Trei elevi ai şcolii noastre au luat parte în perioada 07 – 18 octombrie 2019 la primul schimb de experiență European Nursing Module  ( ENM ) din acest an școlar.

Flavia Căloiu Belușică și Gabriel Răducanu au participat la schimbul desfășurat la Hanze University of Applied Sciences – cea mai mare universitate tehnică și profesională din nordul Olandei, situată în orașul Groningen. Brândușa Buligan Nicolae a fost la Berna – Elveția, la Berner Bildungszentrum Pflege.

În cadrul sesiunii de diseminare a informațiilor au prezentat experienţele lor profesionale şi culturale câştigate în stagiile de instruire clinică desfăşurate pe perioada schimburilor și au oferit detalii despre sistemele de sănătate și de învățământ sanitar din țările gazdă.

Iată impresiile lor finale:

 

Gabriel Răducanu: „Am cunoscut o cultură diferită, obiceiuri diferite, un sistem medical dezvoltat și performant. Am apreciat în mod deosebit grija și respectul pe care îl oferă cadrele medicale pacientului. Îmi doresc să fiu și eu capabil să ofer același sprijin și atenție, să pot să zâmbesc și să ofer zâmbete celor care au nevoie.”

 

 

Flavia Căloiu Belușică: „A fost o experiență bună pentru mine. Am adus acasă faptul că poți să fii drăguț, amabil la locul de muncă, poți lucra cu zâmbetul pe buze. De asemenea, am convingerea că asistentul are puterea de a lucra și de a face cu adevărat ceva pentru binele pacienților. Foarte important este să nu uităm să acordăm respect.

În Olanda, este esențial ca asistenții să fie oameni educați deoarece se axează pe îngrijirile de calitate. Este vital ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate în care statul investește.

Am constatat că și olandezii se confruntă cu problema îmbătrânirii populației și au unele temeri legate de acest aspect.

Aș mai adăuga faptul că pe parcursul acestui schimb interacțiunea cu ceilalți este foarte importantă, de aceea cunoașterea limbii engleze este esențială.”

 

 

Brândușa Buligan Nicolae: „Am dorit să iau parte la acest schimb încă de când am intrat în școală. Mi-am dorit să aflu mai multe chiar din anul I și am participat la schimburile cu studenții sosiți la noi în țară. La început, am avut tot felul de întrebări: Merită sau nu un schimb ENM în Elveția? Mă voi descurca? Ce fac cu familia? Îmi vor ajunge banii? La toate aveam să găsesc răspunsurile pe parcurs.

Cei din Elveția au fost foarte deschiși. Nu am simțit vreun moment că sunt „în plus”. Peste tot am întâlnit o atmosferă de colaborare, pe care nu am simțit-o în altă parte. Nu am simțit agitația, stresul. Nimeni nu se grăbește niciodată și totuși nu întârzie!

Cu toate acestea, ceva parcă mi-a lipsit. Nu aș putea să spun că sunt oameni reci, însă parcă totul este prea „perfect”. Nu știu dacă aș pleca să lucrez acolo. Sau dacă aș alege acest drum, după un timp m-aș întoarce în țară.”

 

 

prof. Raluca Brad

                                        

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 227

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes