Activitatea organizată în data de 29.09.2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, s-a desfășurat în mai multe locuri din capitală: Piața Universității, Parcul Kiseleff, Parcul Obor, Parcul Cișmigiu, Ateneul Român și Parcul Eroii Sanitari.
40 de voluntari, elevi ai școlii noastre, au dus mai departe mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #Pentru că așa spun eu!” în cele 6 puncte din Bucureșți, promovând astfel Educația pentru Sănătate.
Pe parcursul întregii zile, s-a derulat o amplă campanie de informare despre sănătatea inimii, despre riscurile afecțiunilor cardiace, dar și despre metodele de prevenție.
Coordonatorul din partea școlii noastre a fost prof. Sorina Negrei. Elevii s-au bucurat și de prezența doamnei directoare a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova.
Participanții au respectat mӑsurile de protecție sanitarӑ și regulile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.
Elevii au interacționat cu oamenii interesați să descopere mai multe despre hipertensiunea arterială și despre complicațiile pe care le pot dezvolta. Am reușit, astfel, ca împreună să aducem în prim plan unul dintre cei mai importanți factori de risc în bolile cardiovasculare.
Hipertensiunea arterială, o afecțiune silențioasă, care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat. Menținerea sub control a valorilor tensionale printr-un stil de viață echilibrat și un tratament corect poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.
Conform informațiilor furnizate de Societatea Română de Cardiologie, prevalența hipertensiunii aretariale (HTA) în România a fost estimată la aproximativ 45% că procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Mai important decât atât este faptul că un procent important din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, iar acest procent este undeva peste 20%. Așadar, cel puțin o cincime dintre hipertensivi nici nu știu că au valori tensionale crescute. Evident că, având hipertensiune, pot deja să aibă complicații fără ca măcar să știe și să ia măsuri. Aceste informații se bazează pe dată culese acum aproximativ 5 ani, prin studiul SEPHAR.
Impresii ale elevilor voluntari:
„Participarea la eveniment mi-a confirmat faptul că e necesară, în continuare, implicarea tuturor cadrelor din sistemul medical în acțiuni concrete de mobilizare a populației pentru activități de recreere, participarea la diverse evenimente sportive, discuții cu cetățenii pe marginea importanței adoptării unui stil de viață sănătos. Perpetuarea unor astfel de evenimente constituie mici victorii. Cumulat cu implicarea altor factori (media, inițiativa similară a altor entități), putem zâmbi la gândul că am contribuit, cu puțin, la prevenirea și combaterea bolilor cardiovasculare. Am întâlnit la eveniment persoane diverse. Unii reticenți, alții optimișți. Sarcina noastră este aceea de a convinge. Putem face asta oferind exemple. Negative, în scop mobilizator (cu evidențierea cifrelor și statisticilor induse de bolile în domeniu) și pozitive (cu explicarea avantajelor apelării la instrumente concrete de combatere a acestora).”
Mihaela Hârbu, II H – AMG
„Din punctul meu de vedere astfel de evenimente sunt foarte utile și necesare, iar noi, viitori educatori pentru sănătate, avem responsabilitatea de a participa sau promova astfel de inițiative. Sper că persoanele cu care am reușit să interacționez au rămas cu câteva informații de bază despre tensiunea arterială, iar reticența unor oameni s-a datorat contextului pandemic.”
Raluca Florentina Pană, II A – AMG
„Am fost impresionată de faptul că mulți dintre cei interesați își monitorizau deja tensiunea. Au fost destul de mulți care au afirmat că sunt hipotensivi și se confruntau cu manifestările specifice acestei probleme. Campania de conștientizare asupra necesității măsurării tensiunii arteriale a fost oportună.“
Gabriela (Dușa) Pavel, II C – AMG
„Eu mă mândresc cu faptul că am participat la activitatea prin care am sărbătorit Ziua Mondială a Inimii din următoarele motive:
1 – am avut oportunitatea să pun în practică cunoștințele și abilitățile dobândite la cursuri și la stagiile de practică;
2 – am interacționat cu oamenii și am avut sentimentul că am putut fi utilă semenilor mei, iar acest lucru mă face mai fericită;
3 – și, nu în ultimul rând, am avut ocazia de a promova această școală de asistenți ai inimilor, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, de care sunt foarte mândră.
Sanda (Tudor) Oprea, III H – AMG
„A fost prima activitate în aer liber la care am luat parte de când sunt elev al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și pot spune că am rămas plăcut surprins văzând că oamenii încă vor să învețe ceva util și benefic pentru sănătatea lor. Sper ca pe viitor să mai am ocazia unei astfel de experiențe!“
Robert Albu, II A – AMG
„A fost o activitate plăcută și foarte utilă, am socializat cu oamenii și ne-am împrietenit cu alți colegi. În general, oamenii au fost deschiși și încântați de această acțiune. Sper ca și în viitor să se mai organizeze astfel de evenimente.”
Valentina Rotărescu, II A – BFKT
„În opinia mea, această campanie pentru informarea oamenilor, referitoare la măsurarea tensiunii arteriale (cu accent deosebit pe hipertensiunea arterială) a fost o experiență interesantă pentru mine; m-a ajutat să îmi gestionez emoția de a vorbi în public, am întâlnit oameni cu caractere diferite, ceea ce mi-a stimulat creativitatea de a găsi metode de a le capta atenția; adaptabilitatea este o calitate foarte căutată în zilele noastre și participarea la această campanie de promovare a sănătății m-a făcut mai sigură pe mine. Feedback-ul primit de la colegii mei m-a ajutat să realizez că atunci când mă implic cu adevărat, când fac ceva din pasiune se vede, se simte. Oamenii au fost interesați, curioși, mai mult persoanele trecute de 40 de ani decât tinerii. Le-am prezentat informațiile medicale învățate la orele de nursing din cadrul școlii, în care profesorii s-au implicat cu tot sufletul ca să ne instruiască, să ne îndrume, să ne prezinte profesia nobilă și frumoasă de asistent medical, fără a omite dificultatea acesteia. Țin să menționez că măsurile de protecție impuse de pandemie au fost respectate, fiind instruiți înainte de activitate despre regulile campaniei de către reprezentanții Societății Române de Cardiologie, care au depus eforturi considerabile pentru a avea loc această campanie de promovare a sănătății pe tema hipertensiunii arteriale.”
Cosmina – Florentina Andrei, II C – AMG
Felicitări pentru organizatorii acestui eveniment! Felicitări, dragi elevi!
prof. Sorina Negrei
coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare