Ziua Internaţională Darwin, marcată pe 12 februarie, îşi propune să promoveze principii precum curajul intelectual, permanenta curiozitate, gândirea ştiinţifică şi dorinţa de cunoaştere aşa cum au fost întruchipate de naturalistul britanic Charles Darwin (1809-1882), potrivit darwinday.org. Darwin este celebru pentru promovarea teoriei evoluţiei şi a mecanismului selecţiei naturale, iar abordări inspirate din teoriile sale ocupă şi astăzi un loc important nu numai în cadrul disciplinelor biologice, ci şi în multe alte domenii, precum antropologia, lingvistica, psihologia, sociologia, studiile culturale şi de gen, filozofia cunoaşterii.

Ziua Darwin reprezintă un prilej de a sublinia importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea și promovarea științei.

Acum 214 ani se năștea celebrul naturalist britanic Charles Darwin, cel care ne-a oferit teoria că formele de viață de pe pământ au evoluat din strămoși comuni, numind acest proces selecție naturală.

Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență, lucrarea apărută în anul 1859, este una dintre cele mai influente cărți ale omenirii și a fost scrisă de Darwin în urma unei călătorii în jurul lumii. Tirajul de 1250 de exemplare al primei ediții a cărții a fost epuizat într-o zi.

12 ani mai târziu, în lucrarea Originea omului și selecția sexuală (1871), Darwin enunța ideea că oamenii și maimuțele au un strămoș comun. Astfel, înțelegerea noastră asupra lumii avea să se schimbe radical.

Viața și munca lui Darwin influențează chiar și azi știința și umanitatea. Teoriile sale au pregătit calea unei înțelegeri mai ample a locului nostru în univers. Fără teoria selecției naturale, cele mai mari realizări în domeniul sănătății, filosofiei și bunăstării umane din ultimii 200 de ani ar fi fost imposibile.

„Descoperirile lui Charles Darwin continuă să influențeze înțelegerea geneticii, a medicinei, biologiei și a nenumăratelor domenii științifice”, spune Roy Speckhardt, director executiv al Asociației Umaniste Americane. „Mulțumită lui Darwin și a teoriei evoluției suntem mai capabili să luptăm împotriva bolilor, să dezvoltăm vaccinuri mai eficiente și să îmbunătățim calitatea generală a vieții umane pe această planetă”.

Indiferent de controversele iscate, Charles Darwin este incontestabil o personalitate emblematică pe plan internaţional, iar impactul muncii sale asupra ştiinţei moderne şi a dezvoltării gândirii este major. Prin urmare, data de 12 februarie, ziua lui de naştere, a fost aleasă pentru a sărbători realizările ştiinţei.

sursa: www.natgeo.ro

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 194

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes