Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Compania Chimimportexport – Plurimex SRL au organizat marți, 14 noiembrie 2017, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, o nouă acțiune de testare GRATUITĂ  a valorii glicemiei.

Evenimentul s-a desfășurat între orele 13.30 – 19.00, în Galeriile Comerciale Esplanada, Cora Pantelimon. 

În acest an, Activitatea GlicoDay a fost parte a proiectului Caravana WELLION ce s-a desfășurat, în perioada 01 – 16 noiembrie, în mai multe orașe din țară. Prin intermediul Caravanei Wellion mii de persoane au beneficiat de testarea gratuită a valorii glicemiei și a tensiunii arteriale.

 

Educatorii pentru Sănătate ai Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și-au îndeplinit misiunea cu succes și de această dată. Elevii voluntari de la toate calificările au fost coordonați de prof. Cristina Costache, prof. Anca Mihai, prof. Elena Păduraru, prof. Claudia Săndulescu, prof. Raluca Brad, prof. Nicoleta Oprea (responsabil Comisia Proiecte și Programe Educative, Concursuri și Activități Extrașcolare), prof. Andreea Csolti (șef Catedra Nursing și Științe).  De asemenea, prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și prof. Anca Grecu, director adjunct, au fost alături de echipele noastre.

 

„Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului Zaharat a fost marcată de şcoala noastră printr-o campanie de informare a publicului larg cu privire la  importanţa prevenţiei şi diagnosticării precoce a diabetului. De asemenea, am evidențiat importanța controlului eficient al diabetului, respectiv îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală.

GlicoDay este un proiect de amploare, complex, cu o continuitate ce arată entuziasmul elevilor și cadrelor didactice implicate în derularea acestei acţiuni, cu toții fiind convinşi de valoarea oricărui efort în lupta împotriva diabetului zaharat, patologie care, conform datelor OMS, în curând va afecta 4,5% din populaţia globului.” – a afirmat prof. Cristina Costache.

 

Ziua Mondială a Diabetului este sărbătorită în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului.

„Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF) există peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimându-se că se va ajunge până la 313 milioane în anul 2040. 1 din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre acestea nu au acces la educație, tratament sau îngrijire. Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.

 

Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului reprezintă principala campanie de conștientizare în ceea ce privește diabetul zaharat. Numeroase resurse sunt puse la dispoziție pentru a marca această zi la nivel mondial, astfel încât nivelul de conștientizare și informare în legătură cu afecțiunea să crească în rândul populației. Totodată, obiectivul campaniei este acela de a sprijini cele 415 milioane de persoane care suferă de diabet la nivel mondial.

Accesul la servicii medicale și tehnologie în ceea ce privește diabetul zaharat, precum și la educație și informare reprezintă elemente-cheie în controlul și managementul acestei afecțiuni.

 

Anul acesta, campania lansată odată cu Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, își propune să aducă tema diabetului în rândul femeilor pe agenda politică și socială a lumii.

Evenimentul va promova importanța accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel încât afecțiunea să fie ținută sub control, iar diabetul de tip 2 să poată fi prevenit.

Conform IDF, diabetul zaharat este cea de-a noua cauză de mortalitate în rândul femeilor la nivel global, provocând 2,1 milioane de decese pe an.

 În acest sens, principalele recomandări ale Federației pentru sistemele sanitare mondiale este ca acestea să își concentreze atenția asupra acestei afecțiuni și să prioritizeze nevoile pacientelor, asigurând un acces facil și egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educație și informare.

Conform IDF, toate femeile cu diabet ar trebui să aibă acces la un plan de servicii medicale și de îngrijire care să includă o nutriție corectă și sport. De asemenea, ar trebui să aibă posibilitate de screening, înainte de a avea un copil, pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, mai subliniază IDF.” (sursa: http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/femeile-si-diabetul-tema-campaniei-din-2017-a-zilei-mondiale-de-lupta-impotriva-diabetului/)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 151

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes