O echipă a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a participat recent la o nouă activitate la Colegiul Tehnic „Petru Rareș”. Liceenii au avut ocazia să afle aspecte din viața medicală, să înțeleagă profesia de asistent medical, să cunoască importanța educației pentru sănătate. Echipa, formată din prof. Raluca Kiyak și elevii clasei I O – AMG: Veronica Ilașiu, Roberta Rostovtev, Corina Sută, Raluca Unguroiu, Mădălina Grivan –a prezentat oferta educațională a școlii și tehnici de prim ajutor. De asemenea, liceenii au participat și la un concurs cu tematică medicală.
Impresii de la eveniment
„Este deja a treia mea participare la o asemenea acțiune într-un liceu, în cadrul programului „Învățați să ajutați”. Educația pentru sănătate la nivel școlar reprezintă una din principalele căi de promovare, învățare și dezvoltare a atitudinilor și deprinderilor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și totodată de formare a unui comportament responsabil și sănătos în rândul liceenilor. Ca și la celelalte acțiuni desfășurate, am avut onoarea să am alături cadre didactice și colegi bine instruiți și dornici să împărtășească din cunoștințele lor tuturor celor prezenți. Activitatea a conținut prezentări, noțiuni teoretice, un concurs cu premii, dar și demonstrații practice legate de resuscitarea cardio-respiratorie, în toate acestea implicându-se activ, cu mare entuziasm și interes, liceenii prezenți. Rezultatul a fost o experiență memorabilă pentru toate părțile implicate, mulți dintre cei prezenți exprimându-și chiar interesul pentru a urma în viitor cursuriile școlii noastre.” (Veronica Ilașiu – I O AMG)
„Cu prilejul activității derulate în cadrul Colegiului „Petru Rareș” elevii au învățat cum să acorde primul ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator.
Educația pentru sănătate este o preocupare de maximă importanță, mai ales în rândul adolescenților, care pot face primul pas către schimbare.
Liceeni au fost dornici de a învăța și a se implica, iar noi am fost foarte bucuroși și împliniți pentru că am reușit să învățăm și alte persoane să fie de ajutor în situații limită.” (Raluca Unguroiu – I O AMG)
„Liceenii au fost receptivi cu privire la acordarea primului ajutor în cazul unei persone aflate în stop cardio-respirator. Aceștia au fost captați de informațiile și tehnicile prezentate de noi.
La final, au reușit să execute cu succes tehnica de resuscitare și au plecat cu informații utile pentru a salva o viață!
Mă bucur pentru că fac parte dintr-o echipă formidabilă, cea a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.” (Corina Sută – I O AMG)
„Am participat pentru prima oară la o astfel de activitate, în cadrul programului „Învățați să ajutați”. Cu ocazia acestei acțiuni, elevii Colegiului „Petru Rareș” au învățat cât de important este ca fiecare din noi să învețe să acorde primul ajutor. Au dat dovadă de interes și curiozitate. Cu siguranță, elevii au reținut noțiuni de bază pentru salvarea unei vieți omenești. Consider că activitatea noastră și-a atins scopul cu succes și mă bucur că am putut face parte din această echipă minunată.” (Roberta Rostovtev – I O AMG)
„Am participat la prima activitate extrașcolară pe care am susținut-o anul acesta, sub îndrumarea doamnei profesor Raluca Kiyak, la Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, având ca scop Educația pentru sănătate și totodată promovarea școlii noastre. Alături de doamna profesor și colegele mele, am prezentat tehnici de prim ajutor elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Am fost plăcut surprinsă de receptivitatea elevilor în privința educației pentru sănătate și de dorința lor de a urma o carieră în acest domeniu profesional.
Mulțumesc pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect.” (Mădălina Grivan – I O AMG)
„Educația pentru sănătate este o preocupare de maximă importanță. Obiectivul de bază al educației pentru sănatate constă în formarea și dezvoltarea în rândul populației, începând de la vârstele cele mai fragede, a unei concepții și a unui comportament igienic, sanogenic, în scopul apărării sănătătii și dezvoltării armonioase. Activitatea de azi este o altă realizare importantă și le mulțumesc foarte mult elevilor mei pentru implicare si susținere în acest proiect! E remarcabil să vezi cum o pasiune se poate materializa într-un mic ajutor pentru cei care au cu adevărat nevoie de suportul nostru. Cred că este o metodă eficientă prin care noi putem ajuta, putem promova educația pentru sănătate și tehnicile de prim ajutor! Este foarte important să începem cât mai de timpuriu în rândul elevilor. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toţi, învăţându-i tehnici de prim ajutor, îi ajutăm să fie niște adulţi sănătoşi, să înveţe noţiuni de igienă, să se ferească de boli transmisibile şi să intervină în cazul unui accident.” – a declarat prof. Raluca Kiyak.
prof. Raluca Kiyak
prof. Raluca Brad