În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, atât prin susţinerea bolnavilor cu HIV, cât şi prin activităţi de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA.         
În 2022, sloganul sub care se desfăşoară această zi este „Equalize”. Este un îndemn pentru noi toți să lucrăm mai mult pentru a aborda inegalitățile și pentru a ajuta la stoparea SIDA.
Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi de îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.  
La nivel mondial se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.       

Mai avem doar opt ani până la obiectivul din 2030 de a pune capăt SIDA ca amenințare globală pentru sănătate. Inegalitățile economice, sociale, culturale și juridice trebuie abordate de urgență. Sfârșitul SIDA poate fi atins doar dacă abordăm inegalitățile. Liderii lumii trebuie să acționeze cu o conducere îndrăzneață și responsabilă. Și noi toți trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta și la combaterea inegalităților.

„Putem pune capăt SIDA – dacă punem capăt inegalităților care o perpetuează. În această Zi Mondială împotriva SIDA, avem nevoie ca toată lumea să se implice în împărtășirea mesajului că toți vom aborda inegalitățile”, spune directorul executiv UNAIDS, Winnie Byanyima. „Pentru a menține toată lumea în siguranță, pentru a proteja sănătatea tuturor, trebuie să luptăm pentru înlăturarea inegalităților.”

Cu ocazia acestei zile, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat o întâlnire cu o echipă ARAS (Asociația Română Anti SIDA), condusă de Bogdan Zaharescu – coordonator educație.

Înregistrata oficial în Bucuresti, la 10 aprilie 1992, ca organizație non-guvernamentală, ARAS a fost înființată de un grup de tineri voluntari care inițial și-au propus drept misiune informarea și educarea tuturor categoriilor de populație asupra pericolului reprezentat de SIDA și asupra mijloacelor de prevenire a infectiei cu HIV. Treizeci de ani mai târziu, ARAS promovează creșterea bunăstării și a calității vieții prin acțiuni de sprijin față de persoanele deja infectate sau bolnave, apără drepturile și intereselor acestora. În prezent, ARAS oferă servicii de asistență medicală, asistență materială, morală și psihologică pentru persoanele infectate sau bolnave și pentru familiile acestora. – potrivit site-ului www.arasnet.ro/istoric/

ARAS are ca misiune îmbunătățirea calității vieții prin proiectele și serviciile pe care le oferă ca răspuns la persistența existenței infecției cu HIV/SIDA în societatea de azi.

Obiectivele vizează: prevenirea HIV/SIDA, a hepatitelor B și C și a altor infecții cu transmitere sexuală (ITS); promovarea non-discriminării față de persoanele care trăiesc cu HIV și față de populațiile cu risc de infectare; diminuarea impactului psihologic, medical și social al infecției cu HIV, al hepatitelor B și C și al altor ITS; creșterea capacității instituțiilor, a profesioniștilor, a asociațiilor de persoane afectate de HIV/SIDA, a societății civile etc. de a oferi un răspuns adecvat și adaptat problematicii infecției cu HIV/SIDA în context contemporan.

Înţelegerea termenilor: ce este HIV? ce este SIDA?

HIV, prescurtarea de la virusul imunodeficienţei umane este un virus care atacă şi distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate lupta cu agenţii patogeni precum virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare şi celule canceroase. Astfel, rezultă infecţii şi forme de cancer fatale. Infecţia cu HIV înseamnă prezenţa virusului în organism, iar progresarea în timp, fără medicaţie adecvată, declanşează boala SIDA.

SIDA, prescurtarea de la sindromul imunodeficienţei umane dobândite este perioada finală a infecţiei cu HIV, atunci când sistemul imunitar este grav afectat de virus şi numărul celulelor T-CD4 scade foarte mult. În consecinţă, organismul nu mai poate face faţă infecţiilor şi în final cedează.

Care sunt factorii de risc în cazul HIV?

-Utilizarea instrumentelor nesterile în timpul operaţiilor, tatuajelor etc.

-Utilizarea drogurilor injectabile

-Contacte sexuale neprotejate

-Copii născuţi de mame infectate cu HIV

-Transfuziile cu sânge infectat

Cum se transmite infecţia HIV?

Transmiterea infecţiei cu HIV se realizează preponderent prin următoarele trei căi:

-Prin sânge: transfuzii de sânge şi produse din sânge infectate, transplant ţesuturi biologice şi organe infectate, seringi, ace contaminate cu sânge, instrumentarul medical prelucrat necalitativ;

-Sexuală, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată;

-Materno-fetal, de la mamă la copil în timpul sarcinii, naşterii şi în perioada de alăptare.

Cum nu se transmite HIV?

Este foarte important de a cunoaşte că HIV nu se transmite:

-pe calea aerului;

-prin produse alimentare sau apă;

-prin strângeri de mână sau îmbrăţişare;

-prin săruturi, tuse, strănut;

-prin intermediul animalelor sau prin înţepături de insecte.

Nu prezintă risc de infectare:

-traiul la comun;

-contactele la serviciu sau studii;

-călătoriile în comun în transportul public;

-frecventarea în comun a piscinei, saunei, băii, vasului de toaletă, obiectelor sportive şi de recuperare a sănătăţii;

-utilizarea în comun a veselei de bucătărie şi a lenjeriei de pat.

Tratamentul necesar pentru HIV/SIDA

De la apariţia primelor cazuri de infecţie HIV şi până astăzi, au fost descoperite numeroase medicamente care pot lupta împotriva virusului, dar niciun tratament eficient care să vindece în totalitate. Tratamentul specific doar încetineşte avansarea infecţiei în organism şi prelungeşte durata de viaţă până la momentul declanşării SIDA. Acesta poartă denumirea de antiretroviral (ARV) şi îşi exercită acţiunea direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea acestuia, astfel permite organismului să refacă sistemul imunitar. Tratamentul ARV ajută la menţinerea în parametri optimi a sănătăţii prin reducerea cantităţii de HIV din sânge şi din secreţiile genitale. Întrucât încărcătura virală este singurul factor de risc pentru toate modurile de transmitere HIV, utilizarea ARV scade riscul ca HIV să fie transmis de la o persoană la alta.

Studiile au demonstrat că terapia antiretrovirală reduce riscul transmiterii HIV pe cale sexuală, mai ales în cazul cuplurilor sero-discordante, dar şi de la mamă la făt.

Metode de prevenţie

Foloseşte întotdeauna prezervativul în timpul actului sexual;

Dacă ai dubii, fă-ţi testul HIV, ideal împreună cu partenerul;

Evită să ai prea mulţi parteneri sexuali;

Evită contactele sexuale neprotejate cu parteneri a căror stare de sănătate nu o cunoşti;

Foloseşte-ţi întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras sau periuţa de dinţi;

Evită contactul cu fluidele (sânge, spermă, secreţii vaginale) persoanelor necunoscute;

Dacă îţi injectezi medicamente, foloseşte întotdeauna ace sterile.

  

surse: https://www.unaids.org/en/2022-world-aids-day; www.arasnet.ro/istoric/; https://www.mediafax.ro/life-inedit/1-decembrie-ziua-mondiala-de-combatere-a-sida-cunosti-metodele-de-preventie-20372265

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 527

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes