Activitatea fizică regulată, jocul activ și sportul pot fi un mijloc practic de realizare a numeroase câștiguri pentru sănătate, direct sau indirect, prin impactul său pozitiv asupra altor riscuri majore, în special hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, obezitatea, consumul de tutun și stresul.

Când enumerăm atât de multe beneficii ale activității fizice, nu putem răspunde decât cu DA solicitării de a fi alături de echipele aflate în competiții sportive.

O echipă formată din prof. Mirela Avram, prof. Adriana Jerca, elevii Alexandra Roberta Dan, Bianca Elena Văcăreșteanu, Gabriela Goran, Carmen Andreea Feraru, Aida Gabriela Costea (clasa I A – AMG), Aurelian Mihalache (clasa I H – AMG), Romina Anghel, Ana-Maria Ion (clasa II G – AMG) și coordonată de prof. Anca Mihai a fost prezentă în sala Centrului Sportiv Apollo pentru a acorda primul ajutor până la sosirea echipajului de urgență. Echipa „Carol Davila” s-a bucurat și de vizita doamnei director – prof. Aurelia Șova.

Mulțumim profesorilor antrenori și organizatorilor competiției pentru încrederea și oportunitatea de a fi alături de elevii liceeni care s-au aflat pe teren.

Am fost onorati să aplaudăm evoluția de pe teren a echipelor de fotbal feminin de la Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Liceul Teoretic Decebal, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”. Felicitări tuturor!

Activitatea fizică are numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism:

-reduce riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer și diabet de tip 2;

-în general, îmbunătățește metabolismul glucozei;

-reduce grăsimea corporală și scade tensiunea arterială;

-reduce riscul de cancer de colon prin efectele prostaglandinelor, reducerea timpului de tranzit intestinal și niveluri mai mari de antioxidanti;

-este, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de cancer de sân, care poate fi rezultatul efectelor asupra hormonilor;

-poate îmbunătăți sănătatea musculo-scheletică și poate reduce simptomele de depresie.

Activitate fizică regulată:

-reduce riscul de a muri premature;

-reduce riscul de a muri din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral, care sunt responsabile pentru o treime din toate decesele;

-ajută la prevenirea / reducerea hipertensiunii arteriale, care afectează o cincime din populația adultă a lumii;

-ajută la controlul greutății și scade riscul de a deveni obezi;

-ajută la prevenirea/reducerea osteoporozei, reducând riscul fracturii de șold la femei;

-reduce riscul de a dezvolta dureri lombare; poate ajuta la gestionarea afecțiunilor dureroase, precum durerile de spate sau de genunchi;

-ajută la construirea și menținerea oaselor, mușchilor și articulațiilor sănătoase;

-promovează bunăstarea psihologică, reduce stresul, anxietatea și depresia;

-ajută la prevenirea sau controlul comportamentelor riscante, în special în rândul copiilor și tinerilor, cum ar fi consumul de tutun, alcool sau alte substanțe, alimentație nesănătoasă sau violența.

Activitatea fizică regulată oferă tinerilor o sănătate fizică, mentală și socială substanțială.

Practicarea regulată a activității fizice ajută copiii și tinerii să construiască și să întrețină oasele, mușchii și articulațiile sănătoase, ajută la controlul greutății corporale, ajută la reducerea grăsimilor și la dezvoltarea eficientă a funcției inimii și plămânilor. Facilitează dezvoltarea abilităților de mișcare și ajută la prevenirea anxietății și depresiei.

Angajarea în joc și sport oferă tinerilor oportunități de exprimare naturală, încredere în sine, facilitează interacțiunea socială și integrarea, îi ajută să învețe spiritul de solidaritate și fair-play. Aceste efecte pozitive ajută, de asemenea, la contracararea riscurilor și daunelor cauzate prin modul de viață solicitant, competitiv, stresant și sedentar, atât de comun la tinerii de astăzi. Implicarea în activități fizice și sporturi ghidate corespunzător poate, de asemenea, să încurajeze adoptarea altor comportamente sănătoase, inclusiv evitarea consumului de tutun, alcool și droguri și violență în comportament.

 

prof. Mirela Avram

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 457

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes