Eleva școlii noastre, Simona Biru Diaconu (clasa II J – AMG), participă la Schimbul European Nursing Module desfășurat la Leeds University, Anglia. Acesta este jurnalul primei săptămâni petrecute de Simona în Anglia.

 

Ziua 1

M-am cazat la Căminul Lupton Residences, care este situat lângă Centrul Arndale. Autobuzul First Bus, care duce la spital și Centrul Universitar, are stația aproape de cămin. Fiecare apartament din cămin este dotat cu: frigider, cuptor cu microunde și aragaz. Doar setul care conține: tigaie, oală, tacâmuri, căni și pahare costă 50£, dacă dorești să le închiriezi. Cearșafurile, plapuma și perna costă 25£ prețul de închiriere.

Fiecare cameră din apartament este prevăzută cu cheie, deoarece apartamentele din cămin sunt locuite la comun de maxim 3 studenți. Eu am 2 colege din Elveția, cu care am mers împreună la spital. Ele sunt eleve în anul 3, la o școală de nursing din Zürich.

 

Ziua 2
Astăzi m-am trezit la ora 06:00, am mâncat micul dejun cu fetele și ne-am pregătit de plecare.
La ora 07:05, am ajuns în stația autobuzului, apoi am mers la Catedra de Nursing a facultății, unde am predat doamnei prof. coordonator dosarul cu documentele din România și traducerile în limba engleză, urmând a fi repartizată în stagiul practic. Totodată, am semnat un contract în care îmi exprim acordul de a începe practica pe secția de Ortopedie.

Apoi, am fost îndrumată de doamna prof. coordonator pe secție, unde o doamna asistentă s-a ocupat de mine. Au fost alături de noi și alți 3 studenți la Medicină, din anul 1.
Primul lucru pe care l-a făcut nursa, înainte să se apuce de lucru, a fost să regleze temperatura ambientală din sala de pansamente a secției de Ortopedie. „Temperatura ideală – mi-a spus – e sub 300 C pentru ca medicamentele din aparatul de urgență să nu se altereze.” Recunosc că am cam suferit de frig acolo; cred că reglase temperatura la 200 C!

Apoi, a reglat aparatul de măsurat glicemia. Mi-a spus că în fiecare zi trebuie să facă acest lucru deoarece aparatul este conectat la computerul spitalului și, dacă nu-l testează în fiecare zi, acesta nu funcționează. A verificat și data expirării tuturor elementelor din setul glicometrului, a scanat codurile de bare și apoi s-a semnat în condică, după ce a scanat și codul de bare de pe legitimație.
Astăzi au fost cam 8 pacienți în sala de pansamente. Majoritatea veneau pentru schimbarea pansamentelor postoperator. Un caz mai aparte: o doamnă cu un fixator circulator din metal. Am văzut cum a fost demontat. Doamna suferise o căzătură pe o scară, călcase în gol și avea fractură de tibie.
În aparatul de urgență există seturi sterile de unică folosință, iar asistenta are la dispoziție tot ce este necesar pentru a curăța și bandaja pacienții. Fiecare set este pe dimensiuni, în funcție de suprafața de bandajat. De remarcat: serul fiziologic este de unică folosință, în flacoane mici.

 

Ziua 3

Am ajuns la spital la ora 8.00. Am știut exact unde trebuia să mă schimb în uniformă și deja recunoșteam asistentele de pe secție. Colectivul din spital este de nota 10!

Am fost invitată să observ toate consultațiile unui medic ortoped. Deoarece accentul englezesc e diferit aici în Leeds, domnul doctor mi-a oferit explicații, la fiecare pacient în parte, despre etiologia bolii și tratament.

După prânz, am ieșit în zona Recepției, unde așteptam noi instrucțiuni. În fața mea, la vreo 2 metri distanță, am văzut o fată cu bluza albă, care stătea exact ca mine, cuminte, să nu deranjeze. Mi-am dat seama că este studentă pentru că văzusem într-o poză că fiecare uniformă reprezintă un grad, în funcție de culoare. A venit ea la mine și m-a întrebat de unde sunt și cum mă numesc. Așa am aflat că este elevă în anul 3, la școala de asistente din Leeds. Mi-a explicat că turele de practică cele mai scurte sunt de 8 ore și că, în biroul asistentelor, există o condică, unde este trecut programul elevilor. Mi-a arătat acel program și am realizat că eu trebuia să fiu la prânz în sala de gipsare…Am ajuns la cămin și le-am spus și colegelor mele din Elveția despre acel program. Ne-am supărat un pic pe cei de la universitate pentru că nu ne-au anunțat….

Avem toate 3, eu și cele două colege din Elveția, de realizat o temă; mai exact, un jurnal despre ce am învățat în practică, în fiecare zi. Trebuie să ne mobilizăm….încă nu am ne-am apucat de lucru!”

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 230

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes