În perioada 08 – 19 octombrie 2018, eleva școlii noastre – Elena (Dumitrescu) Luca (clasa III G – AMG), a participat la schimbul European Nursing Module, desfășurat la AP University College Antwerp, din Belgia.
Iată jurnalul activității ei din aceste două săptămâni:
08.10 – prima zi din schimbul de experiență pe care îl efectuez în Belgia.
Activitatea de astăzi a avut loc în cadrul Artensis Plantijn University College. Am cunoscut-o pe Anouk De Bruyn, studentă anul 2, care va fi ghidul meu în acest schimb de experiență.
Am aflat de existența unei platforme, care pune la dispoziția studenților materiale video cu tehnici de nursing, executate de profesorii de nursing pe manechine, foarte utile pentru a înțelege pașii efectuării procedurilor. Am asistat la executarea unei astfel de tehnici pe unul din manechinele disponibile și am putut vedea materialele ( vacutainere, pense, comprese, ace etc.) care sunt puse la dispoziția studenților pentru a putea exersa cu ajutorul lor, exact ca într-un stagiu de practică din cadrul unui spital.
Tot aici am cunoscut-o pe Eva Vansteenbeeck, coordonatorul stagiului practic și pe Robby Cardinas, supervizorul stagiului practic, ce o să aibă loc, începând de mâine, în cadrul University Hospital of Antwerp ( UZA ). Robby Cardinas mi-a oferit detalii și informații utile în legătură cu stagiul clinic; de asemenea, am discutat despre așteptările pe care le am de la această experiență.
09.10 – Este a II-a zi din acest schimb și prima zi din stagiul de practică pe care îl voi desfășura timp de 6 ore / zi în cadrul spitalului University Hospital of Antwerp (UZA). Am fost repartizată împreună cu ghidul meu pe secția B1, care cuprinde gastroenterologie, hematologie și dermatologie. Protocolul a prevăzut ca accesul pe secție să-mi fie permis doar după ce mi-a fost înmânat un card de acces ( acesta având poza mea, numele și statutul pe care îl am ) și uniforma spitalului ( nu este permis să port o altă uniformă).
Pe secție am voie să însoțesc cadrele medicale și să observ procedurile, iar apoi pot să pun întrebări.
Toată evidența se ține în proporție de 90% în format electronic; se mai folosesc documente scrise doar pentru dosarele fizice ale pacienților. Pe o tură de 8 ore există 3 asistente la un număr de aproximativ 10 pacienți pentru o asistentă.
Fiecare asistentă dispune de un mini birou portabil, dotat cu laptop și alte materiale pentru o mai bună evidență și desfășurare a activității.
Secția dispune de saloane cu unul sau 2 paturi, fiecare pacient primind la internare o brățară cu un cod de bare.
Saloanele sunt dotate cu baie, televizor și seif individual, un scaun cu rotile, iar aparținătorilor li se permite oricând accesul.
10.10 – Mă bucur că veți posta jurnalul meu! Sper să-i încurajeze și pe actualii și viitorii elevi să participe în număr cât mai mare la astfel de schimburi. Este o experiență constructivă. Momentan nu am reușit să vizitez obiective importante, așa că vă povestesc cum a decurs ziua aceasta la practică.
Spitalul are reguli stricte: în fiecare zi, la sosire, ridici o uniformă curată; apoi, la plecare, se lasă la curățat ( totul este computerizat și se poate utiliza doar pe baza cardului de acces).
Probele sunt trimise către laboratorul spitalului cu ajutorul unor capsule, printr-un sistem electronic.
În biroul asistentelor se află o mini farmacie; atât accesul, cât și evidența materialelelor făcându-se printr-un computer.
Azi am ajutat la măsurarea funcțiilor vitale și administrarea unor tratamente.
11.10 – Azi am asistat la pregătirea și administarea tratamentului și măsurarea funcțiilor vitale.
Am asistat și la o procedură mai delicată… în cazul unui pacient decedat. Asistenta a realizat deconectarea de la toate aparatele, a efectuat toaleta acestuia (presupune curățarea cu apă și săpun, pieptănat). Apoi, s-a ocupat de transportatul pacientului la morga spitalului, de unde va fi preluat de către familie.
Am asistat și la executarea manevrei de mobilizare a unui pacient care avea nevoie să fie pus într-un scaun cu rotile. Toată procedura a fost făcută cu ajutorul unui aparat special ( ca o macara).
Pe o tură de 8 ore este o singură pauză de masă, care se ia de către tot personalul în același timp.
Studenții nu au voie să execute în practică tehnici pe care nu le-au învățat la cursurile de teorie și practică pe manechine.
12.10 – Am început ziua luându-mi uniforma de la spălătorie ( călcată și curată)?. Apoi, am participat la discuția ce are loc la schimbul de tură, pe baza unui tabel în care sunt trecute datele de identificare ale pacienților, bolile cu transmitere, bolile cronice, alergiile, tratamenul actual, investigațiile.
Am ajutat, sub supraveghere, la măsurarea funcțiilor vitale și administrarea tratamentelor.
Am observat procedura în cazul unui pacient a cărui saturație nu era în parametri normali și avea nevoie de administare de oxigen. În cazul acestor pacienți vârstnici, cu boli cronice și în fază terminală, procedura este să rămână pe secție (aici primesc oxigen) și nu pe terapie intensivă.
Am mai aflat că există o singură infirmieră pe tură, iar o firmă specializată se ocupă de curățenie.
Pe tura de noapte este mereu o singură asistentă medicală.
În timpul liber am vizitat Grădina Zoologică, de lângă Central Station; Strada Meir, renumită în oraș pentru multitudinea de magazine; Christmas World, un magazin ce încântă privirea prin numeroasele podoabe și exponate; Grote Markt, piața centrală din centrul istoric – aici am văzut și fântâna lui Brabo; MAS Museum – unul din multele muzee; se află în port și, dacă urcați la ultimul etaj, oferă o frumoasă panoramă asupra orașului și a râului Schelde.
15.10 – Săptămâna aceasta voi fi în tură de dimineață și voi începe programul la ora 6:30. Tura a debutat cu discuția ce are loc între asistenta din schimbul de noapte și cele care vin dimineața.
După ce discuția a luat sfârșit, fiecare asistentă își ia în primire pacienții și începe administrarea tratamentelor și a îngrijirilor necesare; au loc: toaleta acestora, recoltarea probelor, notarea tuturor acestor proceduri în sistem și în dosarul pacientului. Azi am asistat și la executarea unor proceduri pentru pacienții predispuși trombozelor.
Trebuie să mai spun că fiecare salon este dotat cu un sistem de alarmă computerizat, conectat la telecomanda pacientului și biroul asistentelor.
În fiecare zi, pe parcursul turelor de dimineață, studenților li se asigură o masă caldă, gratuită (în limită a 8 euro/zi), la cantina spitalului. Astăzi am beneficiat și eu de acest răsfăț. :)
16.10 – Ca și în celelalte zile, am asistat la aceleași proceduri: schimbul de tură care are loc o dată cu ședința dintre asistente și infirmieră, administarea tratamentelor, igiena pacienților, măsurarea funcțiilor vitale, a greutății, măsurarea glicemiei și administrarea insulinei. În fiecare zi, pe la jumătatea turei, mai are loc o ședință la care participă și medicii și unde se discută despre fiecare pacient de pe secție.
Astăzi am aflat că fiecare pacient are posibilitatea să-și aleagă un meniu din cele existente, în funcție de bolile de care suferă.
Nu știu dacă am mai spus, sper să nu mă repet, asistentele trebuie să aibă unghiile tăiate cât mai scurt, fără lac de unghii; nu au voie să poarte brățări, ceas; nu au voie să fie fardate strident.
17.10 – Astăzi a fost ultima zi în spital, urmând că mâine să am o zi liberă și vineri să facem încheierea la sediul universității. Am început tura de dimineață la ora 6:30, cu schimbul de tură și preluarea pacienților. Asistenta de astăzi mi-a prezentat pe scurt situația fiecărui pacient.
A avut loc discuția cu medicii, măsurarea constantelor, a glicemiei, greutății, recoltarea probelor pentru laborator. Am asistat și la o ecografie reno-vezicală.
Perioada petrecută în Belgia a fost o experiență utilă și care mă ajută să văd plusurile și minusurile sistemului de aici și ale celui din România. Cu siguranță a meritat!
Spune si altora despre asta, alege platforma!
Afișări articol: 99