Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, deblocarea angajărilor pentru apoape 8000 de posturi în domeniul sănătății și al asistenței sociale, în contextul în care angajările erau blocate de Executiv din vara anului trecut. Sindicatele spun însă că deblocarea anunțată reprezintă doar un prim pas și rezolvă problema doar pe jumătate, în contextul în care deficitul de personal este încă o dată pe atât.
„Așa cum am promis, deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistenți medicali și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are, în acest an, un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară. De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde lei cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente, pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut managerilor de spitale ca aceste posturi să fie scoase la concurs cât mai rapid. Rafila mai spune că Executivul urmează să mai ia în discuție, pe parcursul acestui an, deblocarea de posturi în sănătate, în funcție de necesar. De asemenea, în spitalele unde se vacantează locuri începând cu 1 ianuarie 2024, posturile vor putea fi scoase direct la concurs, fără aprobarea unui memorandum: „Vom rămâne în contact și pe măsură ce vor exista cereri, putem solicita prin memorandum deblocarea altor posturi. Important este ca aceste concursuri sa fie demarate cât mai repede.”
De cealaltă parte, sindicatele spun că numărul de posturi deblocate reprezintă doar jumătate din necesar.
Ministrul Alexandru Rafila susține însă că au fost deblocate toate posturile de medici solicitate de spitale, 50% din cele de asistenți și 30% din cele pentru personal auxiliar, iar în funcție de necesități, ar urma să mai fie deblocate posturi, pe parcursul acestui an.
Toate spitalele importante care au deficit de medici, asistenți medicali și infirmieri vor putea face rapid angajări.
Se estimează că în acest moment este nevoie de încă 20.000 de asistenți medicali și personal medical auxiliar și aproximativ 8.000 de medici pentru ca spitalele să funcționeze normal.
Lipsa acestora din sistem a provocat o serie de probleme grave în ultimele luni. De la pacienți care au murit pentru că nu au fost specialiști care să-i îngrijească până la timpi mari de așteptare în camerele de gardă.
Sunt medici care recunosc că pot face greșeli tocmai din cauza deficitului de personal.
Specialitățile cu cel mai mare deficit de personal medical sunt terapie intensivă, cardiologie, neurologie, pediatrie sau psihiatrie.
surse: www.hotnews.ro/; www.newsweek.ro
∗∗∗
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au lansat încă din anul 2022 un semnal de alarmă, prin studiul realizat împreună cu compania Frames, cu privire la nevoia stringentă a României de a forma asistenți medicali.
„Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri), situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni.” – se arăta în studiul lansat în 2022.
,,Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației. Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali.’’ – afirma prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, 137.589 de asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulți decât în 2015. Acestora li se adaugă alți peste 16.784 asistenți medicali cu studii superioare.
Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE.
În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).
Potrivit „Studiului privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România”, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în ultimii 23 de ani numărul asistenților medicali a scăzut cu 25%, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu 12%.
Analiștii spun că este posibil ca numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum.
Un raport al International Council of Nurses (Consiliul Internațional al Asistentelor – ICN) arată că pandemia de COVID-19 a înrăutățit mult starea fragilă a forței de muncă globale în ce privește asistența medicală.
Raportul sugerează că vor fi necesare până la 13 milioane de asistenți medicali suplimentari în următorul deceniu, aproape jumătate din forța de muncă actuală, de 28 de milioane.
Se așteaptă ca unul din șase asistenți medicali din lume să se pensioneze în următorii zece ani, ceea ce înseamnă că este nevoie de 4,7 milioane de asistenți medicali noi, pentru a-i înlocui doar pe cei care se pensionează.
∗∗∗
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, una dintre cele mai importante instituții acreditate din domeniu, investește de apoape 34 de ani în educația pentru sănătate și este singura școală bucureșteană membră a Modulului European de Nursing.
Statisticile Frames arată că domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani.
,,În următorii ani vom asista la deschiderea a tot mai multor clinici destinate persoanelor în vârstă în condițiile în care îmbătrânirea populației se accentuează. La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%). Toți acești oameni, în următorii 10-15 ani vor ieși la pensie și vor avea nevoie de asistență medicală de specialitate’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit experților, asigurarea unor servicii de sănătate publică optime în viitor trebuie să se afle în prim-planul preocupărilor autorităților.
∗∗∗
Studiul Frames privind situația asistenței medicale din România a fost realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” în luna mai a anului 2022.
Studiul a folosit informații prezentate de Institutul Național de Statistică, ale Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), de la European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), din anchetele Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) și de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și din alte surse naționale.
„Un act educațional de calitate și responsabil presupune orientarea spre carieră și formarea viitorilor asistenți medicali ca Educatori pentru Sănătate și agenți de schimbare capabili să poarte pe umeri trecerea sistemului de sănătate din România la standarde europene în următorii 25 de ani. Încă din anul 1997 instituția noastră de învățământ este membră cu drepturi depline a Modulului European de Nursing – grupul de elita al formatorilor de asistenți medicali din Europa, si are numeroase schimburi anuale de studenți și cadre didactice” – a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.
„Trebuie să înțelegem și noi românii că sănătatea și educația nu sunt numai drepturi, dar și obligații, atât la nivel de societate, dar mai ales ca opțiune individuală. Ambele ne sunt foarte valoroase și sunt foarte departe de a fi gratuite. Aș spune că sunt cele mai importante dimensiuni unde nu trebuie să acceptăm compromisuri. Invit tinerii cu vocație să considere o nobilă profesie în alb – la intersecția dintre sănătate, educație și schimbare!”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu.
sursa: www.scoalacdavila.ro/romania-are-nevoie-urgenta-de-50-000-de-asistenti-medicali/
prof. Raluca Brad