Isabela Cristescu, absolventa clasei 3 E, este șefa Promoției 2023 – calificarea Asistent Medical Generalist.
Mereu veselă, plină de energie, optimistă, gata să aducă zâmbetul pe fețele celor din jur, Isabela s-a implicat pe parcursul celor trei ani în foarte multe din activitățile școlii, inclusiv în afara țării, participând la schimbul European Nursing Module. Activitatea ei extrașcolară a fost mereu dublată de rezultatele excelente obținute la cursurile teoretice, dar și în stagiile clinice.
Cu siguranță, nu voi reuși să surprind toate aspectele personalității și activității ei ca elev al școlii noastre.
Iată ce a declarat cu ocazia Ceremoniei de Absolvire:
„Numele meu este Isabela Cristescu și am onoarea să țin acest discurs în calitate de șef de promoție.
Zilele trecute, când lucram la crearea acestuia, obiectivul meu era din ce în ce mai clar: doream să fie un discurs de recunoștință, de reflecție asupra anilor de studiu și, nu în ultimul rând, plin de inspirație pentru toți colegii. Sper să îmi ating obiectivul!
Astăzi este o ocazie deosebită – este o festivitate care arată perseverența noastră, este punctul culminant al anilor de studiu și de practică.
Reflectând la călătoria mea ca elev al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, îmi amintesc de impactul profund pe care îl putem avea asupra vieții altora. Asistența medicală nu este doar o profesie; este o chemare, o vocație nobilă care cere compasiune și pricepere.
2020 a fost desemnat Anul Asistentului Medical de către Organizația Mondială a Sănătății și a marcat 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, fondatoarea asistenței medicale moderne.
Asistența medicală a fost clasată an de an, de către public, drept cea mai de încredere profesie. Aceasta este o responsabilitate uriașă, dar una pe care o acceptăm cu mândrie.
În același an, Promoția 2020 – 2023 s-a înscris la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” – anul în care am fost devastați de o tragedie globală, de izolare și de restricții care ne-au mâniat, speriat și deprimat. A trebuit să ne adaptăm noilor condiții de studiu cauzate de pandemia de Covid-19, urmând o perioadă cursurile online.
Nu a fost ușor, dar am reușit să facem față impedimentelor și chiar să creăm oportunități care altfel nu ar fi existat.
De aceea, doresc să le mulțumesc tuturor profesorilor cu care am interacționat. Deși toți ați jucat un rol esențial în succesul nostru, în cei 3 ani de școală, sunt câteva doamne pe care aș dori să le menționez și să le mulțumesc în numele clasei mele:
-doamna dirigintă – psiholog Zelinda Bezeriță: Vă suntem recunoscători pentru susținere, pentru cursurile interactive și pline de informații noi, la care participam cu entuziasm și interes, care încurajau dezbateri excelente. De la dumneavoastră am învățat să fim mai temperați, mai diplomați (în special eu!). Vă mulțumim pentru asistență, empatie, grijă și bunătate!
-doamna noastră profesoară de nursing – Natalia Chitic: Ne-ați fost a doua dirigintă. Vă mulțumim pentru implicare și susținere, pentru că ne-ați repartizat în spitale de top pentru stagiile de practică, pentru orele petrecute la sala de demonstrație, unde ne-ați învățat tehnici de nursing. Sunteți un educator înnăscut datorită compasiunii, răbdării și ușurinței de a explica. Vă mulțumim pentru căldura și grija dumneavoastră!
-doamna dr. Carmela Bănulescu, profesoara noastră de Medicină internă: Vă suntem recunoscători pentru implicare și pentru cursurile captivante, pentru că v-ați asigurat că înțelegem informația predată, pentru că ați încurajat adresarea întrebărilor cu referire la cursul predat și ne-ați oferit răspunsuri punctuale și utile. Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru noi!
-doamna profesoară de nursing Mara Tamaș: Vă apreciem din toată inima pentru că ne-ați inundat cu materiale, cursuri, tehnici de nursing, eseuri, îngrijiri acordate pacientului cu nenumărate afecțiuni! Ați fost sursa noastră excelentă de cunoaștere și aprofundare în nursing. Sincer, la câte materiale ne-ați pus la dispoziție, îmi era teamă că o să rămân fără spațiu pe laptop! Glumesc, desigur! Vă dorim ani mulți de predare reușită, entuziasm și optimism inepuizabil.
Le mulțumim tuturor cadrelor didactice și conducerii școlii ai căror elevi am fost timp de trei ani!
Și, dacă tot sunt la capitolul mulțumiri, profit de ocazie să le mulțumesc colegilor mei, care m-au acceptat ca șef al clasei timp de trei ani, cu care am împărtășit experiențe inedite, amuzante, stagii de practică și am legat prietenii frumoase și de durată. Chiar cred că am fost una din cele mai bune clase. Un colectiv format din caractere puternice, distincte și pasionate de profesia de asistent medical. Sunteți minunați, o să vă duc dorul!
Acum urmează partea motivațională, care se adresează atât colegilor din anii mai mici de studiu, cât și absolvenților din acest an.
Pe măsură ce înaintați în cariera de asistent medical, vă îndemn să vă amintiți întotdeauna esența profesiei noastre – să vedeți dincolo de boală și să îmbrățișați umanitatea fiecărei persoane care vă intersectează calea. Fiecare pacient are o poveste unică, temeri, speranțe și dorințe. Este de datoria noastră să ascultăm cu atenție, să oferim alinare și îngrijire care depășesc aspectul fizic, cuprinzând aspectele emoționale și spirituale ale vindecării.
Îmbrățișați oportunitățile de educație continuă, urmăriți o specializare suplimentară și rămâneți curioși cu privire la domeniul în continuă evoluție al asistenței medicale. Căutați mentori care să vă ghideze și să vă inspire și amintiți-vă să-i îndrumați pe alții, transmițându-le înțelepciunea pe care ați dobândit-o.
Îmbrățișați diversitatea colegilor voștri și învățați unii de la alții. Angajați-vă într-o colaborare interdisciplinară, recunoscând că prin expertiza noastră colectivă putem oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Fiți un avocat al pacienților voștri, asigurați-vă că vocile lor sunt auzite, drepturile lor respectate și nevoile lor satisfăcute.
În cele din urmă, amintiți-vă întotdeauna că îngrijirea de sine nu este un lux; este o componentă esențială a capacității noastre de a avea grijă de ceilalți. Aveți grijă de propria bunăstare fizică, mentală și emoțională. Găsiți alinare în micile momente de bucurie și mențineți un echilibru sănătos între muncă și viață personală.
Căutați sprijin atunci când aveți nevoie și nu ezitați niciodată să cereți ajutor.
Însăși Florence Nightingale a spus odată: „Trăiește viața când o ai. Viața este un cadou minunat – nu este nimic mic în ea.”
O să închei prin a felicita absolvenții Promoției 2023! Ați încheiat cu succes o perioadă deosebită din viața voastră! Vă doresc mult succes în cariera minunată pe care ați ales-o! Fiți schimbarea pe care o doriți în sistemul nostru medical! Faceți diferența!
Vă mulțumesc!”
prof. Raluca Brad