Elevele şcolii noastre – Larisa – Florentina Văduva şi Cristiana – Anita Vittner, anul I – calificarea Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, au participat în luna mai la un nou schimb de experiență cu Ami Foundation – Amiedu din Helsinki – Finlanda.

Acestea sunt ultimele impresii din perioada petrecută în Helsinki:

 

Săptămâna a II-a

„Luni, 13.05.2019

La ora 09:00, însoțite de Rita și Liisa (studente Amiedu), începem vizita în Liisankoti, o comunitate pentru femei ce se confruntă cu anumite dependențe, care oferă servicii de tratament și sprijin permanent. Principiul de funcționare are la bază 2 factori: proprietatea asupra locuinței și comunitatea.

Liisankoti oferă: mediu ca acasă, camere individuale, pensiune completă, mâncare, servicii de sănătate, discuții cu personalul, diverse activități de agrement, cameră de medicație.

Pentru a dispune de toate serviciile, pacientele trec mai întâi prin policlinica unde, după anumite consultații, sunt trimise în această comunitate, unde vor fi în grija asistenților minim 6 luni.

Centrul cuprinde o sală de mese, pe fiecare etaj există câte o bucătărie, sală de festivități unde pot viziona filme sau organiza diverse petreceri, dar și un salon de înfrumusețare dotat cu obiecte oferite de comunitate.

După o mică pauză, continuăm vizita la Insitutul de Servicii pentru foști criminali/deținuți, care a fost înființat în 2001, la început fiind o organizație ce aparținea statului.

Valoarea centrală a agenției pentru sancțiuni penale este respectul pentru demnitatea și dreptatea umană, punând în prim plan potențialul de schimbare și creștere individuală.

Drepturile și libertătile fundamentale ale omului sunt protejate, tratamentul este uman, adecvat și egal. Toate activitățile respectă dreptatea și corectitudinea, urmărindu-se creșterea individuală a persoanelor condamnate și dezvoltarea acestora, precum și intenția lor de a duce o viață care să respecte legile. Centrul oferă foștilor deținuți apartamente unde pot sta cu chirie, locuri de muncă, precum și o nouă oportunitate de reintegrare în societate.

Ultimul obiectiv vizitat a fost Centrul Vamos, care a dezvoltat servicii sociale inovatoare pentru tinerii care nu reușesc să se integreze, cu vârsta cuprinsă între 12 și 29 ani. Din anul 2010 este unul dintre cele mai complete și eficiente centre destinate tinerilor din Finlanda. Scopul acestei instituții este de a spori bunăstarea celor tineri, care se confruntă cu singurătatea, problemele de sănătate mintală, dependența de substanțe, lipsa de adăpost, sentimentul abandonului, lipsa controlului vieții și abilităților în viața de zi cu zi, problemele familiei, probleme de ordin criminal, lipsa experienței de muncă și a educației, lipsa stimei de sine și a cunoașterii de sine, diverse abuzuri.

87% din tinerii ce trec prin acest centru reușesc să evolueze și să-și creeze un viitor. De asemenea, centrul oferă consiliere și la domiciliu.

 

Marți, 14.05.2019

Astăzi am fost în localitatea Espoo, unde am vizitat Centrul Askel, un loc de întâlnire pentru persoanele cu probleme cauzate de abuzul de substanțe interzise, care vor să se recupereze.

Aici se analizează modul în care pacienții s-au confruntat cu aceste probleme, ce i-a determinat să recurgă la aceste dependențe, iar cei care riscă excluziunea socială sunt ajutați să se reintegreze.

Centrul promovează egalitatea, diversitatea și se bazează pe capacitatea omului și a comunității de a se dezvolta. În cadrul centrului se oferă servicii sociale și se organizează activități de voluntariat. Serviciile constau în protecția copiilor, oferirea de suport persoanelor afectate de abuzul de substanțe sau celor cu probleme de sănătate mintală, dar și imigranților care își caută un loc de muncă. Centrul are aproximativ 230 de angajați permanenți și un număr mare de voluntari.

Potrivit rezultatelor, activitățile de la Askel au sprijinit societatea și au oferit celor care au apelat la aceste servicii ocazia de reintegrare.

După prânz, am continuat vizita la Clubhouse, alături de gazdele noastre – Marko, Tom, Peka, Thea și Themus – ce ne-au făcut o scurtă prezentare a acestei instituții. Acest centru promovează statutul, drepturile și oportunitățile pentru reabilitarea celor cu probleme de sănătate mintală.

Asociația are două centre în Helsinki – Vantaa și Imatra.

Am avut ocazia să participăm la una din activitățile clubului, și anume: pictură cu ajutorul materialelor din natură.

A fost o zi plină de energie alături de gazdele noastre.

 

Miercuri, 15.05.2019

Nicehearts a fost primul centru pe care l-am vizitat astăzi. Doamna coordonator Sanna ne-a prezentat valorile acestei organizații, fondată în anul 2001, și anume: protejarea și integrarea în societate a femeilor din Finlanda, cât și a celor din alte țări. Valorile Nicehearts includ egalitatea, comunitatea și bucuria.

Viziunea acestei instituții este de a promova poziția femeilor în societate, dezvoltându-le abilitățile sociale. Activitățile asociației au început în Vantaa și apoi s-au extins în Espoo, Helsinki și Lappeenranta.

Vizita continuă cu Centrul de reabilitare Tervalammi, care oferă sprijin comunitar pacienților cu probleme de abuz de substanțe și alcool. Perioada de reabilitare durează șase săptămâni. Reabilitarea implică participarea săptămânală la diverse activități comunitare. Pe toată perioada se ține seama de nevoile individuale ale pacienților.

Centrul are personal multidisciplinar, inclusiv asistenți sociali și mentori, consilieri de reabilitare, asistenți medicali, psihologi și terapeuți ocupaționali. Instituția oferă și servicii medicale pentru orice situație.

Am avut parte de o zi foarte frumoasă, fiind impresionate de peisajele uluitoare ale Finlandei.

 

Joi, 16.05.2019

Ultima vizită din această săptămână are loc la Spitalul Clinic Koskela, unde am întâlnit-o pe Maria, fizioterapeutul secției de Neurologie. Aici am asistat la diferite tehnici specifice.

Ziua s-a încheiat foarte repede pentru noi.

A fost o experiență inedită și interesantă.

Mulțumim tuturor profesorilor și studenților care au fost alături de noi în acest schimb de experiență!”

 

Heli Pispala – Tapio, coordonator pentru Proiectele externe și Project Manager în cadrul Ami-Foundation – Amiedu, ne-a transmis câteva cuvinte despre acest schimb de experiență:

„Mulțumesc pentru această colaborare! Larisa și Cristiana sunteți minunate! Sper că acest schimb a fost unul foarte benefic pentru voi. Profesorii și studenții noștri au fost fericiți să vă găzduiască, a fost o mare plăcere pentru noi. Deja ne lipsiți și sperăm să ne vedem din nou!

Acordul bilateral cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este foarte valoros pentru instituția noastră, Amiedu. Avem deja o colaborare de lungă durată în privința schimburilor de elevi și studenți, iar legătura dintre noi s-a consolidat de-a lungul anilor și sper să continue mult timp.

Școala Sanitară „Carol Davila” este unul dintre primii și cei mai buni parteneri în programele noastre de mobilitate internațională. Este foarte interesant și fructuos, de fiecare dată, să analizăm asemănările și diferențele dintre învățământul medical și sistemul sanitar din țările noastre. Avem propriile noastre atuuri și unicitate.

Elevii care participă la schimbul de experiență își dezvoltă capacitatea de a observa aceste asemănări și diferențe culturale și își consolidează aptitudinile, cunoștințele și competențele.

Sper că această cooperare va continua și în viitor pentru dezvoltarea unui învățământ sanitar conform cu principiile ECVET (n.r. Sistemul European de Credit pentru Educație și Formare Vocațională).”

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 176

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes