În fiecare an, data de 14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului. Cu această ocazie, doamna dr. Simona CARNICIU –  doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, ne-a acordat un interviu prin intermediul colegei noastre, prof. Cristina COSTACHE.

„Mișcarea este Aurul, Dieta este Argintul, Medicamentele sunt Bronzul” în diabetul zaharat afirma acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște. Cu alte cuvinte, regimul de viață este extrem de important în controlul diabetului zaharat. Sunt numeroase studii care atestă acest lucru, fiind deopotrivă important regimul alimentar, cât și mișcarea. Stilul de viață actual, modern, cu abundență alimentară, cu produse rafinate, intens procesate, cu reducerea considerabilă a timpului de mișcare, duce la creșterea riscului bolilor cronice, printre care obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.

Educația pacienților în acest sens este precară pe întreg mapamondul, provocarea fiind mare pentru specialiștii în domeniu. Educația este importantă pentru aderența pacienților la tratament, atât medicamentos, cât și schimbarea stilului de viață, care face o mare diferență între persoanele cu diabet și timpul în care fac complicații.

Alimentele pe „lista neagră” pentru diabetul zaharat sunt: uleiuri, alimente prăjite, dulciuri, carne roșie în exces, băuturile carbogazoase îndulcite, mezeluri, alimente intens procesate.

Dimensiunea porțiilor este foarte importantă, ca și orarul alimentar. Obiceiurile alimentare nepotrivite și lipsa mișcării sunt unele din cauzele principale de diabet, iar faptul că nu se urmează dieta sau nu se face mișcare sunt principalele cauze de apariție a complicațiilor diabetului zaharat.

Diabetul zaharat poate fi controlat prin îmbunătățirea cunoștințelor pacientului privind alimentația, atitudinea și practicarea acesteia.” – afirmă doamna dr. Simona CARNICIU.

Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” București, din 2016 este proprietar al CORPOSANA S.R.L. (Centru de Cercetare, Diagnostic și Tratament în Diabet și Boli de Nutriție). Scopul acestui Centru este de a acorda o atenție deosebită studiului neîncetat al obezității, terapiei nutriționale și a complicațiilor diabetului zaharat, cum ar fi piciorul diabetic. De asemenea, este trezorier și președinte al Comisiei pentru IT la ASOCIAȚIA MEDICALĂ ROMÂNĂ, cea mai veche asociație medicală din România, înființată în 1857 de Carol Davila, N. Kretzulescu și N. Polizu, dar și secretar științific al revistei științifice publicate la Editura Academiei Române, Proceedings of the Romanian Academy Series B: Chemistry, Life Sciences and Geoscience.

Născută la 15 septembrie 1983, la Slobozia (jud. Ialomița), a absolvit Liceul „Ionel Perlea” (secția matematica-fizică) în anul 2002, unde a obținut premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Biologie și, prin urmare, a fost admisă fără examen la  Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. După absolvire, în anul 2008, a început specializarea în medicina de familie (asemenea tatălui său) și, ulterior, specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice. În acest timp, a efectuat studii doctorale în diabet, nutriție și boli metabolice. Titlul tezei de doctorat a fost: „Particularități morfo-funcționale ale adipocitelor la pacienții obezi și cu diabet zaharat de tip 2”. Până în 2015, are două specialități, o diplomă de formator și un titlu de doctorat. (sursa: www.simonacarniciu.ro)

Interviul integral acordat de doamna dr. Simona CARNICIU poate fi vizionat pe canalul de YouTube al școlii noastre:

https://www.youtube.com/watch?v=HTrGpHR5e6M

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 537

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes