Ediția a III-a a ATELIERULUI DE NURSING, organizat în cadrul Catedrei de Nursing și Științe (coordonator: prof. Alice Ragazan – șef Catedra Nursing și Științe), a adus în prim plan un subiect sensibil, dar foarte actual al zilelor noastre: Depresia. Invitatul nostru a fost doamna dr. Teodora CIOLOMPEA, managerul Centrului de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru tineri „Sf. Stelian”.
La eveniment au participat cadre didactice și elevi din toți anii de studiu, calificarea asistent medical generalist. De asemenea, a fost prezentă și doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care a apreciat organizarea acestei activități.
„Bine ne-am regăsit la o nouă întâlnire în cadrul ATELIERULUI DE NURSING, care își propune să aducă în mijlocul nostru invitați din domeniul medical, oameni care dăruiesc din experiența și din cunoștințele lor. Îmi face plăcere să o prezint pe doamna dr. Teodora CIOLOMPEA, care a fost de acord să abordăm o temă de maxim interes în contextul actual, dar nu numai, și anume Depresia.” – a spus prof. Mirela Avram, în deschiderea evenimentului.
Depresia, cunoscută sub numele de tulburare depresivă majoră, determină un sentiment profund de tristețe, apatie și lipsa interesului față de activitățile zilnice, afectând modul în care o persoană simte, gândește și se comportă.
Relațiile conflictuale, grijile profesionale sau financiare, pierderea unei persoane dragi și boala fizică reprezintă reacții la problemele vieții, care pot deveni atât de puternice încât să provoace o stare mult mai intensă: depresia.
Aceasta boală trebuie tratată repede și eficient. Din acest motiv, este esențial să înțelegeți în profunzime simptomele depresiei, cum să le abordați și cum să preveniți apariția lor viitoare.
Cele mai comune simptome ale depresiei sunt: stare de spirit depresivă în cele mai multe zile, sentimente de tristețe; goliciune și/sau neputință; pierderea plăcerii de a face activitățile preferate anterior; schimbări ale somnului: prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile; pierderea / creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului;
agitație fizică sau dorința de inactivitate; energie scăzută și oboseală; senzație puternică de vinovăție; probleme de concentrare; dificultăți în luarea deciziilor. Simptomele depresiei severe includ gânduri suicidare recurente și chiar tentative de suicid, de aceea această tulburare este foarte periculoasă, daca este lăsată netratată.
Conform specialiștilor, depresia este de două ori mai întâlnită în cazul femeilor, fiind caracterizată de simptome precum: iritabilitate; anxietate; schimbări ale dispoziției; oboseală accentuată; gânduri negative persistente. De asemenea, anumite tipuri de depresie se întâlnesc doar la femei, cum ar fi: depresia postnatală; tulburare disforică premenstruală.
Simptomele depresiei la bărbați: tendința de a face abuz de alcool; manifestarea furiei; angajarea în comportamente periculoase; evitarea întâlnirilor cu familia și a altor situații sociale; dificultăți în îndeplinirea obligațiilor profesionale și familiale; manifestarea unui comportament abuziv sau tendința de a-l controla pe partener.
Simptomele depresiei variază de la individ la individ și acestea se pot schimba în timp. Pentru ca un medic să poată oferi un diagnostic corect, o persoană trebuie să aibă cinci sau mai multe simptome prezente consecutiv pe o perioadă de 2 săptămâni.
Depresia poate afecta sănătatea fizică, principalele simptome fiind următoarele: creșterea / pierderea în greutate și probleme gastrointestinale: diaree; vărsături; greață; crampe; constipație; unele persoane care au depresie suferă și de afecțiuni cronice, inclusiv sindromul colonului iritabil.
Persoanele cu depresie pot prezenta: dureri inexplicabile, inclusiv dureri articulare sau musculare; sensibilitate în zona sânilor; dureri de cap.
Depresia poate reduce motivația unei persoane de a face alegeri pozitive în ceea ce privește stilul de viață, ceea ce crește riscul apariției bolilor cardiovasculare (prin existența unei alimentații nesănătoase și a sedentarismului). Poate fi, de asemenea, un factor de risc întâlnit la persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau boala arterială coronariană.
Stresul cronic și depresia pot reduce funcția sistemului imunitar, ceea ce predispune organismul la contractarea altor boli.
Persoanele cu depresie sunt mai predispuse să dezvolte afecțiuni inflamatorii sau tulburări autoimune.
Cum se vindecă depresia?
Această tulburare poate avea efecte foarte nocive asupra sănătății unei persoane, astfel că este nevoie de ajutor specializat pentru tratarea acesteia. Cu sprijinul potrivit, simptomele depresiei pot fi gestionate, iar efectele pot fi combătute.
În cazul în care considerați că dumneavoastră sau o persoană apropiată poate suferi de depresie, iar simptomele persistă pentru mai mult de 2 săptămâni, primul pas este să apelați la un medic pentru o diagnosticare corectă.
Acesta va pune câteva întrebări despre starea generală de spirit, pentru a identifica simptomele depresiei sau existența unei alte afecțiuni medicale. Există posibilitatea să fie nevoie inclusiv de analize de sânge pentru a exclude alte boli. În funcție de rezultatul analizelor, medicul va stabili diagnosticul de depresie și tratamentul adecvat, care va consta, de cele mai multe ori, în medicație și psihoterapie.
Indiferent de tratamentul urmat, specialiștii recomandă o serie de sfaturi pentru gestionarea simptomelor depresiei: adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase: bazată pe fructe, legume și cât mai multe alimente proaspete, precum și reducerea zahărului, alimentelor procesate, carbohidraților și grăsimilor nesănătoase; exercițiile fizice regulate: sportul contribuie la menținerea unei stări de spirit pozitive; evitarea excesului de alcool sau alte substanțe; întâlnirile cu persoanele dragi, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții; menținerea unei vieți sociale cât mai active; ieșiri și plimbări dese în aer liber; practicarea unor tehnici de relaxare: meditația, respirațiile profunde sau masajele de relaxare; menținerea unui somn odihnitor, în mod regulat, de 7 – 8 ore pe noapte.
Depresia este una dintre cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă societatea modernă, cauzele fiind multiple. Din fericire, aceasta este o afecțiune tratabilă, însă este important ca ajutorul medical specializat să fie cerut la timp, pentru ca starea de sănătate să nu se agraveze.
prof. Raluca Brad