Cecilia Trabjerg Kamp, Julie Elisabeth Kirkegaard, Charlotte Falck Utoft, Maggie Pedersen de la VIA University College Silkeborg și Sara Højrup Rasmussen de la University College Lillebaelt Vejle din Danemarca au participat la schimbul EUROPEAN NURSING MODULE (ENM), desfășurat în perioada 08 – 19 octombrie 2018, în cadrul școlii noastre. Iată impresiile lor despre această experiență:
„Prof. Raluca Simion: Sunt alături de fetele din Danemarca. Vă rog să-mi spuneți cum vă numiți și să descrieți experiența voastră în câteva cuvinte, poate chiar într-un cuvânt?
Cecilia: Numele meu este Cecilia și aleg cuvântul entuziasm.
Julie: Numele meu este Julie și asociez această experiență cu noi prietenii.
Charlotte: Numele meu este Charllote și mă gândesc la conceptul de interacțiune culturală.
Maggie: Numele meu este Maggie și aș descrie experiența că densă, copleșitoare.
Sara: Numele meu este Sara și mă gândesc la cuvântul diferit.
Prof. Raluca Simion: Spuneți-mi dacă veți recomanda în continuare România către alți studenți?
Cecilia: Da. Eu da. Este o diferență culturală mare. Nu este același lucru ca și cum vizitezi Danemarca. Sunt multe lucruri diferite de făcut și de văzut ceea ce face ca experiența să fie una grozavă.
Charlotte: Contează anul de studiu în care participi la acest schimb. Noi am parcurs deja modulul de tehnici de nursing în urgențe critice și acute, iar asta m-a ajutat în spital.
Julie: Eu aș spune da și nu. Este nevoie de studenți din anii avansați deoarece cineva mai puțin expus la stagiul clinic ar putea să fie puțin uimit, șocat și să nu facă față solicitărilor.
Maggie: Eu recomand acest schimb mai ales pentru dezvoltarea laturii personale și profesionale. În România, am văzut că este destul de diferită maniera de abordare a pacientului. Sunt sigură că sistemul medical românesc este într-o evoluție și dezvoltare continuă.
Sara: Da. Cred că da. Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru că este mult mai diferit decât în Danemarca, iar diferențele culturale sunt destul de mari.
Prof. Raluca Simion: Am vorbit despre diferențe. Vă rog acum să le oferiți câteva sfaturi sau recomandări studenților noștri astfel încât să se dezvolte și mai mult?
Julie: Să respecte regulile. M-am gândit cât de ușor este să nu urmezi regulile corecte. De exemplu, în Danemarca nu avem voie să purtăm altceva în afară de uniformă, nici inele sau ceasuri. Dar aici, pentru că toată lumea le purta, am început să o fac și eu. Este foarte ușor să faci ce fac ceilalți oameni. Este important că studenții să aibă o opinie și să-și reamintească mereu să facă ce este corect chiar dacă ceilalți nu o fac.
Cecilia: Studenților le recomand să fie mai perseverenți și să se implice în ceea ce se întâmplă și să-și exprime ferm nevoia de a învața și de a vedea ceva.
Maggie: Cam aceleași lucruri le-aș recomanda și eu. Am fost impresionată de respectul dintre generații pe care îl apreciez.
Charlotte: Studenții trebuie să rămână curioși. Să comunice cu pacienții, să le ceară informații și să-i facă să se simtă bineveniți în spital.
Sara: Comunicarea cu pacientul este foarte importantă. Se vede foarte ușor efectul pe îl are atitudinea noastră asupra pacientului.”
Traducere: prof. Raluca Simion
Realizare interviu: prof. Raluca Simion
prof. Raluca Brad
Montaj video: Alexandru Baicu