Guvernul a anunțat că deblochează alte 2.700 de posturi vacante în sistemul sanitar public. Este a treia măsură de deblocare a posturilor din spitale și servicii de ambulanță, în condițiile în care sistemul se confruntă cu o lipsa masivă de medici și asistenți medicali.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Guvernul deblochează noi posturi vacante din sistemul sanitar.

„Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre unităţi sanitare din întreaga ţară, spitale, unităţi sanitare fără paturi, servicii de ambulanţă, inclusiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, şi Direcţii de sănătate publică. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Potrivit acestuia, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti se deblochează cele mai multe posturi, iar printre unităţile sanitare care vor beneficia de deblocarea posturilor se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – aproximativ 140 de posturi, Institutul Oncologic Bucureşti – aproximativ 120 de posturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 88 de posturi, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – circa 80 de posturi.

„La Spitalul Universitar de Urgenţă este vorba de un număr de 861 de posturi, ca urmare a faptului că anul trecut în cadrul instituţiei au fost înfiinţate noi structuri medicale, iar altele au fost reorganizate, iar aceste structuri beneficiază de infrastructură şi de dotări cu aparatură medicală şi pot deveni funcţionale şi operaţionale doar în momentul încadrării personalului de specialitate medico-sanitar în numărul menţionat mai devreme”, a explicat Mihai Constantin.

Acesta a arătat că, din totalul de 2.702 de posturi, 310 sunt pentru medici, 1.221 pentru asistenţi medicali, 629 pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori.

„Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aceasta este cea de a treia hotărâre a Guvernului privind deblocarea angajărilor în sistemul medical luată de la începutul acestui an.

„În primele două luni, în ianuarie şi februarie, au fost deblocate angajările pentru alte aproape 10.000 de posturi în domeniul sănătăţii, atât în unităţile medicale din subordinea ministerului, cât şi în cele aflate în subordinea autorităţilor locale”, a adăugat Constantin.

∗∗∗

În urma protestelor managerilor de spitale, care au avertizat că activitatea riscă să fie blocată din lipsă de personal, Guvernul României a aprobat în ianuarie scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante în sectorul public de sănătate și asistență socială. Ulterior, în februarie, a fost anunțată deblocarea altor 2.000 de posturi vacante.

La începutul lui 2024, managerii mai multor mari spitale din București au spus că deficitul de personal medical s-a accentuat începând din mai 2023, când Guvernul a blocat concursurile pentru posturile publice, iar angajările se puteau face numai prin memorandum pentru fiecare domeniu în parte.

Cele mai recente date ale Ministerului Sănătății arată că în sistemul sanitar de stat din România sunt peste 8.600 posturi vacante pentru medici.

Cel mai mare deficit este însă în cazul asistenților medicali, peste 14.500, arată datele Ministerului Sănătății transmise Europei Libere.

Un raport al Curții de Conturi arată că România se situează pe penultimul loc din Uniunea Europeană în privința numărului de medici, cu un număr de 305 medici la 100.000 de locuitori. Grecia este în fruntea clasamentului, cu 610 doctori la 100.000 de locuitori.

Raportul Curții de Conturi mai arată că, în perioada 2014-2021, numărul de medici la 100.000 locuitori a crescut cu 42% în 2021 față de 2014, pe fondul creșterilor salariale.

Există însă diferențe semnificative între regiunile de dezvoltare. Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov are 398 medici la 100.000 de locuitori în timp de Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia are doar 75 de medici la 100.000 de locuitori.

 

surse:

romania.europalibera.org

observatornews.ro

sanatatea.tv

 

prof. Raluca Brad

 

 

 

 

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 171

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes