Echinocțiul de primăvară 2025 are loc miercuri, pe 20 martie, la ora 11:01 (ora României). Fenomenul marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Echinocțiul de primăvară reprezintă, de asemenea, data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric.
În prima lună de primăvară din calendar, în România se trece la ora de vară 2025. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie. În urma schimbării, ora 3:00 devine 4:00.
În perioada echinocţiului de primăvară, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea (la echinocţiul de primăvară) simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.
Ce este un echinocțiu
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus”, tradus prin „egal” şi „nox”/„noctis”, tradus prin „noapte”. Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic, din fiecare toamnă și primăvară.
Ce înseamnă echinocțiul din punct de vedere astronomic
Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite perioade ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu Ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′, explică astro-urseanu.ro.
Ce este primăvara astronomică
Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, pe data de 20 martie, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară
Potrivit tradiției populare, se spune că, dacă vremea va fi călduroasă în ziua echinocțiului de primăvară, ne așteaptă o vară călduroasă. În schimb, dacă va fi o zi ploioasă, atunci vara poate fi cu vreme capricioasă. În mai multe zone din țară, în ziua echinocțiului se aprind focuri pe dealuri și în gospodării, pentru a alunga frigul și spiritele rele. Momentul echinocțiului de primăvară este asociat cu renașterea, reînnoirea și fertilitatea, semnificând începutul unei perioade de creștere și înflorire. Este un moment de când natura revine la viață, crește temperatura în termometre, iar agricultorii încep muncile agricole.
sursa: www.digi24.ro
prof. Raluca Brad