Echipa managerială a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și cea a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au participat miercuri, 23 noiembrie, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2022, organizată de Asociația Pentru Valori în Educație – AVE, la Ateneul Român.

„În 2022 ne întâlnim pentru a pune sub reflectoare poveștile directorilor de școală care fac tot ce pot pentru a transforma educația din România.

Ne așteaptă o seară plină de emoție, dar și de bucurie pentru că deja știm: directorii de școală din România ar muta și munții pentru școlile și pentru comunitățile lor, directorii de școală din România reușesc, în ciuda resurselor pe care le au la dispoziție, să facă lucrurile să miște, directorii de școală din România merită să fie puși sub lumina reflectoarelor, chiar dacă se află sau nu printre cei prezenți la Gala Premiilor pentru Directorii Anului.” – se afirma în comunicatul transmis de AVE. Și chiar așa a fost! O seară cu povești frumoase, cu oameni minunați, creativi și, mai presus de toate, cu o mare dragoste față de elevi și față de semenii lor, în general.

Alături de AVE au fost reprezentanți din comunitățile educaționale și de business din toată țara.

În deschidere, Cătălin Ștefănescu, gazda evenimentului, a afirmat: „AVE chiar crede cu adevărat că omul sfințește locul. Directorii reprezintă cel mai important vector al schimbării. Lucrurile se schimbă doar prin voința liderilor, dar și atunci când practicile se modifică fundamental, prin atitudinea și filozofia de a conduce. Iar această schimbare trebuie să se întâmple atunci când ea este cerută de societate și de felul în care se dezvoltă aceasta.”

„Ca în fiecare an, identificăm și premiem lideri cu adevărat excepționali care se implică și schimbă în bine educația din România. Aceștia au nevoie de resurse care să-i ajute în implementarea proiectelor prin care comunitatea în care își desfășoară activitatea să se poată dezvolta, începând desigur cu educația. Prin interesul pe care acești lideri educaționali îl acordă muncii lor, fenomene ca abandonul școlar sau analfabetismul funcțional au fost reduse în școlile pe care le conduc. În jurul lor am reunit ca de fiecare dată o comunitate formată din aproape 1.000 de oameni de afaceri, specialiști din sectorul non-profit sau administrație publică, pentru a le oferi ajutor în dezvoltarea proiectelor de inovare, antreprenoriale sau de egalitate de șanse în educație”, a declarat Silvia Toth, Director de Programe Educaționale AVE.

„Comunitatea de business este prima interesată în a avea absolvenți pregătiți să genereze valoare pentru toți jucătorii din economie și pentru societate per ansamblu. Directorii de școli sunt deci de o importanță covârșitoare, iar cei mai umani și performanți merită toată aprecierea și susținerea noastră”, a spus Radu Manolescu, Co-fondator și Președinte board AVE.

Prezentă la eveniment, Ligia Deca, Ministrul Educației a declarat: „De directorii din fiecare școală depinde să creeze un mediu de încredere la nivelul acestora. Modul în care reușesc să colaboreze cu toate cadrele didactice și interesul educațional al elevilor, se va reflecta în relația pe care ei, la rândul lor, vor reuși să o dezvolte cu ceilalți colegi, cu părinții și copiii. De aceea, cred în importanța unui management profesionist, responsabil și cu o mai amplă autonomie, care nu are nevoie de presiuni externe pentru a-și îndeplini menirea.”

Ministrul Educației a mai subliniat faptul că întotdeauna alături de directori se află echipele pe care aceștia le coordonează. „Așa cum fiecare dintre dumneavoastră este iubit, prețuit și a fost sprijinit pentru a ajunge aici, așa și dumneavoastră să vă prețuiți colegii, elevii și împreună cu dumneavoastră, toți cei din sală, putem să trecem la următorul nivel de schimbare, cea așteptată de noi toți, schimbarea în societate, care este reflectată de cum va arăta școala în următorii ani.”

Câștigătorii Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2022

Directorul Anului 2022: Cristina Hadâmbu, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” – comuna Ditrău, jud. Harghita

Directorul Anului pentru Inovare: Viforel Dorobanțu, Școala Gimnazială Nr.1 Curcani – jud. Călărași

Directorul Anului pentru Antreprenoriat: Simona Elena Voinescu, Școala Gimnazială Popricani – jud. Iași.

Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse: Georgiana – Livia Antoci, Școala Gimnazială „Elena Cuza” – Iași, jud. Iași

AVE anunța, într-un comunicat de presă, că fiecare dintre cei patru directori câștigători ai Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2022 primește un premiu în valoare de 3.500 de euro: „Scopul acestui premiu este de a susține directorii în proiectele pe care le au în derulare sau care urmează să fie începute în școala din care fac parte. În plus, cei patru câștigători vor primi și o bursă integrală la Academia de Leadership și Management Școlar, program organizat de AVE pentru dezvoltarea și creșterea abilităților de leadership și management dedicat directorilor de școli și grădinițe care vor să îmbunătățească rezultatele educaționale din instituțiile pe care le conduc. Bursa valorează 3.500 de euro și este oferită de AVE și partenerii Academiei.”

S-au înscris la competiție 270 de directori de școli care au povestit despre transformările pe care le-au făcut în școlile pe care le conduc.

Cei patru directori câștigători au fost premiați pentru că au contribuit la reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului funcțional, în școlile pe care le conduc.

Cristina Hadâmbu, directorul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău (jud. Harghita), a primit premiul pentru Directorul Anului 2022 pentru că a reușit să aducă la școală elevii, să îi ajute să nu renunțe la cursuri, și să îi trimită la stagii de practică la companii din Portugalia, Polonia sau Spania.

„Cel mai important lucru care mă determină să fiu implicată este iubirea față de elevi. Dacă noi dăm exemplu, dacă noi încercăm să facem lucrurile cu suflet, să fim acolo, să fim implicați 100%, atunci lucrurile sigur vor ieși foarte bine.” – afirmă Cristina Hadâmbu.

Premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost câștigat la această ediție de Simona Elena Voinescu, director la Școala Gimnazială Popricani (jud. Iași), care, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, a digitalizat toate cele 16 spații de învățământ cu table interactive, laptopuri, videoproiectoare, dotând un laborator de TIC cu 24 de desktopuri. „Am dotat școala cu un nou laborator de informatică și astfel, fiecare clasă are astăzi o tablă interactivă. Am adus în școală și ecrane de proiecție și camere de videoconferință, plus 25 de tablete grafice.”

Premiul Directorul Anului pentru Inovare a fost acordat lui Viforel Dorobanțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani (jud. Călărași), școală pilot din 2021. În această pilotare, Viforel Dorobanțu a propus o nouă arhitectură curriculară: „Am modificat programele pentru diferite discipline, stilul de predare l-am adaptat elevilor, folosind extrem de mult tehnologia.”

Georgiana Livia Antoci a primit premiul pentru Directorului Anului pentru Egalitate de Șanse. Ea conduce Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași. În anul școlar 2021 – 2022 a inițiat sub deviza „Fiecare copil merită să știe mai mult!” proiecte prin care „cadrele didactice au putut să sprijine mai mult integrarea rapidă și ușoară a tuturor copiilor, în ritmul cu care erau obișnuiți înainte de pandemie. Fiind o școală integratoare și multiculturală formată din peste 650 de elevi, provocările au fost numeroase și diverse, mai ales că populația școlară e formată și din elevi din medii dezavantajate, fie că e vorba de o situație economica precară, fie că prezintă cerințe educaționale speciale sau sunt de etnie rromă”, se precizează în comunicatul organizatorilor Galei Directorii Anului 2022.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment organizat pentru al șaselea an consecutiv de către AVE (Asociația pentru Valori în Educație), pentru a susține și premia directorii de școală care se remarcă printr-o activitate extraordinară și ajută la transformarea educației din România, începând cu propriile lor comunități.

AVE (Asociația pentru Valori în Educație) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. Programele coordonate de AVE sunt Academia de Leadership și Management Școlar, Edu Networks, HumanKind și Alfabetar.

surse: https://www.edupedu.ro/patru-directori-de-scoala-din-romania-au-fost-premiati-pentru-ca-au-redus-abandonul-scolar-analfabetismul-functional-si-au-ridicat-procentul-de-promovare-la-evaluarea-nationala-peste-90-in-scolile-pe/; https://www.stiri.ong/ong/educatie/ave-societatea-civila-a-premiat-liderii-din-sistemul-educational-preuniversitar-din-romania-la-gala-premiilor-pentru-directorii-anului-2022

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 619

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes