După un drum puțin cam lung și un somn bun, elevii noștri participanți în programul Erasmus+ din Riga (Letonia) au pornit duminică să exploreze orașul însoțiți de doamnele prof. Natalia Chitic (Responsabil Învățământ clinic) și prof. Daniela Vlădescu.

„A fost o zi frumoasă, cu mult soare, bucurie și zâmbete. Am vizitat Centrul Vechi al orașului, am văzut clădiri cu o arhitectură frumoasă în stil Art Nouveau, monumente istorice care reprezintă Patrimoniul Cultural al acestei țări cu o istorie foarte interesantă, dar și tristă. Am vizitat Muzeul Ocupației Letone, unul dintre cele mai mari și de o importanță deosebită, unde ne-am întors în timp, pe firul istoriei, între anii 1940 – 1991.

Am rămas profund încântați de acest oraș frumos, verde, liniștit, curat, cu oameni educați și binevoitori.

Râul Daugava traversează centrul orașului, iar de-a lungul său întâlnim pietonii locali grăbiți, dar și turiștii curioși.” – ne-a povestit doamna prof. Natalia Chitic

Despre Riga

Riga este capitala Letoniei, situată pe malul Mării Baltice, la gura de vărsare a râului Daugava în Golful Riga. Este cel mai mare oraș din Țările Baltice, fiind un centru important cultural, educațional, politic, financiar și politic din zonă.

Centrul istoric al orașului Riga a fost inclus în anul 1997 de către UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, iar orașul este remarcat în mod special pentru arhitectura lui în stil Art Nouveau (Jugendstil), putându-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.

Riga este amplasată pe locul unei așezări antice a livonienilor, un trib antic fino-ugric, la confluența râurilor Daugava și Ridzene. Râul Ridzene era cunoscut la începuturi sub numele de Riga, într-un moment dat formând un port natural cunoscut drept Lacul Riga, dispărut în ziua de azi. Se consideră că râul a împrumutat numele său orașului. Cursul vechiului râu mai poate fi găsit urmărind străduțele Kalku și Ridzene din Vechea Riga.

Riga e un oraș vechi, cu multă arhitectură medievală, dar și cu zone Art Nouveau și clădiri moderne de sticlă.

Unul din cele mai colorate locuri din Riga este piața centrală, una dintre cele mai vechi și mai mari din Europa, ridicată în câteva hangare părăsite, pe care armatele germane le foloseau drept garaje pentru zepeline. Fiecare hangar are un alt specific.

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 403

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes