Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează anual evenimente dedicate Zilei Mondiale a Diabetului, în scopul de a atrage atenția publicului larg asupra acestei boli care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Anul acesta, acțiunile noastre s-au desfășurat online. Elevii și cadrele didactice au participat la întâlniri cu specialiști din domeniu. Activitățile au fost organizate de prof. Sorina NEGREI (coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare, responsabil Clubul Absolvenților) și Catredra de Nursing și Științe, reprezentată de prof. Alice RAGAZAN – șef Catedră și prof. Mirela AVRAM – responsabil Învățământ clinic.

Cea de-a doua întâlnire din cadrul Proiectului GLICODAY 2021 a avut-o ca invitată pe doamna Marcela VASILIEVICI, asistent medical principal, reprezentant al Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” la  Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, licențiată în Chimie organică.    

Temele abordate au fost: Evaluare – diagnosticare pentru diabetul gestațional, femeia însărcinată diabetică, diabetul neonatal / infantil; Manifestări în diabetul zaharat; Complicații specifice pentru diabetul gestațional, femeia însărcinată diabetică, diabetul neonatal / infantil; Screening-ul diabetului zaharat.

Dacă despre diabetul zaharat la persoanele adulte se vorbește foarte des, despre diabetul infantil discutăm tot mai mult în ultimii ani deoarece diabetul zaharat de tip 1 şi obezitatea încep să apară la vârste tot mai fragede ale copiilor.

Diabetul este o afecțiune autoimună, caracterizată prin apariția hiperglicemiei (nivelul ridicat al glucozei din sânge). Hiperglicemia apare fie atunci când pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină, fie insulina nu poate fi utilizată eficient în organism. Insulina este necesară pentru a transforma glucidele (zaharurile obținute din hrană) în energie.

Există două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 2 este specific adulților, în timp ce, în cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1.

În România, peste 3.000 de copii suferă de diabet zaharat tip 1, după cum arată datele Ministerului Sănătății din 2018.

Incidența cea mai mare a diabetului de tip 1 este între 4-6 ani și între 10-14 ani. Primele semne și simptome apar brusc, la scurt timp după declanșarea bolii.

Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate până la vârsta de 4 ani.

Diabetul de tip 1 este numit și diabet juvenil, din cauza faptului că este mai des întâlnit în cazul copiilor și adolescenților.

Diabetul de tip 1 apare din cauză că anticorpii din organism atacă pancreasul. Acesta este distrus și nu mai poate produce insulina, esențială pentru a putea transforma glucoza în energie.

Tratamentul în cazul diabetului de tip 1 include administrarea de insulină și monitorizarea glicemiei, dietă și exerciții pentru a menține glicemia în parametri optimi.

Diabetul de tip 2 este mai puțin frecvent la copii. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate, de aceea, în ultimii ani, numărul cazurilor de diabet de tip 2 este în creștere la copii.

Pentru copiii supraponderali, se recomandă testarea glucozei serice ca metodă de screening începând cu vârsta de 10 ani sau la debutul pubertății.

Diabetul de tip 2 se mai numește și diabet non-insulino-dependent. În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este insuficientă sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă și nu o pot folosi pentru a prelucra corect glucoza.

Diabetul de tip 2 poate fi ținut sub control prin:

– schimbarea dietei;

– mai mult exercițiu fizic;

– menținerea unei greutăți normale;

– în unele cazuri, este necesară și medicația.

Simptomele diabetului de tip 1 și de tip 2

Anumite simptome ale diabetului de tip 1 și tip 2 pot fi comune.

Diabetul de tip 1

Cele mai frecvente simptome al diabetului de tip 1 la copii și adolescenți includ:

– urinarea frecventă (poliuria);

– starea de sete permanentă (polidipsia);

– senzația de uscăciune a gurii;

– pierderea în greutate;

– poftă de mâncare ridicată (polifagia);

– stare de oboseala și slăbiciune;

– la copiii mici sau sugari apar erupții cutanate, care nu se vindeca din cauza scutecelor;

– în cazul fetelor poate apărea candidoza.

The British Diabetic Association recomandă părinților să fie atenți la următoarele semne:

– copilul urinează mai des;

– copilul bea mai multa apă;

– copilul este mai obosit decât de obicei;

– copilul pierde în greutate.

Diabetul de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 includ:

– urinare frecventă, mai ales noaptea, chiar și umectarea patului;

– senzație de sete crescută;

– oboseală;

– iritabilitate sau schimbări de comportament;

– scădere inexplicabilă în greutate;

– mâncărimi genitale, inclusiv candidoză;

– vindecarea lentă a tăieturilor sau a rănilor;

– vedere încețoșată.

În caz de diabet de tip 2, tratamentul vizează în special schimbarea stilului de viață. Bolnavul poate primi și medicamente orale, care scad glicemia și ajută organismul să asimileze mai bine insulina pe care o produce, iar la nevoie va recurge și la injecții cu insulină.

Simptomele diabetului de tip 1 la copii tind să se dezvolte rapid, în câteva săptămâni. Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă mai lent. Ar putea dura luni sau ani pentru a obține un diagnostic.

Cea mai gravă consecință a diabetului nediagnosticat de tip 1 sau mai rar – de tip 2 – este cetoacidoza diabetică (CAD), care este principala cauză a mortalității la copiii cu diabet zaharat de tip 1. Diagnosticul precoce și gestionarea eficientă a diabetului zaharat pot preveni apariția cetoacidozei diabetice.

În lipsa tratamentului, diabetul de tip 2 progresează mai repede la copii decât la adulți.

Diabetul de tip 2 este întotdeauna asociat cu obezitatea, iar complicațiile pot fi multiple. Copiii care suferă de diabet 2 sunt expuși riscului de boli renale, oculare, tensiune arterială crescută și niveluri ridicate ale colesterolului, care favorizează apariția bolilor cardiovasculare la maturitate.

Din acest motiv, detectarea precoce a diabetului de tip 2 și atenția acordată gestionarii excesului de greutate la copii sunt esențiale.

Principala măsură de prevenire a diabetului pe care medicii o recomandă constă în adoptarea unui stil de viață sănătos, cu evitarea obezității prin:

– hidratare corespunzătoare, cu evitarea consumului de sucuri din comerț;

– alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, fară dulciuri din comerț;

– mișcare în aer liber.

(sursa: https://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/primele-semne-ale-diabetului-la-copii-ce-trebuie-sa-aiba-parintii-in-ved_17715)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 128

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes