Când vine o zi aniversară ne gândim la semnificaţia ei, la impactul asupra unor grupuri ,,ţinta’’ la importanţa istorică şi în special la mesajul pe care trebuie să-l aduca pentru prezent.

Astfel abia a trecut 12 mai (2010) Ziua înternaţională a Nursingului şi ne gândim ce reprezintă 22 mai- Ziua Europeană anti-obezitate.

Această maladie ,,moderna’’ a luat amploare în toată Europa deci şi în România,devenind o problemă de sănătate publică.

Literatura de specialitate lansează două metode de tratament.

Respectiv:,, balonul gastric vegetal si tratamentul chirurgical’’

Am  speranţa că orice cursant din şcoala postliceală sanitară priveste omul in mod holistic şi nu segmentar.

A avea un organism sănătos înseamnă să duci o viaţă sănătoasă.De la aerul înspirat care printr-o circulaţie adegvată asigură o irigare a SNC, un metabolism,o digestie şi asimilare pe măsură.Nu ne putem gândi numai la alimentaţie şi hidratare.Cu toate acestea o serie de factori sunt neglijati. Organismul este un ,, întreg complex’’nu numai tub digestiv.

Dacă ne vom uita doar la statisticile OMS în care sunt înregistraţi peste 210 milioane de bolnavi cu boli pulmonare cronice,alte milioane cu boli C.V şi enumerarea poate continua.

Aceste cifre trebuie să ne sensibilizeze, să ne determine să acţionăm cu un program susţinut pentru prevenţie care NU COSTĂ.

Unii spun: ,, în stadiul în care suntem nu mai este nimic de făcut’’FALS

După cum se ştie speranţa moare ultima.

Aplicarea cunoştinţelor dobândite formarea de ,, echipe’’eficiente,activitatea de voluntariat în rândul tinerilor ar avea un impact benefic asupra celor neinformaţi,celor uşor înfluenţabili, celor luaţi de ,,valul’’ noutaţii teribilismului care ajung la experienţe nefaste.

Un program educaţional bine structurat,bine gândit, aplicat şi evaluat va avea rezultate incredibile.

Acestea presupune voinţa,cunostinţe profesionale temeinice, capacitate de daruire ( din ceea ce ştii şi poţi) şi multe alte calitaţi din scala de valori a fiecaruia.

Olaru Eugenia

Mai 2010

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 111

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes