Un OM cald și cu zâmbetul pe buze, empatic, implicat, corect și generos. Deși pare descrierea asistentului medical ideal, este portretul elevei Iulia – Cătălina Pomană (Țigănuș) – clasa III F – AMG, șefa Promoției 2020 – calificarea asistent medical generalist. Într-un dialog foarte deschis, ne-a spus povestea ei.
Iulia este din Focșani, dar a ales să locuiască în București, alături de soțul și fetița de 10 ani, „lumina ochilor” săi, după cum afirmă chiar ea.
Absolventă de Relații Internaționale și Studii Europene, după terminarea facultății, Iulia a plecat în Spania, unde și-a deschis propria afacere, un mic restaurant, pe care în prezent îl administrează mama sa.
E bine să ai mai multe opțiuni în viață!
„Deși eram licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, am considerat că în viață e bine să ai mai multe opțiuni. Am optat pentru Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, calificarea asistent medical generalist, pentru că am urmat dorința stăruitoare a inimii. Și… iată-mă, astăzi, ajunsă la final!
Această școală îți oferă direcții diverse de dezvoltare, crează contextul social de care orice persoană are nevoie și te pune în fața unor oportunități extraordinare: burse de excelență, participări la conferințe și congrese, workshopuri, cursuri masterclass, mentori dedicați și bine pregătiți, concursuri, practică în multe spitale de stat și private. De toate acestea, eu am beneficiat.
Mă apropii cu pași repezi de examenul de certificare a competențelor profesionale, iar dacă ar trebui să rezum cei 3 ani de studiu în câteva cuvinte, acestea ar fi: muncă susținută, evoluție, satisfacții, recunoștință, respect, suflet, entuziasm.”
Ce înseamnă să-ți urmezi „dorința stăruitoare a inimii”?
„Mi-am dorit, la un moment dat în viață, să fiu medic. Era și dorința tatălui meu; mi-a spus cu ceva timp înainte să îl pierd: „Să te faci, tată, doctor! Îți stă tare bine în alb și s-ar vindeca oamenii doar uitându-se la tine”. La acel moment nu mă identificam cu domeniul medical, eram sensibilă, mă speria numai gândul la sânge… Eu mi-am dorit să fac jurnalism sau actorie, însă tatălui nu i-a sunat bine și am renunțat. Dorința stăruitoare a inimii mele e să fac bine, motiv pentru care sunt în plin proces de adopție a unui copilaș.
Nu sunt mare activistă. Mă remarc un pic mai greu pentru că mie îmi plac oamenii care fac anumite lucruri fără să trâmbițeze. Și consider că modestia e apanajul omului inteligent.”
„Așa sunt de fel, un om implicat. Să treacă timpul cu folos!”
Cei 3 ani au trecut destul de repede, Iulia fiind unul dintre elevii implicați în foarte multe activități ale școlii. „Mi-a făcut mare plăcere! Și așa sunt de fel, un om implicat. Să treacă timpul cu folos!” – afirmă Iulia.
„Am câștigat concursul de specialitate „Totul pentru sănătate”, cu probă scrisă și practică. Am participat și la alte concursuri ale școlii: „Anatomia 3D (mențiune), Atelierul de nutriție (locul 2), Genetica în slujba sănătății (mențiune), Educație, nu medicație (locul 3). De asemenea, am avut ocazia să fiu prezentă la diverse Conferințe de Nursing. Am participat la toate cursurile Masterclass și la atelierele de lucru desfășurate în sala de demonstrații a școlii noastre, la evenimentele Glicoday, dar și la activitățile de promovare a ofertei educaționale organizate în licee, în cadrul Proiectului municipal „Învățați să ajutați”.
Discursul de Absolvire al Iuliei a fost emoționant, dar perfect adaptat contextului actual. A fost un final de an școlar „altfel”, iar evenimentele și deciziile din ultimele luni ne-au determinat să fim mult mai flexibili și adaptabili. Pentru noua generație de asistenți medicali, provocările profesiei vor fi diverse, iar lupta de a rămâne drepți și demni în fața problemelor nu va fi foarte ușor de dus.
„Avem parte de o Festivitate de Absolvire atipică, motiv pentru care cred că, pe bună dreptate, ne-am putea numi „Generația Zoom”. Însă, dat fiind faptul că adaptabilitatea este una dintre cele mai mari calități ale omului, ne conformăm și sperăm să revenim cât mai curând la normalitate.
Dacă ne aflăm astăzi aici se datorează, în primul rând, perseverenței, ambiției, curajului și determinării.
Conștienți fiind că domeniul medical presupune un proces perpetuu de învățare și acumulare de noi cunoștințe, încheiem astăzi un capitol important, urmând ca fiecare dintre noi să iși continue în maniera proprie povestea începută acum 3 ani.
Această profesie aleasă necesită atât calități umane și mă refer aici la empatie, dăruire, corectitudine, promptitudine, conștiință curată, dorința de a face bine din principiu, dar și calități intelectuale și, evident, pregătire temeinică în domeniu.
Pregătirea temeinică este o condiție sine-qua-non pentru a ne pune în slujba semenilor atunci când aceștia apelează la noi pentru a-și menține sau redobândi cel mai important bun pe care îl deținem, și anume starea de sănătate.
Nu trebuie să uităm că pacienți putem fi oricare dintre noi și că halatul alb nu exclude acest fapt. Privind lucrurile în această manieră, nu putem avea decât așteptările cele mai mari de la noi ca asistenți medicali.
Dragi colegi, astăzi ne luăm angajamentul de a practica cu responsabilitate, credință și verticalitate profesia de asistent medical.
Doresc să-i mulțumesc doamnei diriginte, prof. Zelinda Bezeriță, pentru că ne-a fost alături necondiționat și am simțit-o suport real în toți acești 3 ani.
Totodată, doresc să mulțumesc în numele tuturor colegilor mei și celorlalți profesori, oameni minunați, bine pregătiți și implicați, pentru dăruirea și munca depusă.
Consider că nu există recunoștință mai bună pentru profesor decât succesul elevilor săi, motiv pentru care eu vă promit că mă voi strădui mereu, îmi voi stabili obiective îndrăznețe și le voi îndeplini.
Dacă ar trebui să rezum acești 3 ani de studiu în câteva cuvinte, acestea ar fi: munca susținută, evoluție, premii, burse de merit, recunoștință, respect, satisfacții, entuziasm….
Felicitări tuturor! Să fim mândri că am absolvit cursurile acestei școli, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România.”
Ce urmează?
Grea întrebare, dată fiind situația actuală. Îmi doresc să activez în domeniul medical. Însă, atunci când ești mamă, te gândești de 2 ori înainte să iei o decizie. Cu siguranță voi profesa; însă, momentan, mai aștept până la toamnă.
În prezent, Iulia se pregătește pentru examenul de certificare a calificării profesionale, pe care îl va susține săptămâna viitoare. Mult succes în continuare, Iulia!
prof. Raluca Brad