Programul Erasmus+ oferă elevilor noștri posibilitatea de a studia și de a face practică într-un alt stat membru al UE. Participarea la acest program poate aduce numeroase beneficii pentru viitoarea carieră, în special prin dezvoltarea competențelor și a experiențelor profesionale.

Elevii au oportunitatea de a învăța despre modul în care funcționează sistemul de sănătate în altă țară și despre valorile celor de acolo. Aceste cunoștințe pot fi foarte utile în cariera de asistent medical generalist, unde comunicarea și înțelegerea diferitelor culturi sunt esențiale pentru a oferi cele mai bune servicii de îngrijire a pacienților.

Pe lângă toate acestea, elevii beneficiază și de un program ce vizează cunoașterea tradițiilor, culturii, obiectivelor turistice din țara unde se derulează Programul Erasmus+.

Muzeul Farmaciei, Biblioteca Națională sau orașul Jūrmala – sunt câteva din obiectivele turistice punctate de echipa noastră de la Riga (Letonia), formată din elevi din anul 2 AMG și anul 3 BFKT,  alături de doamna prof. Natalia Chitic (Responsabil Învățământ clinic).

Muzeul Farmaciei

Există multe muzee de farmacie în lume, iar Riga are unul, deschis în 1986. Muzeul Farmaciei ocupă trei case mici și romantice din secolul al XVIII-lea, în inima orașului vechi. Muzeul are o curte cu o mică grădină de ierburi vindecătoare – în trecut, fiecare farmacie obișnuia să cultive plante pentru nevoile sale.

Muzeul Farmaciei oferă o călătorie în timp – de la vindecători din vremuri demult trecute până la vremea când farmaciile erau o lume a misterului și numai farmaciștii puteau înțelege numele medicamentelor. De la laboratoarele alchimiștilor la farmaciile din perioada sovietică și până în secolul XXI, muzeul ne oferă posibilitatea să călătorim în timp prin exponatele sale.

Farmaciile din Riga și Letonia au o istorie lungă – înregistrările istorice spun că Riga avea o farmacie funcțională deja în secolul al XIV-lea. Pe de altă parte, începuturile istoriei farmaciei merg până în timpurile preistorice când omul și-a dat seama de puterea vindecătoare a plantelor și a ierburilor.

În prezent, expoziția muzeului ocupă mai multe săli: Istoria dezvoltării farmaciei în Letonia, Sectoarele farmaceutice, Vasele farmaceutice, Medicamente din secolul XXI fabricate în Letonia, Medicina tradițională și Farmacia – Laboratorul în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Există, de asemenea, o colibă a vindecătorului și biroul unui farmacist din perioada sovietică.

 

 

Orașul Jūrmala este unul din cele 7 orașe independente ale Letoniei, orașe care au administrație separată de cea a raionului din care fac parte. Cu o populație de 55.452 de locuitori, Jūrmala este o stațiune balneară în Golful Riga la Marea Baltică.

 

Biblioteca Națională

Latvijas Nacionālā bibliotēka, cunoscută şi sub numele de Castelul de Lumină (GaismasPils), este o instituţie culturală naţională sub supravegherea Ministerului Culturii din Letonia. Biblioteca Naţională a Letoniei a fost înfiinţată în 1919, după proclamarea Republicii Independente din Letonia în 1918. Primul supraveghetor al Bibliotecii a fost Jānis Misiņš, bibliotecar şi fondator al bibliografiei ştiinţifice din Letonia (1862-1945). Numărul total de documente (unităţi fizice) este de aproximativ 4,3 milioane, incluzând: 2 milioane de cărţi, 840 mii de periodice, 624 mii mici articole tipărite (efemeride), 236 mii de publicaţii grafice, 221 mii de publicaţii muzicale, 73 mii de articole audio-vizuale, 109 mii microformate, 38 mii articole cartografice, 29 mii de manuscrise, 30 mii de documente nepublicate, 5 mii de alte documente, 10 mii de articole publicate electronic, 93 mii articole duplicat stocate. Departamentul Colecţii speciale al Bibliotecii Naţionale a Letoniei este cel mai mare şi reprezintă cea mai mare parte a întregii colecţii, cuprinzând 57 mii de articole din Secţia cărţi rare şi manuscrise.

 

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 476

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes