A mai plecat un om dintre noi, a plecat să colinde prin univers, să ducă mesajul rostului împlinit. Aici, noi, mai buni, dar şi mai trişti, privim în urmă cu recunoștință pentru toate cele petrecute, privim drumul spre lumină al celei care a dăruit mai mult decât credea că poate şi strângem la piept învățătura rămasă în cărți şi în fapte.

Generații de asistenți medicali au aşezat-o la rang de performanță pentru că a fost etalon în profesie. Îi datorăm mare parte din ce suntem, îi datorăm, la timpul viitor, străduința de a îngriji oameni. Unii dintre noi au avut şansa de a ne fi întins mâna şi de a-i fi primit zâmbetul, alții am rostit doar cu admirație şi respect numele deschizătoarei de drum în profesia de asistent medical.

 Ştim, cu toții, că viața i-a fost o luptă continuă pentru educație şi formare a asistenților medicali, pentru instalarea progresivă a unui sistem medical modern, pentru un „mereu mai bine”.

 Ceea ce însemnați pentru noi, Doamnă, nu poate fi şters nici măcar de timp! Ne-ați învățat că moartea este treaptă spre viitor, că demnitatea este condiție umană esențială, că iubirea de semeni este leacul universal. De aceea, nu vom plânge, ne vom contopi doar cu comorile lăsate moștenire în atâtea cărți şi vă vom păstra alături întru înalt de suflet.

Doamna Lucreția Titircă este autoarea primelor manuale de nursing din România, printre cărțile publicate se numără:

  1. Lucreția Titircă – Tehnici de evaluare și îngrijire acordate de asistenții medicali. – ISBN 973-8437-36-9
  2. Lucreția Titircă – Manual de îngrijiri speciale acordate pacienților de asistenți medicali– pentru colegiile si scolile postliceale sanitare – ISBN: 978-973-160-016-1
  3. Lucreția Titircă – Ghid de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentaleISBN:978-973-160-010-9
  4. Lucreția Titircă – Urgențele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistenții medicaliISBN:9789733905660
  5. Lucreția Titircă – Breviar de explorări funcționale și îngrijiri speciale acordate bolnavuluiISBN:978-973-160-017-8
  6. Lucreția Titircă – Dicționar de termeni pentru asistenții medicali, ISBN:978-973160-014-7 și multe altele.

Reluăm mai jos aprecierea și susținerea pe care doamna dr. Mioara MINCU a acordat-o doamnei Titircă pentru contribuția sa la dezvoltarea învățământului de nursing de la noi din țară, acordată odată cu publicarea Ghidului de nursing:

Țin să apreciez dintru început apariția „Ghidului de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale” și să mulțumesc totodată, bine cunoscutei autoare Lucreția Titircă și la fel de valoroaselor sale colaboratoare, pentru această lucrare atât de utilă nu numai învățământului de nursing de la noi din țară, ci și tuturor asistentelor și asistenților medicali oriunde s-ar afla, studenților în medicină, medicilor de familie și oricărei persoane interesate să prevină îmbolnăvirile, să acorde primul ajutor sau să trateze și să vindece multe dintre îmbolnăvirile cu care ne confruntăm astăzi”, menționa doamna Dr. Mioara MINCU, fondatoarea primei școli particulare postlicele sanitare din România – Școala Postliceală Sanitară ”Carol DAVILA” București.

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 235

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes