Vineri, 24 noiembrie, Universitatea de Medicină şi FarmacieCarol Davila” a organizat o masă rotundă privind Educația în terapia durerii.

Echipa școlii noastre, formată din prof. Gelu Costache şi 5 elevi din anul I, calificarea BFKT, a fost prezentă la eveniment, dat fiind faptul că managementul durerii reprezintă o temă şi o preocupare de interes major, pentru toate specializările, la toate nivelurile de pregătire.

Durerea afectează, în formă acută sau cronică peste 50% din populaţie şi „cu toate că nu se moare de durere, se poate trăi în durere”. De cele mai multe ori este invalidantă, afectând atât subiecţii, cât şi microuniversul social din jurul subiectului.

Prezentările profesorilor medici specialişti, psihologi, psihiatrii au subliniat eforturile fiecărei metode de tratament al durerii, cu beneficiile şi limitările fiecăreia, de la administrarea medicamentelor (AINS, Opiacee, etc.) pâna la tehnicile specifice  fizio-kinetice din medicina tradiţională, la terapia cognitiv-comportamentală, placebo şi chiar meloterapia.

Un al doilea subiect abordat a fost necesitatea alinierii educaţiei cadrelor medicale la standardele europene şi americane în privinţa terapiei durerii. Dacă „afară” terapia durerii necesită dobândirea de competențe specifice şi supraspecializare (până la 3 ani), „la noi”  este un curs de 8-20 ore,  opţional, în anul III, în cadrul Facultății de Medicină „Carol Davila.

În concluzie, a fost o zi extrem de interesantă şi de motivantă. Mulţumim redacţiei „Viaţa Medicală” pentru invitaţie şi pentru exemplarele din volumul „Terapia Durerii” oferite în dar elevilor  participanţi, dar şi doamnei prof. Maria Besciu, gazda noastră din partea UMF Carol Davila.

prof. Gelu Costache

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 137

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes