În data de 20 aprilie 2016, echipa școlii noastre, formată din dir. Prof. Daniela Stoian, prof. nursing Anca Mihai, prof. psiholog Alina Grecu, elevă anul II D AMG, Alexandra Prisăcariu, și elevă anul III B AMG, Codruța Tudor, echipă desemnată de director general, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, a început vizita în Irlanda, având drept scop creșterea angajabilității elevilor școlii prin consolidarea relațiilor de parteneriat.

Firma de recrutare A-Team Health Recruitment Ltd reprezentată de Harry Harron, Managing Director si de Carla Gîlcă, a facilitat întâlnirea echipei Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” cu echipe de la Institute of Technology din Dundalk și de la Our Lady of Lourdes Hospital din Drogheda, Irlanda.

Contactul cu ținuturile irlandeze a fost pe măsura așteptărilor: profesionalism, punctualitate, politețe… și ceva în plus, ceva asemănător nouă, românilor: tradiție, trecut, suflet, ceea ce ne face să credem că elevii noștri se vor adapta cu ușurință specificului societății irlandeze.

 Iată câteva repere ale activității întreprinse de reprezentanții celor patru instituții implicate în acest proiect: Școala Postliceală Sanitară Carol Davila, Dundalk Institute of Techology, Concernul Our Lady of Lourdes Hospital, firma de recrutare A-Team Health Recruitment.

Ziua 1 – “Let’s introduce ourself”, s-a desfășurat conform agendei de lucru, având drept țintă prezentarea obiectivelor fiecărui membru. Am fost încântați să descoperim în cadrul echipei irlandeze adevărați profesioniști, pregătiți și dornici atât să ofere, cât și să solicite informațiile necesare concretizării procesului de angajare.

Pe tot parcursul zilei, am avut prilejul de a purta conversații profunde, detaliate, în urma cărora am înțeles foarte clar că viitorii angajatori caută absolvenți români ce iau decizia de a se angaja în Irlanda într-un mod asumat, responsabil, pe termen lung, care să înțeleagă specificul pacientului irlandez și să privească boala în mod holistic. Obiectivul principal al interviului de angajare este găsirea candidatului flexibil pentru integrarea deplină, atât în viața profesională, cât și socială.

A fost o mândrie pentru noi să avem la prima întâlnire și o româncă, Melania Ioan, Staff Nurse, Emergency Department Our Lady of Lourdes Hospital. Am constatat că, în urma experienței de lucru cu personalul medical român deja angajat, și totodată în urma schimbului de informații despre procesul de învațământ din cadrul școlii noastre, partenerii irlandezi ne-au relatat că sunt încântați de pregatirea teoretică și practică a elevilor noștri.

Ziua 2 – “Show us everything … and more…!” a prilejuit contactul direct cu instituțiile partenere, echipa română solicitând în permanență detalii, explicații despre sistemul de pregătire în domeniul medical și despre activitatea desfășurată în spitalele din Irlanda.

         Vizita la Dundalk Institute of Techology s-a concretizat printr-o prezentare generală a instituției, precum și a sistemului de învățământ irlandez în domeniul sanitar. Am constatat că în Irlanda există două forme de pregătire profesională a asistenților medicali generaliști: în cadrul universităților, precum și în cadrul institutelortehnologice.

Am fost întâmpinați cu căldură de către întregul staff, în special de către dr. Kathleen Rooney, lector și coordonator proiecte internaționale, care ne-a oferit o privire de ansamblu a Institutului. Gazdele ne-au invitat să vizităm sălile de curs, sălile de demonstrație, amfiteatrul și biblioteca, departamente dotate și sustinute financiar prin bugetul de stat.

Directoarea școlii noastre, prof. Daniela Stoian, a inițiat discuții despre parteneriate și colaborări cu această instituție de învățământ, cu referire la cursuri de specialitate și proiecte Erasmus+.

Vizita la Our Lady of Lourdes Hospital a avut drept scop cunoașterea condițiilor de muncă în structura sanitară irlandeză, cât și a relațiilor profesionale în cadrul echipelor medicale. Conducerea spitalului ne-a introdus în istoricul acestei structuri sanitare, relatându-ne despre faptul că a fost fondat de către Misionarele Medicale ale Mariei (MMM) – ordin ecleziastic catolic.

Spitalul a fost vizitat de echipa Școlii Postliceale Sanitare„Carol Davila” în grupemici, pe secții diferite: Secția ATI cardio-vasculară (fiecare pacient beneficiază de o rezervă echipată la standarde înalte cu aparatură de ultimă generație, unde un asistent medical se ocupă de un singur pacient); Secția de Chirurgie (se remarcă respectarea strictă a regulilor de asepsie și antisepsie, cât și sistemul foarte riguros de administrare a medicației); UPU (este organizată și echipată în mod excepțional); Pediatrie (pe lângă sălile de tratament foarte bine dotate, există locuri de joacă pentru copiii internați); Maternitate (nașterile sunt asistate în cea mai mare masură de către moașe și se desfașoară în căzi speciale, reducând pragul de durere pentru actul nașterii). Specific spitalului este faptul că personalul are uniformedistincte pentru fiecare categorie de cadre medicale, toate secțiile sunt dotate cu defibrilator și medicație specifică resuscitării, însoțite de instrucțiuni de folosire a echipamentului de urgență și a administrării substanțelor aferente; și că există posturi anumecreate pentru personalul implicat în educație.

În acest spital, echipele sunt formate din cadre medicale de origine română, spaniolă, indiană, filipineză, engleză, irlandeză, relațiile focalizând atenția permanent asupra nevoilor pacientului. Activitatea profesională este atent structurată și acest lucru conduce la îndeplinirea sarcinilor de lucru, fără stres.

Ca și concluzie a acestui generos schimb de experiență, putem spune că oportunitatea angajării absolvenților noștri în Irlanda este benefică și specială, fapt demonstrat și de relatările celor două eleve prezente în această vizită.

”Vizita în Irlanda a fost o experiență extraordinară pentru mine”, spune Alexandra Prisăcariu; ”Am avut parte de momente deosebite alături de echipa școlii și am putut simți încă o dată mândria de a fi elev al Școlii Postliceale Sanitare Carol Davila, deoarece am avut o nouă confirmare că nivelul la care sunt pregătită de către profesorii acestei școli este același cu pregătirea elevilor irlandezi”, precizează Codruța Tudor.

Profesionalism, umanitate, inedit… iată cele mai importante achiziții ale schimbului de experiență româno-irlandez.

Experiență redactată de participante,

Prof. Anca MIHAI

Prof. Alina GRECU

 

Dir. Prof. Daniela STOIAN

{gallery}stories/2016/27042016finalnda{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 157

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes