O nouă zi, o nouă misiune încheiată cu succes de echipa Educatorilor pentru Sănătate.

De Ziua Mondială fără Tutun, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR) o nouă activitate pentru măsurarea gratuită a valorilor tensiunii arteriale și glicemiei. Fumatul este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare și un factor agravant în diabetul zaharat.

Beneficiarii de toate vârstele au primit cu bucurie și admirație inițiativa școlii noastre de a oferi aceste servicii în mod gratuit.

Prin organizarea acestui eveniment am venit în folosul comunităţii prin promovarea Educaţiei pentru Sănătate şi oferirea unor servicii medicale gratuite: măsurarea tensiunii arteriale, testarea glicemiei și indicaţii profilactice privind fumatul, bolile cardiovasculare şi metabolice.

Coordonatorul activității a fost doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova.

Elevii voluntari ai școlii noastre au fost însoțiți și coordonați de responsabilii activității, prof. Natalia Chitic și prof. Mirela Avram.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” va organiza în următoarea perioadă și alte activități asemănătoare, impactul și feedback-ul primit din partea cetățenilor fiind unul foarte bun.

În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afecțiunile cardiovasculare. Acestea sunt și o cauza majoră de dizabilități.

Bolile cardiovasculare afectează inima, dar și vasele de sânge ale inimii. Riscul apariției bolilor de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații care au peste 45 de ani și femeile cu vârsta de peste 55 de ani sunt mai predispuși la manifestarea bolilor cardiovasculare.

Există un risc destul de mare pentru o persoană să fie diagnosticată cu aceste afecțiuni dacă un membru apropiat al familiei a avut o boală de inimă în tinerețe. Deși nu puteți înlătura anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul medical familial, sexul sau vârsta, există unele moduri de prevenire a bolilor de inimă, cum ar fi: renunțarea la fumat, exercițiile fizice regulate, reducerea aportului de sare, consumul de alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, consumul de fructe și legume, limitarea cantității de alcool, controale medicale regulate. (sursa: www.sfatulmedicului.ro)

Puteți evita problemele cardiace prin adoptarea unui stil de viață sănătatos, chiar de azi! Prevenția salvează vieți!

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 250

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes