Din luna oct 2013 şi martie 2014 se vor relua schimburile internaţionale în cadrul Modulului European de Nursing, a anunţat doamna Larisa Bănică, director de Relaţii Internaţionale al Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, în cadrul evenimentului organizat cu  ocazia Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

Prof. Larisa Bănică şi prof. Maria Pârlog au împărtăşit profesorilor Catedrei de Nursing a şcolii noastre precum şi unui grup de elevi aspiranţi ai Clubului ENM, experienţele întâlnirii cu cei  47 de reprezentaţi ai şcolilor de nursing membre ale Modulului European de Nursing în cadrul Conferinţei Anuale ENM, organizat anul acesta de Universitatea Ostfold, Norvegia.

Prezentarile le poti descarca in partea de jos a pagini.

 

Aplicanţii şcolii noastre la schimburile de experienţă ENM vor putea alege începând de anul viitor, alături de Italia, şi  cele 3 noi şcoli membre ale modulului din Belgia şi Macedonia.

Elevii şcolii noastre care vor dori să participe în cadrul acestor schimburi, se vor înscrie la interviurile de selecţie ce vor fi organizate miercuri, 12 iunie, 2013, ora 13.00, în Biroul ENM din clădirea noua, etaj 2, sediul Viitorului nr. 161-163. Interviul se adreseaza elevilor AMG.

Cerinţele obligatorii sunt:

– cunoaşterea limbii engleze – cel puţin la nivel mediu

– disponibilitatea de implicare în activităţile solicitate din cadrul ENM.

Candidaturile se vor depune la prof Larisa Bănică, până vineri, 07 iunie 2013. 

Dosarul trebuie să conţină următoarele:

– recomandarea profesorului de nursing

– recomandarea profesorului diriginte

– CV în limba engleză

– scrisoare de motivaţie pentru participarea la schimburi de experienţă, redactată în limba engleză

Prima perioadă de schimburi pentru elevii selectaţi în urma acestui interviu este martie 2014.

Atenţie!

Cei care sunt declaraţi ADMIS la interviu, dar nu se vor implica în activităţile specifice ENM (însoţirea studenţilor veniţi în schimb, participarea la seminarii, şedinţe etc), îşi vor pierde locul.

 

 

JURNAL AL CONFERINŢEI ANUALE A 

MODULULUI EUROPEAN DE NURSING 2013 

 

 

Prof. Maria Pârlog, 

Prof. Larisa Bănică 

Participarea la lucrările celei de a 21-a Conferinţe a Modulului European de Nursing de la Friederikstad, Norvegia, ne-a impresionat, dacă mai era nevoie, prin evidenţierea rolului nursingului în lumea modernă şi a nevoii de integrare a fiecărei structuri statale în marea diversitate Europeană.  

Tot mai multe şcoli de nursing se alătură Modulului, tocmai pentru a face posibilă o interconectare la ceea ce se doreşte „casa comună” a Europei. 

Modulul nu-şi propune o asimilare culturală şi nici o uniformizare a pregătirii nurselor, ci mai degrabă o înţelegere şi acceptare a fiecărei culturi în parte. De fapt, chiar principiile nursingului se bazează pe acest aspect umanist universal. 

De aceea, în toate şcolile Europei se pune accent deosebit pe latura socială a fiinţei umane, curriculumul şcolar cuprinzând o arie largă de studii sociale. Printre acestea se numără şi modulul de transculturalitate cotat cu multe credite. 

Considerarea aspectului multicultural subliniază nevoia de a înţelege stilul de viaţă şi sistemul de valori al fiecărui popor în parte, de a accepta şi a tolera obiceiuri, tradiţii, credinţe, altele decât cele personale. Numai aşa este posibilă o îngrijire de calitate, dincolo de diferenţele culturale. 

Modulul European de Nursing devine motorul unei bune pregătiri, pe acest criteriu, al asistenţilor medicali din Europa unită. Înţelegerea diversităţii devine astfel o condiţie a unităţii popoarelor. 

Conferinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă colegială, prietenească, plină de entuziasm. Fiecare şcoală, din cele 29 de membre ale Modulului s-a întrecut în a-şi arăta disponibilitatea de a lua parte la schimburile de elevi. Şcoala noastră, ca veche membră a Modulului, experimentată în aceste schimburi, a acceptat un număr de 15 elevi pe schimb. Prin acest efort, Şcoala Carol Davila, demonstrează încă o dată viziunea avangardistă a politicii sale prin implicare activă la activităţi internaţionale. 

Conferinţa Modulului European de Nursing a avut loc în intervalul 24 – 27 Aprilie 2013 la Universitatea Østfold din oraşul Friederikstad, Norvegia. Ţara gazdă a asigurat un climat ospitalier, cald, în contrast cu clima, evidenţiind importanţa evenimentului. Lucrările Conferinţei s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile, timp de 8-9 ore zilnic.  

În data de 24 Aprilie, în Sala de Coferinţe a Hotelului Rica, am participat alături de reprezentanţii celorlaltor 29 de şcoli europene la deschiderea festivă a lucrărilor. Gazdele, Kirsti Lavli şi Sonja Bakken, profesoare de nursing, ne-au întâmpinat în frumoase costume naţionale. La eveniment au participat personalităţi locale şi profesori din Universitatea Østfold. Dintre personalităţile prezente s-au remarcat primarul oraşului Friederikstad, domnul Ole Haabeth şi rectorul universităţii, domnul Hans Andreas Blom. În încheiere, un grup de studenţi de la Academia de Teatru a Universităţii Østfold a susţinut un minispectacol tematic despre aspecte etice în nursing.  

CONF._ENM_2_1.pptx.txt
Universitatea_Ostfold_1.ppt.txt

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 186

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes