Ziua Națională a României se desfășoară în mod atipic anul acesta. De 1 decembrie, Armata Română a pregătit o ceremonie restrânsă şi fără public, la Arcul de Triumf. În 2020 nu au defilat nici militarii, nici aparatele de luptă. Mai mult decât atât, din cauza restricțiilor sanitare, publicul nu a putut să participe la eveniment.

În discursul său, Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra eroilor prezentului: personalul medical care luptă cu pandemia de covid-19.

Cităm o parte din principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„În acestă piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil.

Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Pandemia de covid-19 ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.

Nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României moderne de astăzi.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și slujite cu credință.

Suntem datori să păstrăm ca bunuri de cel mai mare preț libertatea, unitatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii.

Eroii patrioți au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, când am fost nevoiți să renunțăm la o viață normală, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie luptând cu virusul.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an: personalul medical.

Transmit toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină eforturile cadrelor medicale și ale forțelor de ordine.

Vă mulțumesc pentru altruismul vostru! Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit.

Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generație are eroii săi. Sunt convins că în viitor cei care azi sunt copii își vor aminti de acest efort național așa cum noi azi îi evocăm pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989.

Generațiile viitoare își vor aminti de imensele voastre sacrificii. Când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou și vom spune că uniți am învins.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Vă doresc multă sănătate!”

Tot azi, preşedintele a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler mai multor medici și asistenți medicali aflați în linia întâi în lupta cu noul virus și celor şase Universităţi de Medicină şi Farmacie din București și din țară.

(sursa: newsweek.ro)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 113

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes