În perioada 18 – 22 octombrie 2021 s-a desfășurat evenimentul online Vives International Week – Diversity in Care (Săptămâna Internaţională – Diversitate în îngrijiri), organizat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate VIVES – Facultatea de Nursing din Kortrijk și Roeselare – Belgia, partener al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
VIVES este o universitate cu sedii în trei mari oraşe din Belgia – Bruges, Roeselare şi Kortrijk, avȃnd o ofertă educaţională pentru peste 2.000 de studenţi în nursing şi peste 2.500 de studenţi în îngrijiri de sănătate.
Alături de reprezentanţi ai unor importante universităţi din întreaga lume (150 de participanți din peste zece țări), elevi ai școlii noastre, de la calificarea asistent medical generalist, au participat la o serie de prezentări şi workshop-uri pe teme legate de îmbunătățirea abilităților și a modalităților de comunicare în nursing, dar și la întâlniri despre unul dintre cele mai actuale subiecte abordate la nivel mondial: cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care reprezintă o cerere urgentă de acțiune a tuturor țărilor – dezvoltate și în curs de dezvoltare – într-un parteneriat global. A fost o reală oportunitate pentru schimburi de informaţii și idei.
De ce ar trebui să fie informați asistenții medicali despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?
Asistenții medicali au grijă de ceilalți – își aleg profesia pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor aflate în suferință. Aceasta este vocația lor, având la bază dinamica drepturilor umane și a justiției sociale.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă fac referire, de fapt, la sănătatea noastră. Neîndeplinirea lor afectează sănătatea fiecăruia dintre noi, a comunităților în general. Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical.
Asistenții sunt de multe ori singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate.
Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume și joacă un rol important în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
prof. Alina Ioniță
responsabil Relații și Proiecte Internaționale
prof. Raluca Brad