Elevii școlii noastre, Gina Ganea (II J – AMG), Irina Beatrice Dermengi (II H – AMG) și Gabriel Samoilă (III L – AMG) participă la schimbul de experiență European Nursing Module (ENM) desfășurat la Berner Bildungszentrum Pflege AG – Berna (Elveția), în perioada 09 – 20 mai 2022.

Irina Beatrice Dermengi (II H – AMG) ne-a transmis jurnalul din prima săptămână petrecută în Elveția:

„09.05.2022 – Orientation Day (9:00 – 16:30)

În prima zi, după ce am greșit drumul spre Berner Bildungszentrum Pflege, ajungând în cealaltă parte a Bernei, față de unde trebuia să fiu, am fost întâmpinată de către o doamnă zâmbitoare, dar puțin îngrijorată, pe nume Elisabeth. Aceasta ne-a întâmpinat pe toți călduros.

Am descoperit aici un centru de o înaltă calitate pentru pregătirea teoretică și practică, un loc unde responsabilitatea și profesionalismul se simt în aer, unde respectul este reciproc și dorința  de a forma cadre bine pregătite se manifestă prin cele mai simple și firești activități.

Într-o atmosferă caldă, liberă și în același timp bine organizată, inserată cu momente de destindere la o cană de cafea, cu prânzul oferit în restaurantul universității, am parcurs cu mare plăcere și curiozitate obiectivele propuse pentru această zi de către organizatori.

 Încerc să descriu mai jos subiectele mai importante parcurse în cele 6 ore de lucru, deși recunosc că totul a fost interesant și demn de reținut.

 • prezentare generală: cine suntem, scopurile și obiectivele noastre pentru perioada în care vom fi aici;
 • o mică scenetă, susținută de două dintre cadrele didactice, prin care s-a dorit a scoate în evidență două trăsături disctincte și în opoziție ale unei persoane, și anume: rezervat / expresiv;
 • tema de reflecție pentru următoarele zile – cum suntem noi? ce ne caracterizează?
 • jurnalul ENM – discuții libere despre ce înseamnă un jurnal;
 • criterii pe care le putem urmări în perioada imediat următoare;
 • distincția între observații, cauze posibile și interpretări;
 • DIIEB – descriere, impact, interpretare, evaluare, comportament;
 • tema – fișa cu o observație referitoare la o situație data;

– ENM – scopul și utilitatea lui

 • ENM – scopuri generale și personale;
 • legături interculturale, valori;
 • ce înseamnă să te regăsești în acest proiect;
 • care sunt obiectivele urmărite.

– Incident Critic – cum tratăm un incident critic

Am vizionat un filmuleț – prima parte.

 • Am notat observațiile noastre în funcție de anumite întrebări cheie dintr-o fișă.

Am vizionat a doua parte a filmului.

 • Am notat din nou observațiile și concluziile noastre.
 • Concluzii și reflecții referitoare la acest incident critic.
 • Vizitarea cu ajutorul studenților elvețieni (1 la 1) a sălilor de cursuri, a bibliotecii, a spațiilor de relaxare, a sălilor de demonstrații, restaurantul, terasa etc.

La finalul zilei de orientare, profesorii și studenții au organizat un „APERO”, unde am putut discuta cu studenții (chiar și cu părinții acestora) despre noi, despre țările din care am venit și multe altele.

10.05.2022 – Alterszentrum Heimberg AG

Într-un cartier cochet se află un centru pentru vârstnici, ca un Resort Spa. Aici am fost întâmpinată de către un domn cu zâmbetul larg, foarte încântat și nerăbdător să mă cunoască. Acesta mi-a prezentat centrul, vestiarul de unde îmi pot lua uniforma, grupul său de prieteni de muncă. Acest domn este originar din Olanda și a venit în Elveția ca să lucreze.

De a lungul zilei, l-am însoțit pe „prietenul meu olandez” peste tot, de la vizitele pacienților, unde mă prezenta de fiecare data și îmi traducea tot ce discuta cu ei, la ședințele între colegi, unde de asemenea îmi explica tot ce se vorbea, până și în pauzele sale, unde stătea cu prietenii, îmi traducea glumele dintre ei.

După masa de prânz, l-am însoțit pe acesta și pe un coleg de-al său la o pacientă care avea 3 stome care necesitau înlocuirea. M-au lăsat să îi ajut la schimbarea acestora și mi-au explicat situația doamnei și de ce a ajuns să aibă 3 stome (era prima persoană identificată în Elveția cu Boala Crohn).

Ce m-a luat plăcut prin surprindere a fost momentul în care această pacientă a început să îmi cânte un cântecel în limba germană despre o fată pe nume Irene, care avea ochi frumoși.

11.05.2022 – Alterszentrum Heimberg AG

În aceasta zi am fost împreună cu asistenta responsabilă de întreaga activitate a pacienților cu demență. A fost o zi dificilă deoarece asistenta nu prea știa engleza și nu aveam o comunicare prea bună. Nici în interacționarea cu pacienții nu mi-a fost ușor deoarece nu îi puteam înțelege, dar nici ei pe mine.

Am avut o activitate alături de alți pacienți, care avea scopul de a-i menține ocupați și de a-i face să se simtă utili, să simtă că au „un scop” în acest centru.

12.05.2022 – Alterszentrum Heimberg AG

Aceasta a fost ultima zi la centrul pentru vârstnici. Am mers împreună cu domnul  asistent la pacienții care locuiau în clădirile de apartamente asociate centrului, pentru a verifica starea acestora.

La sfârșitul fiecărei zile domnul asistent îmi punea întrebări despre ce am înțeles din ziua respectivă, ce am înțeles din comportamentul fiecărui pacient întâlnit și întrebări legate despre bolile de care sufereau pacienții pe care i-am întâlnit.

13.05.2022 – Reflective Session

Agenda zilei propusă de cei de la – Berner Bildungszentrum Pflege

1.Schimburi de păreri și experiențe din prima săptămână a schimbului.

 • ce părere avem despre umorul, cultura și viața elvețienilor, ce ne-a șocat;
 • cum a fost ca observator? ce am simțit? a fost de ajutor?;
 • ce a fost straniu, ciudat?;
 • sentimente inconfortabile împărtășite;
 • ce părere avem despre competența asistenților și a medicilor?;
 • ce înseamnă competența socio – culturală?

2. Concurs – desenați sau exprimați cât mai autentic valoarea / calitatea pe care am întreprins-o noi în această săptămână.

3. Incidente Critice pe care le-am întâlnit (acest subiect se discută în grupurile formate de către Elisabeth)”

Irina Beatrice Dermengi (II H – AMG)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 199

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes