de asistent medical și învățământul sanitar. De asemenea, au participat la un program comun de instruire clinică la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni.

 

 

Enrico Crivellari, student la Berner Bildungszentrum Pflege – Berna (Elveția), ne-a acordat un scurt interviu:

„Prof. Raluca Simion: Suntem aici cu Enrico din Elveția. Spune-mi, Enrico, de ce ai ales România?

Enrico Crivellari: Am ales România pentru că îmi place să călătoresc în țări în care nu am mai fost. Uneori, auzim lucruri mai puțin pozitive despre un loc și era interesul meu să cunosc adevărata cultură și să câștig o experiență nouă.

Prof. Raluca Simion: România este o țara nouă. Ai avut o experiență nouă. Spune-mi ce te-a impresionat cel mai mult la România și sistemul nostru?

Enrico Crivellari: Pentru început, românii sunt foarte deschiși la minte. Încă din prima zi am fost foarte bine primit. Tratat ca un prieten. Chiar am fost invitat la cină și am mâncat mâncare tradițională, care a fost foarte bună.

Prof. Raluca Simion: Ți-a plăcut mâncarea. Cum ți-a plăcut însă practica în spital?

Enrico Crivellari: A fost greu la început. Asistentele, deși erau stresate și foarte ocupate, ne-au sprijinit mereu să găsim pe cineva care să ne ajute, să ne explice, să ne direcționeze.

Prof. Raluca Simion: Ai văzut spitalele din România, cunoști spitalele din Elveția. Care este diferența cu adevărat importantă pe care tu ai observat-o?

Enrico Crivellari: La voi, asistentele sunt direcționate și ghidate de doctor și se ocupă de un număr mare de pacienți, peste 2. În Elveția, asistentele se ocupă de pacient de la început până la sfârșit, se consultă cu doctorul dacă au o responsabilitate mai mare. Au mai multă independență.

Prof. Raluca Simion: Spune-mi, vei recomanda România și altor studenți din Europa?

Enrico Crivellari: DA! Desigur!”

 

Traducere: prof. Raluca Simion

Realizare interviu: prof. Raluca Simion

                                prof. Raluca Brad

Montaj video: Alexandru Baicu

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 139

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes