Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a participat la dezbaterea despre problemele din sistemul de educație și cel sanitar românesc, ce a avut loc la Bistrița, vineri – 20 aprilie 2018.

 

Invitați speciali au fost Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse și membru al Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei de la Paris și Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

 

Din partea școlii noastre au participat prof. Anca Grecu – director adjunct, șef Catedra Farmacie,  prof. Cristina Costache coordonator  Proiectul Educativ Regional „Învățați să ajutați!”  și prof. Gelu Costache – șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare.

 

Au fost reprezentate în sală aproape toate insituțiile descentralizate: de la Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, DGASPC – Bistrița-Năsăud, Colegiul Medicilor stomatologi și al celor de familie, Colegiul farmaciștilor, Școala Postliceală Sanitară Bistrița, ONG-uri, reprezentanții sindicatelor din cele două domenii, cadre medicale, cadre didactice.

Discursurile susținute au avut ca puncte de plecare situația actuală din sistemul de învățământ și cea din sistemul de sănătate și găsirea soluțiilor pentru creșterea calității din cele două domenii.

 

Doamnele prof. Anca Grecu, director adjunct și Cristina Costache au schițat în prezentările susținute rolul școlii noastre în formarea Educatorilor pentru sănătate și au subliniat importanța Educației pentru sănătate în învățământ, plecând de la cea mai mică vârstă. 

 

Prof. Anca Grecu, director adjunct, șef Catedra Farmacie: „Școala noastră a fost înființată în anul 1990 de către Doamna Dr. Mioara Mincu. Este cea mai mare școala postliceală sanitară privată. Avem peste 1.600 de elevi care devin Educatori pentru sănătate. Misiunea noastră este de a forma Educatori pentru sănătate și ne desfășurăm activitatea pe acest principiu: de a promova Educația pentru sănătate. Cadrele noastre didactice sunt specialiști în medicină, farmacie, balneofiziokinetoterapie și recuperare, medici, asistenți medicali și profesori de alte specialități. Pregătim elevii ca asistenți medicali generaliști, asistenți medicali de farmacie și asistenți medicali de balneofiziokinetoterapie și recuperare, atât pentru țară, cât și pentru străinătate. Avem foarte multe oferte de angajare prin partenerii noștri. Ceea ce facem în plus față de activitatea din cadrul școlii este să ne ocupăm chiar și de cei mai mici copii, de la grădinițe, școli, licee și să promovăm Educația pentru sănătate de la cele mai mici vârste. Cu ajutorul colegilor care sunt și cadre medicale mergem direct către ei și încercăm să îi facem să fie responsabili de propriile lor decizii și să fie pregătiți pentru viață.”

 

 „O latură formativă a Proiectului Educativ „Învățați să ajutați!” este educarea elevilor de liceu pentru acordarea primului-ajutor, dar şi în spiritul educaţiei pentru sănătate: nevoile alimentare şi educaţia în sensul unui stil de viaţă sănătos, evitarea abuzului de medicamente prin automedicaţie, evitarea consumului de alcool şi tutun, prevenirea utilizării drogurilor, etc. În contextul în care societatea, din punct de vedere civic, moral şi etic este în continuă căutare, prin acest proiect noi încercăm să dezvoltăm valorile civice, grija pentru aproape, respectul pentru viaţa proprie şi pentru viaţa celuilalt. Prin intermediul activităţilor derulate, elevii Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” sunt pregătiţi pentru cunoaşterea problemelor comunităţii şi implicarea în creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate în rândul tinerilor liceeni. Prin tot ceea ce facem încercăm ca elevii, copiii noștri să devină Educatori pentru sănătate și nu viitorii pacienți.” – a afirmat prof. Cristina Costachecoordonator Proiectul Educativ Regional „Învățați să ajutați!”

 

 Au mai vorbit: prof. Gelu Costache, prof. Claudia Ladar, dr. Corina Ernst, sociolog Mirela Parker, dr. Virgil Rus ( Facultatea de Educație fizică a UBB – Cluj, filiala Bistrița ). Domnul Marin Mic a vorbit despre puterea exemplului și despre educația care trebuie făcută plecând de la universul interior al copilului.

Discuțiile libere, deschise, directe, căutând soluții, au fost foarte bine conduse de doamna deputat Cristina Iurișniți.

 

( sursa: http://www.bistriteanul.ro/foto-video-haos-in-sanatate-haos-in-educatie-dar-solutiile/)

 

prof. Raluca Brad

 

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 137

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes