Elevii Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, participanți la proiectul Erasmus+ 20151RO01KA102014460  – Professional training for a career in the European Healthcare System, ne-au transmis gândurile lor după primele zile petrecute în Germania.

Întâlnirea cu doamna director de îngrijri a Reședintei din Brilon a fost una amiabilă. Ne-a explicat regulile pe care trebuie să le respectăm, programul pe care îl vom avea în reședință. Ni s-a răspuns cu politețe la toate întrebările pe care i le-am adresat, într-un mod clar și concis.

Instruirea privind protecția și securitatea în muncă și prelucrarea regulamentului de ordine interioară a avut loc conform programului, ni s-au explicat regulile, ni s-a atras atenția asupra pericolelor, au fost menționate măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm.

Echipa Mediko ne-a adus la cunostință toate informațiile necesare: organigrama, departamentele, nivelurile ierarhice și întreg personalul angajat a fost menționat în cadrul ședinței.

Directorul de îngrijiri ne-a informat despre sistemul german de sănătate, modul în care oamenii în vârstă pot beneficia de serviciile de îngrijire și ne-a răspuns cu amabilitate la toate întrebările, astfel încât să putem înțelege scopul și avantajele acestora.

Cu toții am rămas plăcut impresionați de modul în care am fost întâmpinați de către echipa Mediko. Faptul că o parte din personal este din România, ne-a bucurat enorm. Astfel, comunicarea este facilitată și de către aceștia.

Repartizarea a fost făcută și ne-au fost prezentate nu numai persoanele responsabile cu instruirea, ci tot personalul, care s-a arătat a fi foarte amabil și care ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze.

Directorul de îngrijiri ne-a prezentat o parte din materialele necesare pentru îngrijirea rezidenților, punând accentul pe îngrijirea pielii, în special a escarelor și pe materialele folosite pentru incontinență, explicându-ne modul de folosire al acestora. De asemenea, ne-a prezentat două echipamente folosite pentru deplasarea pacienților, lasându-ne să le folosim și să ne deplasăm cu ele pentru a învăța să le utilizăm și totodată să privim și din unghiul rezidentului, pentru a putea înțelege situația acestuia.

Rezidenții ne-au primit cu zâmbetul pe buze, mulți dintre ei apropiindu-se de noi, încercând să comunice.

Asistentul medical este cel împuternicit să administreze medicația rezidenților, numai în baza unei prescripții medicale și numai sub stricta supraveghere a asistentului medical șef. Comunicarea între membrii echipei Mediko este una familială, iar atmosfera este relaxată. Aceeași atmosferă se simte și atunci când personalul comunică cu rezidenții. Ceea ce este deosebit este faptul că se respectă forma de adresare: Frau, Herr.

Suntem încântați că ne aflăm aici. Am observat căldura personalului, pe care o arată rezidenților, grija față de aceștia și respectul, care sunt prioritare. Am realizat totodată cât de importantă este comunicarea în profesia de asistent medical.

Personal, nu mă așteptam să efectuăm tehnici imediat cum am făcut cunoștință cu asistentul medical, care este tutorele de practică. Așadar, încă din prima jumătate de oră am învățat cum se dezbracă un pacient imobilizat la pat, cum se spală și cum se îmbracă. Deși nu cunosc limba germană foarte bine, am descoperit că limbajul non-verbal este la fel de important și este esențial să fii prezent, implicat  100% în ceea ce faci. M-au impresionat căldura asistenților medicali, felul în care le zâmbesc pacienților, cum îi îngrijesc cu răbdare, felul în care îi încurajează să mănânce și să se deplaseze singuri. Nu o dată, când am dorit să ajut, am fost atenționată de asistentul medical care mi-a spus că toți pacienții care se pot deplasa și își pot folosi ambele mâini sunt încurajați să se descurce singuri cât mai mult timp posibil.

În fiecare zi, suntem surprinși de profesionalismul de care dau dovadă asistenții medicali ai echipei Mediko, de aparatura pe care o au în dotare: scaune cu rotile multifuncționale, aparatură care ajută la mobilizarea pacienților din pat în scaunul cu rotile sau în scaunul special folosit la duș, paturile sunt dotate cu saltele antiescare și cu telecomandă pentru poziționarea eficientă a pacientului în pat. Mi-aș dori foarte mult să beneficieze de toate acestea și pacienții din țara noastră.

Grupul nostru este comunicativ și constructiv, având drept scop îndeplinirea sarcinilor programului Erasmus+.

Brilon este un oraș foarte frumos, curat și oamenii cu care ne întâlnim pe străzi ne zâmbesc amical. Debutul acestui proiect este unul promițător și am încredere că totul va decurge fără probleme și ne vom întoarce cu informații și cunoștințe noi.

Prima săptămână s-a încheiat cu excursia organizată la Barajul Möhnetal și a Parcului natural Arnsberger Wald. Am avut parte și de o plimbare cu vaporul  pe lacul artificial Möhnesee, situat la 45 km. de orașul Dortmund. Format în urma construirii barajului pe râurile Möhne și Heve, lacul are aproximativ 135 de milioane de metri cubi de apă.

Excursia a inclus de asemenea și vizitarea orașului vechi Soest, ghidul oferindu-ne informații despre trecutul acestui oraș.

(Corina Comăniceanu – anul II C AMG – șef de grup anul II – fluxul III Germania)

 

Sunt foarte încântat de locația în care ne aflăm și de oamenii cu care colaborăm. Mă bucur că ne înțelegem bine cu toții și aștept să văd ce va urma.

Prin tragere la sorți, grupa din care fac parte își incepe programul după-amiaza. Astfel, am început practica în Reședinta din Brilon fiind instruiți de către tutorele de practică asupra următoarelor aspecte:

– felul în care se culeg datele de la rezidenții pe care îi îngrijesc, prin observație, interviu, cercetarea documentelor medicale, discuție cu ceilați membri ai echipei de îngrijire;

– ni s-a explicat importanța înregistrării datelor și a tratamentelor acordate rezidenților în format electronic

– am participat la un mic training în care ne-au fost prezentate materialele pentru incontinență și pentru a înțelege mai bine importanța folosirii corecte a acestora, am făcut un role-play asistent-pacient;

– de asemenea, membrii echipei Mediko ne-au oferit un  instructaj cu privire la instrumentarul și echipamentele necesare tehnicilor și investigațiilor;

– asistenții medicali de pe secție au fost foarte atenți cu noi și ne-au permis să acordăm îngrijiri autonome, precum: comunicare cu pacienții, alimentarea pacienților, toaleta zilnică, ajutor la îmbrăcat și dezbrăcat, ajutor la deplasare

 Personal, m-am simțit cu adevărat implicat în activitățile pe care le desfășoară personalul de aici. Au fost mici probleme de comunicare din cauza diferențelor de limbă, dar în final totul a decurs bine. Aștept zilele următoare cu entuziasm.

(Răzvan Ionuț Constantin – anul II N – fluxul III Germania)

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 421

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes