Elevele Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: Ivancia Maria  Cristina ( clasa II B – AMG ), Mircea Mariana ( clasa II P – AMG ), Panait Andra ( clasa II F – AMG ), Mincu Mihaela ( clasa III C – AMG ) , participante la schimbul de experiență European Nursing Module

( ENM )  ne-au transmis impresiile lor după primele zile petrecute în compania colegilor și cadrelor didactice de la Zurich University Of Applied Sciences Winterthur ( Elveția ).

 

 

„Suntem plăcut impresionate de modul cum am fost primite la aeroport, de familia gazdă și de către Buddy, persoana delegată de școală să se ocupe de noi pentru integrare. Nu am întâmpinat probleme, totul a fost foarte bine organizat.

În prima zi de activitate ( luni ) am avut ca traineri pe Susan și Douglas. Am început ziua printr-un joc de cunoaștere și prezentare. Fiecare a trebuit să aleagă o imagine reprezentativă pentru el însuși de pe diferite cărți poștale ( vederi ). A fost un joc interactiv, am discutat liber, fără rețineri.

Am participat și la un joc intercultural și am fost „mândre” că suntem din România. Am folosit cărți de joc cu imagini reprezentative din țara noastră. Trebuia să comunicăm fără să vorbim și să ne dăm seama de regulile jocului. De abia la sfârșit am înțeles că fiecare grup juca după alte reguli, deși era același joc, numit „5 Tricks”.

Activitatea din prima zi s-a focusat pe metode de cunoaștere, comunicareși formarea unui limbaj adecvat fiecărei persoane cu care intrăm în contact; am realizat și o paralelă cu privire la comunicarea dintre asistentul medical și pacient. 

Activitatea culturală ne-a arătat diferențele dintre popoare prin obiceiurile acestora.

Azi ( marți ) am avut un alt joc de rol și fiecare a trebuit să se adapteze interlocutorului în funcție de personalitate, temperament și starea de sănătate. A fost un joc care ne-a provocat să ne autodepășim și să răspundem nevoilor partenerelui de echipă.

Am vizionat diferite materiale cu stereotipuri de la care am învățat că este bine să ne acceptăm unii pe alții și chiar pe noi înșine, fără să etichetăm persoanele după aparențe.

La sfârșitul zilei am avut o cină internațională, la care au participat 9 țări. Noi ne-am prezentat cu mâncare tradițională și cu tradițiile noastre.” ( Ivancia Maria Cristina, Mircea Mariana )

 

„Aceste zile au fost de formare, de integrare. S-au organizat diverse activități, iar astăzi ( marți ) a fost și o cină internațională, la care fiecare țară a prezentat mâncarea specifică, mai exact mâncarea ce se servește la cină. Această activitate ne-a dat ocazia să prezentăm mâncarea noastră tradițională și obiceiurile, toți fiind foarte impresionați. Faptul că am îmbrăcat cămașa specifică țării noastre – ia românească – a evidențiat faptul că iubesc România și că sunt mândră de țara mea. Am făcut o impresie bună atât coordonatorilor, cât și studenților. Deși acest schimb nu s-a încheiat, pot să spun deja că Elveția și oamenii de aici vor rămâne mereu în sufletul meu, iar momentele petrecute vor constitui cea mai frumoasă experiență trăită până acum.” ( Andra Panait )

 

„În primele două zile petrecute în Elveția am participat la „Intercultural Training”, iar la finalul celei de a doua zile am avut „Cina internațională”, unde am prezentat, pe lângă preparate culinare specifice și unele obiecte tradiționale românești. Colegii noștri și profesorii coordonatori sunt foarte comunicativi, volubili, dornici de a ne face să ne simțim „ca acasă”.” ( Mihaela Mincu )

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 121

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes