Oamenii nu au spus „adio” evoluției, arată un studiu recent realizat la Universitatea din Adelaide, Australia. Iar această evoluție este foarte rapidă, spun cercetătorii din întreaga lume.

Analizele, realizate pe cadavre din diferite perioade, arată că la generațiile noi există o arteră în braț care ar fi trebuit să dispară în prima parte a vieții, chiar intrauterine.

În mod normal, artera care trece prin centrul antebrațelor noastre cât încă suntem în pântece, dispărea până la naștere, dar asta nu se mai întâmplă la fel de des ca înainte.

„Începând din secolul al XVIII-lea, anatomiștii studiază prevalența acestei artere la adulți și studiul nostru arată că se regăsește tot mai des”, spune anatomistul Teghan Lucas, conform IFL Science.

Artera mediană, căci despre ea este vorba, se formează destul de devreme, ea având rolul de a transporta sângele în centrul brațelor noastre, pentru a ne hrăni mâinile în creștere.

În jurul a 8 săptămâni, aceasta intră în „regresie”, sarcina fiind preluată de alte două vase de sânge. Specialiștii în anatomie știu de ceva timp că această atrofiere a arterei mediane poate să nu fie totală. În unele cazuri, rămâne în jur de încă o lună. Uneori ne naștem cu ea încă pompând, hrănind fie doar antebrațul, fie în unele cazuri și mâna.

Pentru a compara prevalența acestui canal sanguin, oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au examinat 80 de membre provenind de la cadavre, toate donate de australieni. Au descoperit că artera pare să fie de trei ori mai frecventă la adulți astăzi decât acum mai bine de un secol.

„Dacă această tendință continuă, majoritatea oamenilor vor avea artera mediană a antebrațului până în 2100”, arată Lucas într-un raport publicat de Journal of Anatomy.

sursa: spotmedia.ro 

www.youtube.com/watch?v=zIb9mymN80o&feature=emb_logo

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 183

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes