Elevele școlii noastre: Cosmina – Florentina Andrei și Cătălina Mușat – clasa II C AMG – au participat la schimbul de experiență European Nursing Module, desfășurat la Universitatea ZHAW, Winterthur, Elveția, în perioada 07 – 18 martie 2022.

Vă prezentăm jurnalul transmis de Cătălina Mușat despre stagiul de practică efectuat în Elveția:

„14.03.2022 – 16.03.2022

La ora 07:00 ne-am întâlnit cu asistenta coordonatoare în fața instituției Spitex – Zentrum, (în traducere „spital extern”). Asistenții merg acasă la pacienți pentru a le oferi îngrijirile de care aceștia au nevoie. Se deplasează la domiciliul pacienților cu biciclete sau cu mașinile instituției.

Cristina Keller, fiind asistenta coordonatoare, este cea care m-a ajutat cel mai mult să mă integrez rapid și ne-a prezentat echipei de asistenți, în număr de 15 – 20 de persoane.

M-am simțit norocoasă și recunoscătoare pentru că am întâlnit-o. Cristina este o persoană foarte drăguță, empatică și deschisă în a împărtăși cu mine propriile cunoștințe medicale. A fost lângă mine la fiecare pas susținându-mă psihic și moral, ajutându-mă să capăt încredere în propriile abilități, pentru a acorda îngrijirile necesare pacienților. Momentul în care a trebuit să ne luăm rămas bun a fost foarte emoționant pentru amândouă deoarece, chiar și într-un timp atât de scurt, am creat o frumoasă legătură îndrumător – practicant.

În aceasta instituție sunt doar birouri, unde asistentele, după ce și-au terminat programul de vizite, se întorc pentru a nota în foile de observație ale pacienților evoluția stării de sănătate a acestora.

Spitex – Zentrum colaborează cu casa de asigurări și este o instituție non-profit. Pacienții sau familia acestora plătesc o contribuție lunară pentru a avea posibilitatea de a beneficia de aceste îngrijiri la domiciliu.

Asistentele îl țin la curent zilnic pe medicul de familie, al fiecărui pacient în parte, în legătură cu starea de sănătate a acestora, iar atunci când observă apariția complicațiilor, anunță medicul pentru ca acesta să le poată schimba tratamentul sau, dacă este cazul, să recomande internarea acestora în spital. 

Programul intervențiilor medicale realizate de către asistente este unul exact, clar, astfel că fiecare procedură de nursing are un timp alocat,  de exemplu: pentru măsurarea T.A și a pulsului acestea au 5 minute la dispoziție. Pentru a le organiza medicamentele pe o săptămână tot 5 minute. Atunci când trebuie să se ocupe și de igiena generală a unui pacient acestea au la dispoziție circa 40 de minute.

Totul este digitalizat; asistentele au pe telefon o aplicație numită „Care Coach” unde pot verifica în timp real lista pacienților pe care îi au în grijă. De asemenea, cu ajutorul acestei aplicații nursele mai pot verifica: diagnosticul, foaia de observație zilnică, medicația pe care trebuie să o administreze și istoricul  medical. 

Proceduri efectiate de asistenții medicali: pegătirea medicamentelor și organizarea acestora pe toată săptămâna; măsurarea funcțiilor vitale; asigurarea igieniei corporale: baie generală + verificarea  integrității tegumentelor + aplicarea de loțiuni sau tratamente cu administrare per cutanată, în caz de escare sau ulcerații; administrarea medicamentelor (per os / parenteral/ cutanat/ ocular etc.); îngrijirea plăgilor (pansamente sterile, curățarea plăgilor cu soluție antiseptică); îmbrăcarea ciorapilor compresivi pentru pacienții cu circulație deficitară sau cu edeme; se ocupă și de partea administrativă: asigurări medicale sau relația cu casa de asigurări cu care pacienții colaborează și trimit raportul către instituțiile corespondente pentru decontarea serviciilor medicale.

Există diferite tipuri de asistenți medicali și multe modalități de a clasifica rolurile în îngrijirea medicală. Fiecărei asistente îi sunt atribuiți un număr de pacienți în funcție de gradul de calificare a acesteia; de exemplu, în funcție de tipul de certificare sau de gradul de educație medicală (2 ani, 3 ani, 6 ani de studiu)

 Majoritatea asistentelor din Spitex – Zentrum se încadrau la categoria de 2 și respectiv 3 ani de studii. De asemenea, asistentele sunt plătite în funcție de raportul studii/ore de muncă

(de exemplu: 30% spor de muncă). Ele își pot alege programul de lucru ( număr zile/lună); o asistentă poate munci chiar și doar 6 zile/lună.

În stagiul clinic am realizat următoarele proceduri de nursing sub  supravegherea asistentelor:

– Organizarea medicamentelor pe o săptămână;

– Administrarea tratamentului medicamentos pe cale parenterală: (ex: injecție subcutanată);

– Măsurarea funcțiilor vitale: T.A; puls;

– Îngrijirea plăgilor ( schimbarea pansamentelor + aplicarea soluțiilor antiseptice);

– Asigurarea igienei corporale (baie generală + aplicarea unor creme cu administrare per-cutanată);

– Schimbarea stomei;

– Îmbrăcarea ciorapilor compresivi;

– Verificarea integrității tegumentelor;

– Măsurarea și notarea valorii glicemiei.

Programul de lucru și pauzele de masă sunt foarte bine respectate: micul dejun ora 09:00-09:15, pauza de prânz: 12:30-13:00.

 La fiecare pacient în parte, zilnic, merg în jur de 3 asistente, care își împart atribuțiile astfel încât să respecte programul din aplicație și schema de tratament (verificarea și controlarea medicamentelor + administrarea acestora în cazul acelora cu indicație de administrare de 2x/zi).

Există avantaje și dezavantaje în privința acestui tip de îngrijire a pacienților  la domiciliu:

Avantaje:

*pacienții nu sunt nevoiți să se deplaseze pentru a beneficia de îngrijiri

*pacienții nu riscă să intre în contact cu alți pacienți contagioși (risc de complicații minor)

  *primesc  atenția necesară  deoarece asistentele sunt focusate pe îngrijirea individuală a fiecărui pacient

*din punct de vedere financiar este un avantaj deoarece costurile nu sunt atât de mari în comparație cu întreținerea pacientului într-un mediu spitalicesc (10.000 CHF/lună)

*pacientul rămâne în zona sa de confort și siguranță psihică primind totuși îngrijirile necesare pe care le-ar fi primit în spital.

Dezavantaje: 

*asistenta merge singură la domiciliul pacienților fără compania unui medic sau a unei alte colege, iar în caz de o urgență medicală aceasta trebuie să se descurce singură până la sosirea echipajului medical

*ești expus la un posibil pericol  ca și cadru medical rămânând singur cu pacientul în locuința acestuia

*atunci când se asigură igiena riguroasă a pacientului, ce constă în baia generală, poate exista riscul de cădere a pacientului, mulți suferind de amețeli, vertij.

Sunt foarte fericită și profund recunoscătoare pentru că mi s-a acordat șansa de a participa la acest uimitor program ENM. A fost una dintre cele mai constructive și plăcute experiențe educaționale de până acum.

În acest schimb de experiență am acumulat foarte multe informații noi, am cunoscut culturi noi, persoane de la care am avut multe de învățat, chiar și într-un timp atât de scurt, experiențe, pe care abia aștept să le împărtășesc colegilor  mei. Această oportunitate, de a merge într-o altă țară, unde am cunoscut o realitate și un sistem de sănătate diferite, unde am avut ocazia să leg prietenii noi, m-a schimbat atât din punct de vedere profesional, cât și personal, deoarece am învățat să mă adaptez mult mai rapid atunci când interacționez cu persoane dintr-o cultură și cu obiceiuri diferite de cele cunoscute mie. După cele 2 săptămâni m-am întors, cu siguranță, mai îmbogățită cultural, cu o viziune nouă a nursing-ului internațional și plăcut impresionată de asistentele elvețiene și de căldura cu care ne-au primit.”

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 261

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes