Într-o lume a standardelor, cum gestionăm atipicul?

Te invităm să investești timp pentru a câștiga informații prețioase în cadrul unei întâlniri despre abordarea pacientului atipic. Vom indentifica împreună cele mai eficiente metode de abordare terapeutică și vom afla care sunt perspectivele acordării îngrijirii medicale. Activitatea se va desfășura online, luni – 03.04.2023, începând cu ora 16.00, cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului.

Invitatul special este Dana Bratu – analist comportamental acreditat Behavior Analyst Certification Board (B.A.C.B.) în cadrul Endicott College Beverly – Massachusettes, cu experiență de peste 10 ani în abordarea copiilor cu autism. 

Link-ul de acces la întâlnire este postat pe grupurile interne ale Promoțiilor. De asemenea, profesorii diriginți îl va transmite claselor pe care le coordonează.

***

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 2 aprilie ca Zi Mondială de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.

În ultimii ani, s-au făcut progrese majore în creşterea gradului de conştientizare şi acceptare a autismului, nu în ultimul rând datorită numeroşilor susţinători care au muncit neobosit pentru a promova experienţa trăită de persoanele cu autism în întreaga lume. În plus, profesionişti din domeniul medical, cercetători şi cadre universitare din multe ţări încorporează în prezent paradigma neurodiversităţii, inventată de sociologul Judy Singer la sfârşitul anilor 1990, în munca lor.

Cu toate acestea, persoanele cu autism se confruntă în continuare cu discriminarea. Persoanele cu autism au o gamă largă de talente şi provocări care de multe ori nu sunt recunoscute de lumea în care s-au născut. În plus, nivelurile de conştientizare şi acceptare diferă foarte mult de la o ţară la alta. De asemenea, persoanele cu autism sunt deosebit de vulnerabile la schimbările majore ale rutinelor şi vieţii de zi cu zi la care asistăm peste tot în jurul nostru, precum pandemiile, războaiele şi dezastrele naturale.

în România incidenţa persoanelor care suferă de autism este de aproximativ 30.000 de persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului. La nivel mondial, 1 din 68 de copii sunt prinşi în spectrul acestui univers. „Autismul este o afecţiune care poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau chiar nivel de educaţie. Această tulburare nu se poate vindeca, însă diagnosticarea precoce şi intervenţia timpurie pot ajuta până la 47% dintre copiii cu autism să poată beneficia de o viaţă independentă. În lipsa activităţilor terapeutice, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp.” – se menţionează într-un comunicat de presă al Asociaţiei „The Story of Autism”.

Mii de clădiri emblematice din întreaga lume – între care şi unele din România – vor fi iluminate în albastru, pentru a marca această zi de conştientizare.

În noaptea de duminică spre luni, 2/3 aprilie, mai multe clădiri simbol din București vor fi iluminate în albastru. Inițiativa face parte din campania de conștientizare, iar instituțiile din Capitală care au răspuns pozitiv sunt: Guvernul României, Turnul STS Ciurel, Arcul de Triumf, clădirea STB, Primăria Municipiului București.

 

Prof. Sorina Negrei – Director adjunct

Coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare

 

Prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 482

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes