Denisa Nedelcu și Robert Albu, elevii școlii noastre de la clasa II A – AMG, participă la schimbul de experiență European Nursing Module (ENM) desfășurat la Artesis Plantijn University College of Antwerp (AP Hogeschool Antwerpen) – Belgia.
Acestea sunt câteva din impresiile lor după prima săptămână în cadrul acestui schimb:
Denisa NEDELCU: „În prima zi, la ora 10, am ajuns universitate și ne-am întâlnit cu studenții Thimotte și Lies, apoi cu îndrumătoarea Hali, care ne-a prezentat toate sălile, pe fiecare etaj. Cursurile durează 4 ani, iar pentru moașă mai parcurg încă 2 ani.
Fiecare etaj este replica unei secții / salon de spital. Fiecare încăpere seamănă foarte bine cu un salon de Terapie Intensivă, de exemplu, sau cu o secție de Pediatrie.
După vizita la universitate, am pornit spre spitalul RevArte.
O altă zi…
Ziua noastră a început la ora 4:50 când ne-am trezit pentru a lua autobuzul spre Spitalul de recuperare RevArte. Odată ajunși acolo, ne-am oprit mai întâi la aparatul care oferă uniforme… Da, exact asta a fost și reacția noastră! Cum să fie un aparat care oferă uniforme? Ei bine, în Belgia este ceva obișnuit ca în fiecare zi să primești altă uniformă de la acest aparat. Ajunși pe etaje, am văzut care este programul de dimineață într-un spital de recuperare, am măsurat temperatura și tensiunea, apoi am introdus datele în sistem.
Pacienții cu probleme mai grave, care necesitau ajutor pentru igiena zilnică erau ajutați de asistenții medicali. Nu există infirmiere.
Pacienții de aici au ore de kinetoterapie, logopedie, diverse exerciții etc.
Am ajutat chiar și la servirea meselor împreună cu celelalte asistente de pe secție; a fost frumos pentru că am simțit că îi fac fericiți pe acei oameni; am avut și câțiva pacienți care au vorbit cu mine în engleză și mi-au spus povestea lor. Majoritatea sufereau de diferite boli neurologice. Mulți afirmau că le-a fost cam greu să accepte că nu mai sunt cum erau înainte de boală, dar luptau zilnic să se recupereze și ascultau de sfaturile asistentelor și ale medicilor. Pentru noi, ziua de astăzi a fost plină de lecții de viață; am învățat amândoi să nu ne dăm bătuți, să conștientizam că problemele noastre sunt rezolvabile. Merită să ne bucurăm pentru că avem șansa de a învăța lucruri noi timp de două săptămâni…chiar dacă ne este cam greu cu transportul.
Ziua 5 – am avut ocazia să admir panorama din Bruxelles și să văd palatul regal. Apoi, am fost în Leuven, unde am vizitat Biserica Sf. Petru, care este minunată.
Orașul Leuven (sau Louvain) se numește „orașul studenților” deoarece are cea mai mare universitate. Aici s-a înființat în 1425 Universitatea Catolică.
Am fost și în centrul orașului, unde am văzut multe clădiri istorice, cu o arhitectură extraordinară.
Belgia este minunată, mai ales dacă ai oamenii potriviți cu tine.
Ziua 7
Astăzi am fost la Palatul Parlamentului din Bruxelles. Traseul a continuat cu Grand Palace unde a fost minunat și am mâncat clasicele gofre belgiene.
Am admirat o catedrală extrem de mare și frumoasă, încărcată cu istorie, apoi nu am ratat Atomium.
Atomium este o clădire construită inițial pentru o Expoziție din 1958, care are o înălțime de 102 m. Cele nouă sfere ale sale din oțel inoxidabil cu diametrul de 18 m sunt conectate, astfel încât întregul are forma unei celule unitare a unui cristal mărit de 165 miliarde de ori. Tuburile conectează sferele de-a lungul celor 12 margini ale cubului și toate cele opt vârfuri spre centru. Acestea includ scări, scări rulante și un ascensor (în tubul central, vertical) pentru a permite accesul la cele cinci sfere locuibile, care conțin săli de expoziție și alte spații publice. Sfera de sus include un restaurant care are vedere panoramică la Bruxelles. Tot aici este și un mic muzeu.
Pot spune că Bruxelles mi-a câștigat inima iremediabil. A fost minunat și m-aș întoarce de 1000 de ori.”
Robert ALBU: „În primele zile am fost repartizați la Rehabilitation hospital RevArte, un spital specializat pe recuperare, unde am fost întâmpinați de către un student de la universitate care ne-a însoțit într-un tur complet al locului. Am observat că oamenii sunt foarte primitori, deschiși și dornici să ne prezinte sistemul lor medical.
Ceea ce m-a bucurat foarte multe este că aici pun accent pe legătura asistent – pacient, ba chiar îi consideră pe pacienți parte din familia lor.
Pacienții care stau mai mult de 5 luni internați sunt învățați de către cadrele medicale cum să se autoîngrijească la domiciliu. Acest sistem poartă denumirea de „home care” și este foarte comun în sistemul lor medical.
Asistenții medicali servesc mesele pacienților, efectuează toaleta zilnică și schimbă pacientul de câte ori este nevoie; în sistemul nostru medical, de obicei infirmiera se ocupă de toate acestea.
Din nefericire, mijloacele de transport în comun nu au funcționat prea bine în primele zile și a fost cam dificil din acest punct de vedere.
Dar, ne-am hotărât să ne bucurăm de fiecare minut petrecut în Belgia! Așa că am profitat la maximum! Am vizitam împrejurimile și am admirat arhitectura clădirilor, care oferă un aer pitoresc orașului Antwerp.
Am vizitat una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Belgia, Gara Centrală, care a fost construită la începutul secolului al XX- lea, în locul unei vechi gări de lemn.
Aceasta se întinde pe o suprafața de peste 400 m2 și este organizată pe 4 niveluri de unde trenurile vin și pleacă.
Am vizitat și piețele și magazinele din Antwerp, acesta numindu-se și „orașul diamantelor” sau capitala modei belgiene.
Dimineața celei de a patra zi a început cu raportul asistentelor care au fost pe tura de noapte; ele trebuie să relateze dacă au fost cazuri în care pacientul nu s-a simțit bine, dacă a avut dureri sau complicații; pe baza acestor informații se stabilește medicația din ziua respectivă.
Ceea ce mi s-a părut interesant este că aici se face poza unei leziuni, de exemplu, pentru a putea observa mai bine evoluția, respectiv cât de lent sau rapid se instalează procesul de vindecare.
Un lucru straniu pe care l-am putut observa este că asistenții nu obișnuiesc să poarte mănuși, doar își dezinfectează mâinile relativ des.
Pentru diverse proceduri folosesc paduri speciale cu alcool, renunțând la metoda cu vată și alcool sanitar.
În ziua a cincea am avut o zi liberă în care ne-am bucurat de minunatele atracții turistice din Antwerp, mai exact The Waterbus – un autobuz pe apă care face legătura între Hemiksem și Antwerp, fiind o alternativă viabilă pentru a călători dintr-un punct în altul al orașului.
Am avut ocazia să vizitam Primăria care are o importanță culturală specială, deoarece este unul dintre primele obiective de arhitectură renascentistă din Țările de Jos. Clădirea are o istorie lungă și plină de culoare și a fost folosită încă din secolul al XVI-lea. Există multe de văzut în exteriorul și în interiorul celei mai impunătoare clădiri a orașului.
În cea de a șasea zi, cu forțe proaspete, m-am îndreptat spre capitala Belgiei, Bruxelles.
La prima oră a dimineții am pornit spre Gara Centrală din Antwerp, unde am admirat din nou arhitectura superbă a acestui loc. Trenul a sosit la timp și am rămas plăcut surprins de curățenie, dar și de rapiditatea cu care se deplasa.
Am avut ocazia să văd celebra clădire a parlamentului din Bruxelles, am vizitat unul dintre cele mai mari parcuri din Belgia și chiar am fost martor al unei manifestații pentru libertate.”
prof. Raluca Brad