David Popovici este cel mai rapid înotător de pe planetă. Sportivul a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber, din cadrul Campionatului European de nataţie pentru seniori, de la Roma (Italia).

La doar 17 ani, David a reușit o performanță istorică pentru înotul românesc. El a obținut medalia de aur cu un timp prin care a doborât recordul mondial care data din anul 2009. Campion mondial en titre, a înotat cei 100 de metri în 46 de secunde și 86 de sutimi, fiind cu 5 sutimi de secundă mai rapid decât brazilianul Cesar Cielo Filho, care stabilise în 2009 recordul mondial al acestei probe cu timpul de 46 de secunde și 91 de sutimi.

Pentru David Popovici, aflat încă la vârsta junioratului, este cea mai importantă realizare a carierei sale – extrem de promițătoare – de până acum.
David Popovici se calificase vineri seara în finala probei de 100 m liber cu cel mai rapid timp – 46 sec 98/100, un nou record european. Maghiarul Kristof Milak a câştigat sâmbătă argintul la proba de 100 de metri liber, în 47 sec 47/100, iar bronzul a revenit italianului Alessandro Miressi, în 47 sec 63/100.

Popovici deţine astfel, la 100 m liber, recordul mondial de seniori şi juniori, recordul european de seniori şi juniori, precum şi recordul competiţiei. Acesta a devenit al doilea român care cucereşte un titlu european într-o probă masculină, după Robert Glinţă, care a luat aurul în 2021, la Budapesta, la 100 m spate.

David Popovici este campionul mondial en titre şi la 200 m liber, probă în care urmează să concureze la această ediție a Campionatelor Europene pentru seniori de la Roma. El va mai concura la 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.           

Sportivul nostru entuziasmează presa internațională. Jurnaliștii din întreaga lume vorbesc la superlativ despre performanța sa. Mulţi cred că pe cel supranumit „Racheta” sau „Extraterestrul” îl aşteaptă un viitor remarcabil. „David Popovici a intrat în istorie”, scriu italienii de la „Corriere della Sera”. Ei pun succesul românului pe seama disciplinei sale de fier.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români concurează la probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime. Din delegație lipsește, deocamdată din motive neprecizate, campionul Robert Glință.    

sursa: https://www.digi24.ro/stiri/sport/david-popovici-este-cel-mai-rapid-inotator-de-pe-planeta-a-doborat-recordul-mondial-la-100-de-metri-liber-la-ce-de-natatie-de-la-roma-2046969

UPDATE:

David Popovici – medalie de aur și la proba de 200 m liber și nou record la Europenele de natație de la Roma! 

El a câștigat, luni, proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie de la Roma cu timpul de 1:42.97, al treilea cel mai bun timp din istorie la această probă. Astfel, sportivul nostru a înregistrat un nou record mondial și european la juniori. 

Popovici deţinea fostele performanţe la juniori (1 min 43 sec 21/100), realizate pe 20 iunie, la Mondialele de seniori de la Budapesta, unde cucerea aurul la 100 şi 200 m liber. Fostul record al competiţiei era deţinut de rusul Martin Maliutin (1 min 44 sec 79/100), din 21 mai 2021.

 

prof. Raluca Brad      

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 243

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes