Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are ca misiune formarea viitorilor Educatori pentru Sănătate. Așadar, preocupați de Educația pentru Sănătate, considerăm că este necesară de la cele mai mici vârste.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, școala noastră a fost din nou gazda unor echipe de preșcolari și școlari, care au dorit să afle mai multe despre alimentația sănătoasă.
Elevii au fost mici „sculptori” în fructe și legume, realizând diferite figurine. Au adus și desene realizate de ei cu tema „Un măr pe zi ține doctorul la ușă”.
Prof. Cristina Costache a moderat activitatea, iar la final elevii au vizionat o prezentare despre alimentația sănătoasă bazată pe fructe și legume.
Prin desenele și colajele realizate cu talent de micii elevi se vede că au înțeles că este foarte important pentru sănătatea noastră să avem o alimentație echilibrată, să practicăm sportul, jocul în aer liber.
Felicitări tuturor participanților și profesorilor îndrumători!
Școala noastră, în calitate de instituție gazdă a evenimentului, a fost reprezentată de prof. Aurelia Șova – director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Anca Grecu – director adjunct, prof. Andreea Csolti ( șef Catedra de Nursing și Științe ) și prof. Cristina Costache.
Doamna prof. Lucreția Băluță, coordonator Programe Internaționale Asociația Ecomondia –București (locul I în Europa în implementarea Programelor Educative ONU / UNESCO / UNICEF în perioada 2011-2016), organizator al acestei activități, ne-a adresat câteva cuvinte:
„În ceea ce ne privește, prin activitatea care a avut loc la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București – gazdă primitoare și de această dată, a fost o adevărată lecție de alimentație sănătoasă și de igienă alimentară, pe care preșcolarii și școlarii au primit-o de la colegii lor mai mari, viitori asistenți medicali, de la doamna prof. Cristina Costache și conducerea acestei prestigioase instituții.
Sub titlul ales în acest an – „Din grădina lui Brumărel” – preșcolarii de la Grădinița nr. 30 și Școala Generală nr. 110 – „George Topârceanu”, ambele din sectorul 4, elevi ai Școlii Generale nr. 195 din sectorul 3, colegii lor de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din sectorul 2, însoțiți de cadre didactice și de câțiva părinți, au realizat adevărate „sculpturi” din legume, fructe și zarzavat.
Creațiile lor au avut teme diverse: Alimentele care se află în desaga unui ardelean – compoziție realizată de preșcolarii Grădiniței 30; Ceremonialul ceaiului la români a fost tematica la care s-au oprit elevii din ciclul primar ai Școlii Gimnaziale nr. 110 – „George Topârceanu”. Adevărate „vaze cu flori” au realizat și colegii lor de la Școala nr. 195. Din legume precum vinete, castraveți, dovlecei au fost realizate diverse animale și o căsuță pentru păsări de către elevii Liceului Pedagogic.
Colegii lor de la Olga Gudynn International School – OGIS din Pipera au ilustrat prin desene, cu mult talent și culoare, două din cunoscutele proverbe românești: „Un măr mâncat în fiecare zi ține doctorul la ușă” și un alt exemplu din înțelepciunea românească: „Înțelepții beau apa”.
O succesiune de imagini cu părți din corpul uman și asocierea cu legume și fructe, respectând rigorile științifice, a fost susținută de doamna prof. Cristina Costache, cadru didactic al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Cei prezenți în sală, preșcolari și elevi, dar și cadrele didactice care îi însoțeau, au urmărit cu mare atenție proiecția și explicațiile susținute de doamna profesor.
Întrebări și răspunsuri sincere, numeroase, adresate celor prezenți, despre alimentația din zilele noastre, despre igienă, despre diversitatea alimentară aflată în „Cămara lui Brumărel”, au întregit această autentică lecție, pe care atât cei mici, cât și cei mari, nu o vor uita, cu siguranță.”
Mulțumim doamnei prof. Lucreția Băluță pentru această colaborare.
prof. Raluca Brad