Elevele școlii noastre: Gabriela Vătămanu (clasa III E AMG) și Ștefania – Daniela Pasăre (clasa II C AMG) au participat la schimbul de experiență European Nursing Module, desfășurat la Universitatea ZHAW, Winterthur, Elveția, în perioada 07 – 18 martie 2022.

Iată jurnalul primelor zile de practică în Elveția:

„În urma repartizării la Centrul Alterszentrum Adlergarten, în dimineața zilei de 14.03.2022, la ora 6.45, eram în fața la spitalului. Ana  Konrad, coordonatoarea delegată pentru practică, ne-a îndrumat atent și foarte organizat în completarea documentelor și efectuarea testului Covid, ne-a împărtășit câteva informații despre Centrul Alterszentrum, apoi am mers în vestiar. Aici am primit uniformele. De precizat că uniformele sunt spălate, călcate, pentru toate măsurile, iar la fiecare sfârșit de tură se trimit la curățătorie. Fiecare student a fost repartizat pe un etaj diferit; am fost  5 studenți: 2 din România, 1 din Spania și 2 din Finlanda.

Acest centru pentru pensionari și persoane cu demență oferă nu doar îngrijire, sprijin și terapie ocupațională, dar și fizioterapie, ergoterapie, îngrijiri paliative, terapie de grup (de exemplu, grupul de echilibru „potrivire la bătrânețe”), terapie pentru probleme de deglutiție etc.

În secția  unde am fost repartizată lucrează un total de 17 asistente, cu un orar de lucru în 3 ture: 7 am – 9 pm, 2:30 pm – 10:30 pm, respectiv 11:00 pm – 7 am.

Sunt 25 de saloane cu 1 – 2 pacienți în fiecare salon.

Asistentele se găsesc într-o varietate de roluri.

Există diferite tipuri de asistente medicale și multe modalități de a clasifica rolurile de îngrijire medicală.

Fiecărei asistente îi sunt atribuiți un număr de pacienți în funcție de gradul de calificare a acesteia și de starea  pacientului.

O modalitate de a clasifica rolurile de îngrijire medicală este după nivelul de educație sau gradul pe care îl are sau tipul de certificare pe care o deține o asistentă medicală.

Asistenta cu 2 ani de studiu, 3 ani de studiu, respectiv 6 ani de studiu.

De exemplu: asistenta cu 2 ani de studiu poate măsura tensiunea arterială și efectuează minime intervenții cum ar fi însoțirea pacientului la diferite activități, îngrijire individuală, terapie ocupațională, dar nu poate administra medicamente și nu poate efectua intervenții precum puncția venoasă.

Toate informațiile pacienților, începând de la cele mai mici demersuri până la cele mai complexe intervenții, sunt stocate de fiecare asistentă în aplicația „CareCoach” pe un telefon care este preluat la fiecare schimb de tură de următoarea asistentă.

Abordarea CareCoach este o combinație atentă de tehnologie digitală și conexiune umană autentică, o soluție creativă pentru deficitul de îngrijitori calificați; de asemenea, este o platformă ce unește angajații.

Continuitatea informațiilor construiește încredere și asigură o relație mai bună între cadrele medicale, iar protocoalele sunt bazate pe dovezi personalizate și configurabile de către echipele de îngrijire.  

Prin intermediul acestei platforme medicale, familia pacientului poate fi informată la timp de starea acestuia.

Aceasta aplicație este o soluție inovativă, care nu doar stochează și actualizează medicația prescrisă, atent individualizată și repartizată în decursul zilei, la ore specifice, conform efectului medicamentos, dar și inventariază medicația din stocul spitalului.

La ora 9.30 am avut pauză pentru a servi micul dejun.

La ora 9.45 am măsurat tensiunea și temperatura pacienților și asistenta le-a efectuat îngrijiri individuale.

Fiecare asistentă se  prezintă în sala de ședință, la ora 13.30, pentru a raporta situația și evoluția tratamentului pacienților atribuiți. 

Am servit prânzul  pacienților, iar mai apoi i-am însoțit  la plimbare, într-o oază de liniște, în   grădina cu animale și un lac în parcul Centrului Alterszentrum. Aici pacienții  pot socializa cu ceilalți pacienți din centrul de zi.

Centrul de zi se adresează adulților care depind de sprijinul constant al rudelor sau se simt singuri. Este un loc de întâlnire ce oferă o structură supravegheată, au loc discuții și primesc sfaturi ce promovează contactele sociale, într-un cadru protejat.

Ziua s-a încheiat la ora 16, cu un cumul de informații și emoție.

15 – 16 martie 2022

În zilele care au urmat, asistentele medicale ne-au introdus în activitățile de îngrijire acordate persoanelor din centru. Încă de a doua zi, numele nostru apărea pe tabela care indica organizarea echipei din ziua respectivă.

Am fost preluate de o asistentă pe care am însoțit-o la pacienții desemnați acesteia pentru ziua respectivă.

Asistentele din Alterzentrum adoptă permanent o atitudine blândă, dar sunt foarte atente, respectând cu desăvârșire regulile de administrare.

Fiecare asistentă are rolul ei bine definit în funcție de competențele profesionale.

Medicamentele sunt dozate pe zile (dimineață, prânz și seară, folosind un separator  de medicamente și pahare de unică folosință colorate în funcție de momentul zilei).

Medicamentele sunt revizuite în fiecare săptămână pentru pacienții care au tratament zilnic obligatoriu.

Dimineața se începe prin asigurarea de intervenții autonome, cum ar fi: trezirea, efectuarea toaletei și îmbrăcarea pacientului, aplicarea de loțiuni și creme în funcție de nevoile pacientului, îmbrăcarea ciorapilor compresivi, asigurarea de proteze necesare mobilizării, îndrumarea pacienților către zona de mese situată în centrul etajului și având acces direct din toate saloanele. Aceste intervenții sunt repetate zilnic.

Comunicarea între pacient și asistent se face atât pe cale verbală, cât și prin obiecte sau aparate ajutătoare. Întodeauna se mențin contactul vizual și atenția sporită la fiecare gest al pacientului.

În a doua parte a zilei se pregătesc pacienții pentru diverse terapii (fizioterapie, înot, antrenament cognitiv – atingerea unor obiecte sau materiale diferite pentru stimularea cognitivă, ergoterapie prin activități desfășurate în cadrul unor ateliere  de gătit, muzică, lucru manual și grădinărit), dar și pentru vizite.

Am încheiat a treia zi de practică cu o reuniune în parcul centrului de zi alături de asistenții ce ne-au  fost desemnați în perioada practicii: coordonatoarea Ana Conrad, Daniel  Gupka și echipa care a făcut posibilă acest stagiu în centrul Alterzentrum Adlergrarten; au fost prezente, de asemenea, doamnele profesoare Susan și Sibylle, dar și restul colegilor noștri din Danemarca, Finlanda, Spania și Bulgaria. Au avut loc discuții despre activitățile desfășurate și despre asemănările și diferențele sesizate între sistemele de sănătate din țările noastre și Elveția.

În urma acestui schimb de experiență am legat prietenii, ne-am îmbogățit cunoștințele medicale și culturale, ne-am atașat de pacienți, dar și de echipa din centrul Alterzentrum.

Cu tristețe ne-am spus la revedere și am mers către hotel deoarece în ultima zi urma să avem  o ultimă întrevedere cu toți colegii pentru concluziile schimbului de experiență și impactul acestui program pentru cariera noastră.

17.03.2022

Ultima activitate desfășurată împreună cu toți colegii a fost vizita la REGA Centre – Swiss Air-Rescue, unde am vizionat un film de prezentare despre conceptul de salvare aerian REGA, intervențiile de urgență și importanța acestui serviciu pentru elvețieni în situații de urgență speciale (accidente pe munte, transport internațional al pacienților, repatrierea pacienților).

Aeronavele sunt echipate cu aparatură de ultimă generație pentru a oferi primul ajutor la locul accidentului, dar și în aer.

Infrastuctura Serviciului de urgență REGA s-a dezvoltat cu ajutorul donațiilor și a sistemului de abonamente; este de departe cel mai performant serviciu de urgență aerian, bazându-se pe principiile fundamentale ale Crucii Roșii.

Pot spune că suntem norocoși pentru că am avut această ocazie de a vizita centrul REGA și de a cunoaște filozofia acestei organizații.

În ultima zi, 18.03.2022, ne-am întors în băncile Universității ZHAW, unde am finalizat experiența ENM cu un interviu pentru revista universității, intitulată Vitamina G.

Am acumulat multe experiențe în acest schimb și ne întoarcem acasă cu o perspectivă diferită asupra sistemului de sănătate, cu cunoștințe mai vaste și cu dorința de a pune în aplicare tot ce am asimilat în aceste două săptămâni.”

 

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 174

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes