GLICODAY 2022 – o nouă misiune încheiată cu succes de Educatorii pentru Sănătate ai Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Felicitări tuturor elevilor voluntari, cadrelor didactice, echipei de organizare și conducerii școlii noastre! Mulțumim partenerilor noștri: Galeriile Comerciale ESPLANADA – Cora Pantelimon și Centrul comercial MEGAMALL! A fost GLICODAY  – ediția a IX-a – o activitate realizată din suflet de oameni pentru oameni!

Evenimentul GLICODAY (o activitate cu tradiție a școlii noastre), desfășurat pe 14 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, a fost încă o reușită a echipei „Carol Davila”. Elevi voluntari și cadre didactice s-au implicat și au participat simultan la testarea gratuită a glicemiei și la măsurarea tensiunii arteriale pentru clienții aflați în Galeriile Comerciale Esplanada – Cora Pantelimon și Centrul Comercial MEGAMALL.

Anul acesta, evenimentul a fost înscris în Campania Global Education Week 2022 (Săptămâna Educației Globale 2022), o inițiativă anuală de sensibilizare la nivel mondial, promovată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, care se organizează în perioada 14 – 20 noiembrie 2022. Campania urmărește adoptarea unor stiluri de viață durabile, contribuind astfel la un viitor sustenabil. În prezent, această inițiativă este adoptată de 42 de țări, printre care se află și România.

Prof. Sorina Negrei, coordonatorul evenimentului, Director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” ne-a declarat: „De peste opt ani simțim emoția alături de sute de oameni cărora le-a fost măsurată valoarea glicemiei, printr-un proiect atât de drag sufletului meu, GLICODAY. Și de data aceasta am văzut bucurie în ochii oamenilor – când glicemia era în grafic, îngrijorare – când glicemia era peste limitele admise, dar am văzut și resemnare, nemulțumire, pe care am încercat să le transformăm în dorință de mai bine!

M-am bucurat să răspund sutelor de priviri întrebătoare, m-am bucurat de entuziasmul elevilor care au ales să se implice în această activitate, dar cel mai mult m-am bucurat de…„Vă mulțumim! Să vă dea Dumnezeu sănătate și să mai organizați asemenea activități!”. În acest spirit, mai adaug doar atât: Ne vedem la GLICODAY 2023, ediția a X-a!”

Echipa școlii noastre a fost formată din profesori de specialitate și elevi voluntari. Au fost realizate testări gratuite ale glicemiei și ale tensiunii arteriale, un adevărat maraton desfășurat pe parcursul întregii zile.

În punctul de lucru din Galeriile Comerciale Esplanada – Cora Pantelimon au participat: prof. Cristina Costache, prof. Anca Mihai, prof. Mirela Avram și prof. Corina Bucur.

În Centrul Comercial MEGAMALL au fost prezenți: prof. Natalia Chitic (Responsabil Învățământ clinic), prof. Daniela Vlădescu, prof. Iulia Țigănuș, prof. Cristina Cristian și prof. Luminița Radu.

Prof. Daniela Vlădescu: „Elevii noștri s-au bucurat foarte mult de această activitate! De asemenea, elevii anului 1 au îmbrăcat cu mândrie uniforma școlii pentru prima dată!”

Anamaria Ion (clasa 1 i – AMG): „Mă bucur pentru că am participat la evenimentul Glicoday, organizat de școala noastră cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu numărul tot mai mare al celor care se confruntă cu această afecțiune. Sunt fericită pentru că am putut veni în întâmpinarea celor care, din diverse motive, nu și-au monitorizat nivelul glicemiei și am reușit, astfel, să contribuim cu toții la educația pentru sănătate a populației. Mulțumesc Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” pentru oportunitate și doamnei diriginte, prof. Raluca Kiyak, pentru instruire și susținere!”

Flavia Cărbunaru, absolventa școlii noastre – Promoția 2021 (prof. diriginte Cristina Costache), a dorit să fie din nou alături de profesorii care au îndrumat-o timp de trei ani. Flavia ne-a spus câteva cuvinte despre activitatea GLICODAY: „Este o bucurie să-mi revăd profesorii, o bucurie să văd că această activitate este dusă mai departe. De ce? Pentru că astfel îi ajutăm pe cei din jurul nostru să conștientizeze cât de important este un control. Datorită unui control, ne putem salva viața. Pancreasul este un organ deosebit pe care trebuie să îl îngrijim. Este necesar să avem o dietă, un stil de viață sănătos, astfel încât să rămânem sănătoși cât mai mult timp.

Mă bucur să fiu alături de profesorii mei și de foștii mei colegi. Sper să ținem legătura cât mai mult posibil cu această școală pentru că aici am învățat cât de important este să facem educație sanitară celor de lângă noi, celor care au nevoie. Vă doresc mult succes și să ne revedem sănătoși!”

Pe parcursul întregii zile, au fost alături de echipele noastre: prof. Aurelia Șova – Director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; Cristina Brad – consilier juridic; prof. Sorina Negrei – coordonatorul evenimentului, Director adjunct; prof. dr. Andreea Csolti – Director adjunct; prof. Mioara Marcu – Șef Catedra Nursing și Științe.

Prof. Sorina Negrei: „Am simțit spiritul de echipă, a fost o acțiune organizată cu suflet, în care au fost implicați oameni cu suflet! Mulțumesc tuturor pentru implicare!”

 Prin această activitate, școala noastră a dorit informarea populației cu privire la manifestările și complicațiile diabetului și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii. Profesorii și elevii implicați au dat dovadă de profesionalism, feedbackul primit din partea clienților și partenerilor noștri fiind foarte bun.

Campania desfășurată a avut un impact considerabil atât la nivelul comunităţii, cât şi asupra elevilor noştri care au participat în număr mare la evenimentele similare desfășurate în ultimii opt ani. Promitem să nu ne oprim aici!

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 562

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes