Din seria evenimentelor derulate alături de Asebuss, prin „Executive MBA Program”, prof. dr. Andreea Csolti, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și prof. dr. Ioana Rădulescu, director adjunct al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, au trecut săptămâna trecută printr-un proces de formare și dezvoltare chiar în Atlanta – USA.

Începând cu cea de-a doua zi, activitățile au luat amploare, iar noi am primit mai multe informații despre această experiență.

„Marți am avut privilegiul de a vizita sediul GE din WILDWOOD Parkway, ATLANTA, o experiență care a subliniat cu adevărat mottoul lor: „Energia care schimbă lumea”. O vizită ce  ne-a oferit o privire detaliată asupra inovațiilor și tehnologiilor de vârf și care ne-a inspirat prin ospitalitatea deosebită și sfaturile prețioase primite de la reprezentanții echipei lor de conducere.

Încă de la început am fost întâmpinați cu căldură și profesionalism. Centrul de monitorizare și diagnoză GE Vernova reprezintă un nucleu al excelenței tehnologice, unde se îmbină avansul tehnologic cu expertiza inginerilor pentru a optimiza și asigura fiabilitatea sistemelor energetice pe întreg globul. În fiecare colț al centrului se simte angajamentul pentru inovație și sustenabilitate, dovedind cum energia poate schimba cu adevărat lumea. Acest centru utilizează o combinație de tehnologii avansate – mii de senzori ce monitorizează parametri critici precum temperatura, presiunea, vibrațiile și multe altele sunt instalați pe echipamente energetice și infrastructuri pentru a colecta date în timp real despre funcționarea și starea acestora, Big Data și Analiza Predictivă ce permite identificarea tendințelor și a potențialelor probleme înainte ca acestea să devină critice, prevenind astfel opririle neplanificate și reducând costurile de întreținere. Datele sunt prezentate în mod clar și accesibil prin intermediul platformelor de vizualizare și dashboard-uri interactive. Centrul utilizează rețele de comunicații sigure și rapide pentru a asigura transmiterea datelor în timp real de la echipamentele aflate în locații îndepărtate către centrul de monitorizare. Centrul este deservit de echipe de ingineri și analiști de date specializați, care colaborează pentru a interpreta datele și a furniza soluții personalizate pentru optimizarea performanței și eficienței sistemelor energetice.

Ospitalitatea echipei GE a fost remarcabilă. Am fost ghidați prin diferitele departamente, fiecare prezentare fiind făcută cu entuziasm și profesionalism. Atmosfera deschisă și prietenoasă ne-a permis să punem întrebări și să învățăm direct de la experții în domeniu. Vizita a fost nu doar informativă, ci și extrem de plăcută, datorită atenției și grijii pe care echipa GE ne-a arătat-o.

Un moment deosebit al vizitei a fost întâlnirea cu vicepreședinta Elie Khatami, care și-a făcut timp să discute cu noi și să ne ofere câteva sfaturi prețioase. Ne-a încurajat să valorificăm networking-ul pe care un program de Executive MBA (EMBA) îl oferă și să descoperim „de ce-ul” personal în tot ceea ce facem. Sfaturile ne-au inspirat să avem încredere în produsele noastre și să le promovăm cu pasiune.

 După vizita la GE Vernova, ne-am îndreptat către Norfolk Southern, unde am descoperit o altă dimensiune a angajamentului față de tehnologie și sustenabilitate. Norfolk Southern, cu motto-ul: „Suntem dedicați să ducem America înainte.”, poartă pe umerii săi responsabilitatea de a sprijini economii întregi și de a menține moștenirea țării cu onoare și mândrie. Cu o abordare inovatoare și tehnologie de vârf, ei se angajează să mute în siguranță greutatea lumii.

Misiunea lor este clară și ambițioasă: să ofere servicii sigure și de încredere clienților, să mențină comunitățile pe care le servesc în siguranță și să asigure siguranța celei mai valoroase resurse – angajații lor. Feroviara rămâne cea mai sigură modalitate de a transporta marfă și Norfolk Southern se angajează să facă această modalitate și mai sigură.

Leadership în Sustenabilitate

De peste 15 ani, Norfolk Southern este un lider corporativ în sustenabilitate. Se angajează să adopte acțiuni îndrăznețe și abordări inovatoare pentru a avansa compania și clienții lor în crearea unei creșteri inteligente și durabile și în construirea unei planete mai bune. Oamenii, echipamentele și infrastructura lor transportă mărfurile în siguranță, fiabil și eficient, conectând clienții cu porturi internaționale și capabilități de prima și ultimă milă.

Ce Expediază și Unde

Norfolk Southern transportă o varietate de produse esențiale pentru economia americană: produse agricole, piese auto și vehicule finite, materii prime vitale precum cheresteaua și oțelul. Rețeaua lor de 19.500 de mile de rută în 22 de state și Washington, D.C., oferă servicii rezistente și o creștere durabilă pentru mai mult de jumătate din populația și baza de producție din SUA.

O Privire în Viitor

Norfolk Southern nu doar că menține țara în mișcare, dar investește constant în tehnologie și infrastructură pentru a asigura un viitor sustenabil și prosper. Cu un angajament ferm pentru siguranță și eficiență, Norfolk Southern se poziționează ca un pilon al industriei feroviare americane, ducând America înainte cu mândrie și onoare.

Suntem lucrătorii din prima linie care deplasează trenurile și economia SUA, inovatorii care păstrează piste sigure prin puterea AI și nu numai, liderii care îndrăznesc să întrebe „ce ar fi dacă?” și mințile care țin totul să meargă fără probleme.

Alăturați-vă nouă și faceți lucruri mari – pentru țara noastră, pentru planetă și pentru cariera dumneavoastră. Investiția în tehnologie avansată și sustenabilitate nu doar că îi ajută să  se mențina în fruntea industriei, dar și să contribuie la un viitor mai bun pentru toți.

 

A urmat Conferința intitulată „MIB (Master of International Business) Sustainability & Responsible Decision-Making Panel”, organizată de profesorul Mourad Dakhli. Evenimentul a fost moderat de Bernie Burgener din cadrul Greenhouse Accelerator și a avut ca invitați trei speakeri de renume:

 • Stacy Mahler, US Head of Sustainability Siemens Smart Infrastructure Decarbonization, Energy Efficiency, Electrification
 • Melanie Larkins, Director, Sustainability Services Accenture
 • Todd Hoff, Managing Partner & Founder NPI Strategy Group

Tema Conferinței

Conferința a abordat subiecte esențiale legate de sustenabilitate și luarea deciziilor responsabile, subliniind că aceste aspecte nu sunt doar funcții ale afacerilor, ci rezultatele unor decizii informate și responsabile în cadrul diverselor activități. Principiul de „luare responsabilă a deciziilor” este un element central al programului Master of International Business (MIB), fiind consolidat în mod explicit în diferite segmente ale acestuia.

Structura Evenimentului

În ultimul segment al conferinței, studenții au avut ocazia să se angajeze în discuții directe cu profesioniști în sustenabilitate care se confruntă zilnic cu aceste provocări. Sesiunea a început cu un grup de experți în afaceri, continuând cu discuții de grup ce au permis studenților să interacționeze informal cu fiecare expert, în funcție de interesele lor specifice.

Speakerii

Stacy Mahler

Stacy Mahler, reprezentanta Siemens Smart Infrastructure, a adus în discuție importanța decarbonizării, eficienței energetice și electrificării în contextul infrastructurii inteligente. Ea a subliniat cum inovarea tehnologică poate conduce la soluții sustenabile și cum abordările integrate pot avea un impact semnificativ asupra mediului și afacerilor.

Melanie Larkins

Melanie Larkins de la Accenture a discutat despre rolul serviciilor de sustenabilitate în transformarea organizațiilor. Ea a evidențiat modul în care consultanța în sustenabilitate poate ajuta companiile să adopte practici responsabile, să îmbunătățească performanțele ecologice și să genereze valoare pe termen lung.

Todd Hoff

Todd Hoff, fondatorul NPI Strategy Group, a abordat strategii de implementare a deciziilor responsabile în cadrul organizațiilor. El a prezentat exemple de succes și a discutat provocările întâlnite în procesul de integrare a principiilor de sustenabilitate în strategiile de afaceri.

Conferința „MIB Sustainability & Responsible Decision-Making Panel” a oferit studenților o oportunitate valoroasă de a învăța direct de la experți în domeniu despre importanța luării deciziilor responsabile și implementării principiilor de sustenabilitate în afaceri. Interacțiunea directă cu profesioniști de top le-a permis participanților să obțină perspective diverse și să își dezvolte înțelegerea asupra modului în care pot contribui la un viitor mai sustenabil.

Bineînțeles că ziua nu se putea încheia fără un seminar deosebit de important, intitulat „Provocările Leadershipului în 2024”, susținut de Dr. Nate Bennett, Director de Facultate al Programului de MBA Executiv.

Dr. Nate Bennett a prezentat informații esențiale despre provocările leadershipului în cadrul unui model VUCA. Acesta este un cadru ce ajută liderii să înțeleagă și să abordeze provocările într-o lume caracterizată prin:

 • Volatilitate: Factori care se schimbă rapid și sunt adesea în afara controlului. Aceasta necesită ca liderii să fie agili și să poată răspunde rapid la schimbări.
 • Incertitudine: Un viitor imprevizibil și lipsa informațiilor suficiente pentru a face planuri detaliate. Liderii trebuie să dezvolte strategii flexibile și să fie pregătiți pentru diverse scenarii.
 • Complexitate: Necesitatea de a înțelege structurile și modul în care acestea sunt interconectate. Liderii trebuie să aibă o perspectivă holistică și să fie capabili să navigheze prin sisteme complexe.
 • Ambiguitate: Vizibilitatea redusă a factorilor interni și externi și potențialul de confuzie sau neînțelegere. Liderii trebuie să fie capabili să comunice clar și să reducă incertitudinea prin transparență și direcție clară.

Dr. Bennett a subliniat importanța dezvoltării unor abilități specifice pentru a naviga eficient într-un mediu VUCA. Aceste abilități includ:

 • Agilitate în gândire și acțiune: Capacitatea de a răspunde rapid la schimbări și de a se adapta noilor circumstanțe.
 • Dezvoltarea unei viziuni clare: Chiar și în fața incertitudinii, liderii trebuie să poată articula o viziune care să ghideze organizația.
 • Capacitatea de a gestiona complexitatea: Utilizarea instrumentelor și tehnicilor de management pentru a înțelege și a naviga prin structuri complexe.
 • Comunicare eficientă: Reducerea ambiguității prin comunicare clară și deschisă, asigurându-se că toți membrii echipei sunt aliniați și informați.

La networking-ul serii am Conturat câteva întrebări de reflecție pentru liderii din învățământ în Contextul VUCA:

 1. Cum putem adapta strategiile educaționale pentru a face față volatilității?
  • Care sunt factorii care se schimbă rapid în domeniul educațional și cum putem răspunde eficient la aceste schimbări?
 2. Cum ne pregătim pentru incertitudinile viitorului în educație?
 • Ce măsuri putem lua pentru a anticipa și a planifica în fața unui viitor imprevizibil în sectorul educațional?
 1. Cum putem gestiona complexitatea tot mai mare a structurilor educaționale?
 • Care sunt interconexiunile esențiale între diferitele componente ale sistemului educațional și cum putem îmbunătăți înțelegerea acestora?
 1. Cum putem reduce ambiguitatea și confuzia în comunicarea educațională?
 • Ce metode de comunicare clară și transparentă putem implementa pentru a asigura o direcție clară și alinierea tuturor actorilor implicați în procesul educațional?
 1. Cum putem dezvolta abilități de leadership agil și adaptabil în rândul educatorilor?
 • Ce programe de formare și dezvoltare profesională sunt necesare pentru a pregăti liderii educaționali să fie agili și să se adapteze rapid la schimbări?
 1. Cum putem încuraja o mentalitate deschisă și inovativă în instituțiile educaționale?
 • Ce inițiative și politici pot promova inovarea și creativitatea în abordările educaționale, permițând instituțiilor să prospere într-un mediu VUCA?
 1. Cum putem evalua și îmbunătăți constant practicile de leadership în contextul VUCA?
 • Ce instrumente și metode de evaluare pot fi utilizate pentru a măsura eficiența leadershipului și pentru a implementa îmbunătățiri continue?

Vom reveni și cu alte relatări interesante despre această experiență unică!

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 185

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes