Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day) este sărbătorită în întreaga lume, la 12 mai.
Cu această ocazie, ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” urează „LA MULȚI ANI tuturor colegilor și colaboratorilor!”
Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.
Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses – ICN) este o federație ce reunește 130 de asociații naționale de asistenți medicali (NNAs), reprezentând peste 16 milioane de asistenți medicali din întreaga lume. Fondată în anul 1899, ICN este prima organizație internațională pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cea mai extinsă la nivel mondial.
Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Ea a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului și personalității sale, și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.
Cu tenacitate și ambiție, ea a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia, a creat un sistem de sănătate în India, a înființat și a condus școlile sanitare. Florence Nightingale a fost cea care a ridicat asistența medicală la rang de profesie de sine stătătoare. Cea mai mare realizare a vieții ei (și în același timp, motivul pentru care numele ei a rămas în istorie) îl constituie faptul că a făcut pasul decisiv în ceea ce privește recunoașterea profesiunii de soră medicală și, de asemenea, a înființat prima școală de profil.
Cursurile concepute și predate de ea au fost traduse în multe limbi străine și reprezintă și în prezent un material de studiu neprețuit. Florence Nigthingale a elaborat pe baza doctrinei deontologice hipocratice concepția profesională și responsabilitățile profesiei de asistent medical sub forma jurământului profesional al celor care acordă îngrijiri medicale.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” sărbătorește, de peste 30 de ani, Ziua Internațională a Asistentului Medical prin diverse activități care să evidențieze rolul deosebit de important pe care îl au cei care practică această profesie nobilă, cu onoare și dăruire față de semeni.
Anul acesta, Școala organizează evenimentul „ZILELE ASISTENTULUI MEDICAL 2021 – GENERAȚIA 19+”. Timp de două zile (11 – 12 mai 2021), invitați din domeniul medical, reprezentanți ai unităților sanitare partenere – de stat și private, Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), medici, asistenți medicali, reprezentanți ai lanțurilor de farmacii și clinicilor de recuperare medicală, cadre didactice, elevi, absolvenți, dar și parteneri ai școlii din Finlanda, Belgia și Elveția vor dezbate teme de actualitate precum: Rolul învățământului postliceal sanitar în formarea asistentului medical, Programe și proiecte de sănătate, Investiții în sănătate în contextul pandemiei, Managementul Resurselor Umane, Managementul Serviciilor medicale, Economia sanitară în contextul pandemiei, Managementul echipei de lucru – Echipa multidisciplinară și rolul ei în contextul pandemiei, Calitatea actului medical în pandemie, Rolul asistentului medical în echipa multidisciplinară; Calitatea actului medical; Tipologia pacientului în pandemie etc.
În deschidere, prof. Sorina NEGREI, coordonator și moderator al evenimentului, a afirmat: „Astăzi celebrăm una dintre cele mai nobile profesii în cadrul evenimentului „ZILELE ASISTENTULUI MEDICAL 2021 – GENERAȚIA 19+”. Tema întâlnirii este „Managementul sanitar – Asistentul Medical de la formare la angajare”. Indiferent de locul în care își desfășoară activitatea, menirea sa este una care depășește o fișă a postului, care merge dincolo de standardele unei profesii obișnuite. Este un mod de a fi!”
Prezent la eveniment, domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan MINCU, director general, Preşedinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a declarat: „La mulți ani din inimă tututor asistenților medicali din întreaga lume! De 31 de ani, ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” se află la intersecția dintre Educație și Sănătate. Azi, se vede mai mult ca oricând cât de importantă este Educația pentru Sănătate. Suntem și vom continua să fim un agent de sănătate pentru întreaga Europă. Felicitări tuturor elevilor și absolvenților! Mulțumim tuturor celor care ne sunteți alături și, într-un fel sau altul, sunteți dăruiți acestei profesii! Este poate cea mai importantă profesie din lume în acest moment, alături de profesia de medic. Mulțumesc partenerilor noștri, spitale de stat și private, pentru colaborare și pentru prezența la eveniment! De 31 de ani, creștem și ne perfecționăm pentru a oferi elevilor cea mai bună pregătire profesională. Procesul de educație are ca fundament conlucrarea dintre școală, parteneri în pregătirea practică și elev, fiecare aducându-și propria contribuție. Împreună găsim soluțiile cele mai bune și dezvoltăm modele de bune practici, care pregătesc asistentul medical pentru importantul rol de educator pentru sănătate, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă în acordarea îngrijirilor.”
Prof. Aurelia ȘOVA, director – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”: „Dragi asistenți medicali, aṭi dovedit mult curaj, profesionalism ṣi responsabilitate pentru vieṭile oamenilor. Sunteṭi un exemplu pentru formarea viitorilor asistenṭi medicali. Vă mulṭumim! Meritaṭi tot respectul, recunoṣtinṭa ṣi consideraṭia noastră! La mulți ani!”
Vasile APOSTOL, director general – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB): „Vă transmit susținerea mea și a primarului general al Capitalei pentru ceea ce faceți. Ne-a bucurat solicitarea dumneavoastră pentru a vă sprijini în organizarea stagiilor de practică. Pentru noi este foarte important să sprijinim latura practică a profesiei pentru care dumneavoastră puneți bazele. Este necesar întotdeauna să încurajăm pregătirea cadrelor medicale. Ceea ce faceți este foarte important pentru noi. De aceea, am început colaborarea și vom extinde acest parteneriat pentru cât mai multe spitale din București. Pentru Ziua Asistentului Medical transmit întreaga apreciere și toate gândurile bune pentru asistenții medicali!”
Valentina CAPOTĂ, inspector școlar – Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB): „Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este de un profesionalism și o ținută aparte. De fiecare dată, m-a impresionat foarte mult calitatea elevilor dumneavoastră, am admirat mereu ținuta profesională și științifică a acestora. Sunt impresionată de cât de performant se realizează managementul învățământului sanitar la dumneavoastră în școală, la cote dintre cele mai înalte. Cu siguranță, doamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii, ar fi mândră de ceea ce ați realizat. Căldura și spiritul de echipă au condus la reușita demersului educațional și a învățământului sanitar pe care îl reprezentați.”
La eveniment au fost prezenți și: Mihaela PROICEA – manager general al lanțului de clinici de recuperare medicală BIO ORTOCLINIC, Denisa SANDU – specialist recrutare pentru asistenții medicali – MEDLIFE, Carmen FILIP – director de Îngrijiri Medicale – MEDICOVER, Daniela NISTOR – director de Îngrijiri Medicale – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, farmacist Otilia CONSTANTINESCU – Farmaciile CATENA.
Înregistrarea integrală a Conferinței desfășurate marți, 11 mai, poate fi urmărită pe canalul de YouTube al școlii: https://www.youtube.com/watch?v=eCbjtaKjFeI
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, înființată în anul 1990, de dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a lumii medicale. Prin activitățile desfășurate, școala noastră continuă ţelul domniei sale de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate prin cunoaștere și comunicare; pentru că școala este locul de pornire al educației, pentru că educația înseamnă și deschiderea comunicării, circulația liberă a ideilor. A avea cunoştinţe, a avea aptitudini şi mai ales a avea atitudini potrivite sunt elementele de bază ale Educaţiei pentru Sănătate, pilonul central al activităţii şcolii.
prof. Raluca BRAD