Vineri, 24 noiembrie, Universitatea de Medicină şi Farmacie„Carol Davila” a organizat o masă rotundă privind Educația în terapia durerii.
Echipa școlii noastre, formată din prof. Gelu Costache şi 5 elevi din anul I, calificarea BFKT, a fost prezentă la eveniment, dat fiind faptul că managementul durerii reprezintă o temă şi o preocupare de interes major, pentru toate specializările, la toate nivelurile de pregătire.
Durerea afectează, în formă acută sau cronică peste 50% din populaţie şi „cu toate că nu se moare de durere, se poate trăi în durere”. De cele mai multe ori este invalidantă, afectând atât subiecţii, cât şi micro–universul social din jurul subiectului.
Prezentările profesorilor medici specialişti, psihologi, psihiatrii au subliniat eforturile fiecărei metode de tratament al durerii, cu beneficiile şi limitările fiecăreia, de la administrarea medicamentelor (AINS, Opiacee, etc.) pâna la tehnicile specifice fizio-kinetice din medicina tradiţională, la terapia cognitiv-comportamentală, placebo şi chiar meloterapia.
Un al doilea subiect abordat a fost necesitatea alinierii educaţiei cadrelor medicale la standardele europene şi americane în privinţa terapiei durerii. Dacă „afară” terapia durerii necesită dobândirea de competențe specifice şi supraspecializare (până la 3 ani), „la noi” este un curs de 8-20 ore, opţional, în anul III, în cadrul Facultății de Medicină „Carol Davila”.
În concluzie, a fost o zi extrem de interesantă şi de motivantă. Mulţumim redacţiei „Viaţa Medicală” pentru invitaţie şi pentru exemplarele din volumul „Terapia Durerii” oferite în dar elevilor participanţi, dar şi doamnei prof. Maria Besciu, gazda noastră din partea UMF „Carol Davila”.
prof. Gelu Costache